Playstation 3 har, ända sedan lanseringen i Europa för exakt två år sedan, varit attackerad från alla håll och kanter för maskinens prissättning. Prissänkningar har skett men #Sony-hårdvaran fortsätter likväl vara det överlägset dyraste alternativet på marknaden. Den höga prislappen till trots, är detta inget som verkar bekymra Sonys marknadschef Peter Dille nämnvärt. I en intervju med amerikanska GameDaily säger han att det också är viktigt att se vad man får för pengarna -- och att Playstation 3 i det avseendet är ett betydligt mer prisvärt format än konkurrenternas.

Vi är den enda konsoltillverkaren någonsin som släppt en produkt med en 10-årig livscykel. Jag tror att när människor börjar jämföra äpplen med äpplen, och ser vad PS3 kan göra, och ser vad Blu-Ray erbjuder, och vad gratis online och wi-fi med hårddisk i varje låda verkligen betyder, så kommer det att klicka. Jag tror människor börjar dras mot det och vi har fått ny energi med Killzone 2-släppet. Vi märker av en ökad efterfrågan av vår verksamhet.

Allt tal om en 10-årsplan har fått en hel del spelare skeptiska, speciellt som nästa iteration av Wii och Xbox 360 inte lär vara så många år framåt i tiden. Kommer Sony verkligen kunna hålla PS3 flytande i 10 år? Ja, enligt Dille så har företaget redan bevisat att man har kapacitet för det med föregångaren PS2.

Vi måste också jobba hårt för att förtjäna våra konsumenters tillit och få dem att känna sig komfortabla med att när de köper en PS3, så kommer den att stå emot tidens tand. Faktum är att vi är den enda konsoltillverkaren någonsin som släppt en produkt som haft en 10-årig livscykel. Det har vi gjort inte en, utan två gånger nu. En av de bästa sakerna med PS3 är att om du köper den idag kan du vara säker på att den kommer vara din huvudunderhållning under de närmsta 10 åren. Ekonomiskt sett är det god valuta för pengarna.

Dille hävdar också att PS3 medvetet tappat grund på grund av Sonys hårda inkomstkrav. Enligt honom har konkurrenterna (åtminstone Xbox 360) spenderat massor av pengar till förlust, endast för att plocka marknadsandelar. Med PS3 har Sony hållit hårdare i plånboken för att vara säkra på att maskinen möter företagskraven.

Jag tror att det redan är välkänt att vi har ett mycket klart mål från vårt moderföretag, Sony Corp., att vi skall fokusera på ett vinstmål, och med dessa befallningar begränsar detta regelboken när det handlar om prissättning och kampanjer. Våra konkurrenter har haft en mycket aggressiv prissättning, men de har också packat ner två, tre, fyra spel med varje enhet vecka för vecka hos olika återförsäljare, och det har kostat massor av pengar. Så vi har haft ett vinstmål medan de haft ett mål att plocka marknadsandelar. Vi har haft ett mycket framgångsrikt år; med rekordförtjänst spritt över våra tre format föregående år, och vår PS3-verksamhet ökade med 40 procent det tuffa klimatet till trots. Så vi är verkligen fokuserade på att styra bort samtalet från priset och istället kommunicera det inneboende värdet i PS3-maskinen.

Och i slutändan, menar Dille, handlar alltså allt om den sammanlagda summan av vad man får för pengarna -- inte priset i sig. Trots en initialt högre prislapp i butik hävdar Dille att den globala krisen gör att folk letar efter produkten som ger mest för pengarna. Och i en Sony-mans ögon spelar det givetvis rätt i händerna på PS3.

Ja, i tuffa tider tänker folk en extra gång innan de spenderar, men vi vet också att folk betalar för kvalité. De letar efter saker som kommer hålla innan de spenderar pengarna. Vi är övertygade om att det spelar oss rätt i händerna.

jag tycker också att det är kul och diskutera men har alla här så jävla svårt att acceptera att folk kan ha annorlunda åsikter 24/03 Är du efterbliven? Eller vad fan är ditt problem? Jag har aldrig skrivit någonstans att spel är en mänsklig rättighet, eller försvarat piratkopiering! Just den biten du citerar är bara ett enkelt konstaterande. Garanterat många som tänker på det viset... 24/03 Blueray är väl redan förbisprången av "jukebox-hårddiskar" som Tvix, Popcorn Hour osv. Kvar finns då en spelkonsoll som är för dyr, alltså 3500-4000 spänn bara för att kunna spela i tv-soffan istället för på PC'n. Nej tack. Det blir en billig PS2 iställ... 24/03 Klart som fan det handlar om vinst. Tror du folk gör spel för enbart skojs skull? ALLA företag handlar om vinst. Om vi inte snackar välgörenhet här nu. Men jag hoppas vi alla vet att spelföretag har lika mycket med välgörenhet att göra som filmbranschen... 24/03 Synd bara att blu-ray inte mystiskt bidrar till nya idéer eller till att devs inte gör felaktiga designval gällande gameplay om o om igen. 24/03 Och arbetsgivarna som kan välja och vraka bland nyrekryteringarna, för en hel del såna görs, inte med paritet med för ett år sen, men helt åt helvete är det överlag inte. 24/03 De enda som gynnas av finanskrisen är arbetsförmedlingen. 24/03 Rada upp 160.000 pers så blir det många. Förresten av vad jag hört (ingen säker källa, men ändå) är att Playstation teamet inte gjorde några förluster på några i just playstation-teamet. 24/03 hehe, bästa raderna jag läst i hela tråden. 24/03 blah blah blah jag vill inte ha blueray jag vill bara spela..... fatta vilken potential blueray ger hos spelutvecklarna? men å andra sidan så anser väl ingen studio sig ha råd att utveckla mer än en dvd skiva med spel nu förtiden eftersom allt bara hand... 24/03
Skicka en rättelse