Den vikande kronkursen kan innebära prishöjningar för spel och konsoler på den svenska marknaden. Häromveckan förklarade #Nintendo att de kan [n=31846 tvingas prishöja] för att kompensera kronans fall. Vi kontaktade konkurrenterna - #Sony och #Microsoft - för att få veta om de planerar liknande åtgärder. Sony svarade ungefär [n=31858 nej, men kanske] och i dag kommer Microsofts svar. Mattias Rosenkvist, ansvarig för Xbox i Norden, säger följande.

Planerar ni några prisjusteringar för konsoler eller spel inom den närmsta framtiden? Om ja, på vilket sätt?
- Vi har i dagsläget inga planer på att höja våra priser till återförsäljarna men vi följer den ekonomiska utvecklingen precis som alla andra. Så sent som i september sänkte vi priserna och har efter detta haft en fantastisk försäljning av Xbox 360.

Hur märker Microsoft av den svaga kronkursen?
- I och med att vi säljer i euro och har så gjort hela tiden så påverkas vi inte av växelkursen mellan euron och kronan. Vi är dock medvetna om att många av våra partners påverkas av eurokursen och detta följer vi självklart, men från Microsofts perspektiv påverkas vi mindre då vi sålt våra produkter i euro hela tiden.

Hur ser det ekonomiska läget ut för Microsofts spelsektion jämfört med konkurrenternas?
- Det momentum vi har på Xbox 360 idag är enormt starkt och vi kommer från vår bästa julförsäljning någonsin i Xboxens historia så vi känner oss väldigt komfortabla trots det tuffa ekonomiska läget vi har idag.

Det var en fråga. Om microsoft säljer sina boxar för låt oss säga 100 euro till åf och kronan sjunker så måste väl åf betala mer i kronor för boxen. Då spelar det ju ingen roll ifall microsoft inte höjer priset för åf lär ju göra det. Och det blir en... 24/03 På vilket sätt är nyheten missvisande? Microsofts och Sonys representanter (den senare genom distributören Nordisk film) säger ungefär samma sak: inga prishöjningar är inplanerade i nuläget, men de garderar sig för att så kan ske längre fram. 24/03 så vad han säger är alltså att microsoft inte kommer höja priset men att deras partners(återförsäljarna) kanske gör det ? då är ju nyheten lite missledande. 24/03 Sony sköt sig i bägge fötterna och högra handen när Ken Kutaragi (tror jag) allvarligt verkade tro att det lugnt att ps3 är lite dyr eftersom folk ser det som en självklarhet att skaffa ett till jobb för att ha råd med en... dvs inte ha ett jobb utan... 24/03 Här stod det: http://www.fz.se/nyhetsarkiv/?id=31858 Som det ser ut nu ska de tydligen inte höja priserna men om kronan blir ännu svagare kanske de höjer priset. Men kronan har blivit lite starkare sen artikeln skrevs så det blir nog ingen prishöjning. 23/03 Skitbra av microsoft av att behålla priset och köra vidare på att de vill tjäna pengar på spelen och tjänsterna istället för konsolen :) De står väl redan med något semiautomatiskt vapen och skjuter sig i foten? De har ju redan gått förlust på ps3an i... 23/03 De har väl gjort det innan har jag för mig. Wiin är förövrigt redan för dyr mot vad man får imo. 23/03 Att höja priset på PS3 skulle vara att skjuta sig i foten. 23/03 Stod det inte här på FZ rätt så nyligen om att Sony eventuellt skulle höja priserna ? 23/03 Najs, visserligen har jag redan en men tycker det vore en oroande trend om alla tre konsollerna skulle börja stiga i pris, plus att om 360:n ligger kvar där den är idag så stiger kanske inte heller priset på PS3:an och då kan jag snart köpa en sån också... 23/03
Skicka en rättelse