Den senaste trenden inom populärkulturen har sina rötter i Grekland på 400-talet f.k. World Forge har hakat på denna trend, som innehåller män i metallkjol och skägg, och släppte följaktligen Ancient Wars: Sparta i dagarna. Vi har testat om titeln har en chans mot vårens strategimonster Supreme Commander och Command & Conquer 3.

Spelet har tre olika kampanjer; ditt första val står mellan Sparta, Egypten och Persien vilka alla vid den här tiden konkurrerade om kontrollen över Medelhavet. Kampanjerna är av den typiska RTS-sorten då du börjar med ett fåtal enheter för att, steg för steg, bygga upp en imponerande armé att nyttja i episka slag. Det är först när du lyckats nå denna nivå som spelet faktiskt börjar bli underhållande. Vägen dit känns mest som just "vägen dit".

Onödiga hjältar

- och slött tempo

De stora slagen kan som sagt bli ganska underhållande, särskilt när jag äntligen hade lyckats skaffa kameler, elefanter eller hästar. Hjältarna gör också sitt i slagen, men känns inte lika spännande som de skulle kunna vara. De fyller funktionen som ett rollspel i spelet, men bjuder på alldeles för få överraskningar och fyller för få funktioner för att kännas intressanta.

Den stora nackdelen vad gäller enheterna är dock att det tar evigheter för dem att förflytta sig. Detta gör att själva mobiliseringen snarare känns som en söndagspromenad till kyrkan. Det går att uppgradera dess fart men vägen till ett behagligt tempo är på tok för tidskrävande för att jag ska vara nöjd.

Inte nyskapande

- men antikennostalgikerna har något att glädjas av

Ancient Wars: Spartas kostym är inte riktigt av senaste modell, utan snarare vad Ebba von Sydow skulle kalla "retro chic" eller "skön vintage". Grafiken, liksom gränssnittet, är varken imponerande eller klandervärd, men lånar friskt från klassikerna i genren. Det är funktionellt och snyggt, men inte nyskapande på något sätt.

Spelet har som sagt sina brister, men vissa ljuspunkter finns att nämna. Ett autentiskt historieberättande bakas på ett snyggt sätt in i spelets story och det doftar verkligen antiken. Tyvärr infinner sig likväl den sämst genomförda delen av spelet i historieberättandet och det är själva presentationen av denna som är väldigt taffligt genomförd. Röstskådespelandet är nämligen pinsamt dåligt, liksom de videosekvenser som dyker upp under kampanjen.

Ancient Wars: Sparta är ett segt spel som sakta växer efter hand. Gillar du spel med lågt tempo och ett beprövat koncept är detta ett rekommenderat köp, men om du, likt jag själv, törstar efter något nytt bör du leta vidare. Jag saknar nämligen känslan av något unikt och har många gånger tänkt att det lika gärna kunde ha varit en uppföljare i den populära Age of Empires-serien.

Testdator:

AMD Turion 64 X2 1,6 GHz
ATI Radeon X1600 512 MB Hypermemory
1 GB RAM
Windows XP (SP2)

Skicka en rättelse