Microsoft är, som kanske bekant, ett av de stora företag som försöker tillgodose vårt behov av nya, häftiga möss. En snabb titt på deras hemsida avslöjar att de har hela 22 möss i sitt sortiment. Jag har fått äran att testa deras senaste värstingmus, Microsoft Wireless Laser Mouse 8000.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 är som det låter en trådlös lasermus, kanske inte helt riktad åt oss gamers utan till den stora generella skaran köpare, till dem som vill ha bra prestanda men inte är hardcore gamers. Utseendemässigt är musen helt ok med olika nyanser av grått men den försöker även se lite mer exklusiv ut i och med den borstade aluminiumytan, strategiskt placerad under handflatan. Detta bidrar också till att musen känns sval även efter långa, svettiga arbetspass. Den har fem knappar (två standardknappar, en scrollknapp, en tumknapp och en ringfingerknapp) samt ett scrollhjul som även kan lutas vänster och höger. Scrollhjulet är steglöst och har även en accelererande effekt som gör att om du scrollar mycket åt ett håll så kommer scrollhastigheten öka.

Katten, musen tiotusen

- FPS, DIP eller MOPS?

Under skalet hittar vi en 2,4 GHz Bluetooth-sändare (räckvidd ca 10 meter) med First Connect Technology-funktion vilket innebär att musen och USB-mottagaren är förprogrammerade till varandra så man slipper den biten under installation. Andra trådlösa möss måste först "hälsa" på mottagaren för att de ska fungera ihop. Själva lasern har en upplösning på hela 1000 DPI (punkter per tum), den läser av ytan med en hastighet av fantastiska 6000 FPS (bilder per sekund) samt jobbar med 85 miljoner MOPS (arbeten per sekund). All denna prestanda gör att musen fungerar ypperligt att spela med. Jag har suttit i många timmar med spel som Battlefield 2 för att ge musen vad den tål och den fungerar hur bra som helst. Tror till och med att min KDR (kill/death ratio) höjts i och med denna mus.

Musen har ett uppladdningsbart AA-batteri som efter en laddning håller hur länge som helst. Jag har bara haft musen i en vecka och har inte behövt ladda om den än. Enligt Microsoft ska en laddning räcka i cirka tre veckor i ett normalt hushåll. Vad som menas med det framgår dock inte. Musen laddas i medföljande laddningstation, som för en gångs skull är horisontell. Man lägger helt enkelt bara musen på plattan så laddas den. Med i paketet följer också en skiva med IntelliPoint 6.0 för att programmera om knappar och dylikt.

Värstingmus

- men nåt att ha?

Är musen så bra som det låter då? Jo, snabb är den och fin att titta på likaså. Den fungerar som den ska i Windows men som tidigare nämnt så är den ingen riktig gamermus; det finns till exempel inga vikter för att ändra tyngden. Detta för mig även in på musens absolut största problem; placeringen av tum- och ringfingersknapparna. De är alldeles för högt placerade för att vara riktigt användbara i spel. Till exempel ställde jag i Battlefield 2 in att tumknappen skulle användas för att sprinta med. Dock måste jag varje gång jag ska använda den flytta tummen uppåt till en ganska obekväm ställning. Likaså ringfingerknappen, den är om något ännu svårare att komma åt och använda. Kan du leva med detta, inte kräver gaming gear och har en fet plånbok så tycker jag du kan ta en extra titt på denna mus nästa gång du ska köpa en.

Testdator: AMD Athlon 64 3500+, ASRock 939DUAL SATA2, 1024 MB RAM, ATI Radeon 9800 Pro, Creative Soundblaster Audigy 2, Windows XP (SP2)

Skicka en rättelse