Jakten på det ultimata skjutspelstillbehöret fortsätter. Den ständiga frågan är om mus och tangetbord verkligen är de optimala kontrollverktygen och företag som Zboard håller inte med. Vi har tagit oss en titt på deras senaste knappsats, Fang.

Zboard Fang är något utöver det vanliga. Utvecklad tillsammans med US Army och designad i en stilren gråröd färgkombination ger den ett gediget och genomtänkt intryck, förtroendeingivande uppbackat av mängder av tjockplastade knappar. Det mest iögonfallande på enheten är dess WASD-knappar, lämpligt nog större och mer robusta än övriga, med en ergonomisk skålliknande vinkel.

Zboard Fang är i teorin en produkt som är precis så bra som den kan bli. Den kan stoltsera med sju samtidiga knapptryckningar, den är ambidextrös för alla vänsterhäntas skull och har 41 knappar, varav 11 avsedda för vapen. På pappret låter det ju bra. Men i praktiken?

Hållbar

- Den vill inte gå sönder!

Det första som faller mig i tanken vid handpåläggning är hur stadig den känns. Trots lättplasten känns den svårrubbad, samtidigt som knapparna sitter fast ordentligt. Jag prövar att slita, dra och slå i den för att kontrollera hållbarheten, men möts mest av förnöjt plastknarr. Den skrattar åt mig och mina försök att förstöra den. Godkänt, med andra ord.

En snabb installation av mjukvaran föregår förstås inkopplingen och inom någon minut kan jag koppla in min Fang och observera lamporna på den förnöjt blinka under hårdvaruförhandlingen. Min dator accepterar strax tillskottet och jag öppnar den medföljande mjukvaran. Med ZEngine, som tillverkaren vill att den ska omnämnas, finns inte mindre än 107 mod-filer för de flesta tänkbara spel. Varje mod-fil innehåller en särskild knappkonfiguration avsedd för just detta spel och fler ska dessutom kunna laddas hem från tillverkarens hemsida.

Enkel konfiguration

Egna inställningar är den huvudsakliga styrkan

För dig som inte nöjer dig med de färdiga mod-filerna, eller för den delen vill skapa egna, finns ypperliga möjligheter till detta efter uppgradering till senaste versionen av programvaran. För varje tangent kan du skapa egna makron och tangentbordskombinationer via ett intuitivt grafiskt gränssnitt. En speciell knapp öppnar direkt konfigurationsprogrammet, oavsett vad du för stunden gör, och alla ändringar återspeglas omedelbart rätt ut i enheten.

Vi kan ta ett exempel. Du spelar Battlefield 2 och har precis fått rejäldäng eftersom du inte reagerade snabbt nog vid påstötning av fienden. Du trycker på konfigurationsknappen och skapar en "panikknapp", vilken tar dig tio steg bakåt, svänger runt åt vänster, och sedan springer framåt. Så fort du klickar "apply" kan du alt-tabba tillbaka in i spelet och nyttja din nya överlevnadsknapp. Du är fortfarande en dålig gamer, men du överlever kanske lite längre.

Tid för dom

God eller ond, men definitivt inte ful

I slutändan är det konfigurationsmöjligheterna som bär upp hela den här produkten. I dess första mjukvaruversioner gick det inte att byta funktionalitet för knapparna, något som hade förorsakat ett minst sagt mediokert betyg. Men med rätt funktioner på plats får jag erkänna att det faktiskt är en intressant pryl avsedd främst för den som spelar ofta och som gärna grottar in sig i ett spel. Den ersätter på intet sätt ditt tangentbord, som du ändå vill ha nära till hands för till exempel chat i spelet. Men den utgör faktiskt ett riktigt välsvarvat komplement och för ett pris på strax under 400 kronor kan den bringa många glädjestunder.

Va fan är det ingen som fattar att det inte är ett riktigt tangentbord? Det är ett speltillbehör, precis som en vanlig handkontroll. Man kopplar bara in den och lägger den brevid sitt vanliga tangentbord, jag tror inte Zboard råkade glömma bort att man... 12/05 Zboard har totalt gått ner sej i "utrustningen gör spelaren"-tänket. Resultatet är larviga "tagentbordsdödar" leksaker med flashiga namn. 09/11 Tror inte att knapparna räcker till QW, tyvärr. :\ 09/11 Säkert en bra produkt men det är trångt nog på skrivbordet som det är. Utan att ha testat den vågar jag nog påstå att tangentbordet fortfarande är det bästa alternativet. w,a,s,d för att röra på sig, knapparna runt om kring för andra aktioner (q, e, r,... 09/11 Attingen att du hann citera innan jag ändrade mitt inlägg :P 06/11 hehe, nedu. Aldrig stött på ett braigare tgtbord än logitechs flatboard,. och herre vad jag fraggar sen :P 06/11 Angående jump så sitter det precis likadana knappar på andra sidan, så tanken är att du ska hoppa med tummen. Anledningen till att det finns på båda sidor: Vissa spelar med musen i vänsterhanden. Sen spelar det absolut ingen roll eftersom, som Shock red... 05/11 Ja, det verkar som att ni får slänga dit en ruta innan man kan kommentera artiklarna: "Ja, jag har faktiskt läst denna artikel och kommer således inte ställa korkade kommentarer som redan är svarade mitt framför näsan på mig" ;) 05/11 Macron i all ära men det är jue inte "riktigt", om man nångång ska spela utan sin kära z-fang så är man helt handikappad om man vant sig för mycket. Det var liknande problem när de blockerade skript i Natural-Selection, massa folk tappade stinget och... 05/11 Tja...är det usb så behöver man ju knappast byta tangentbord :) 05/11
Skicka en rättelse