På den gamla goda tiden gick det att säga allt om en musmatta baserat på om den var "hård" eller "mjuk". Var den mjuk, fick man något prisvärt som gjorde jobbet väl men vars yta snabbt blev matt och sliten. Valde man en hård matta var det snarare de egna handlederna som blev slitna, men man kunde njuta av låg friktion och ett snyggare yttre. Qpads nya matta vill förena det bästa av två världar. Blir det en kompromiss?

Stora ord åsido, i praktiken handlar Qpad CT om något så enkelt och smart som en mjuk matta med ett förstärkt ytskikt. Ytan är hårdare än på andra mjuka musmattor, vilket tydligast märks på att man måste "böja ut" mattan en smula när den har varit hoprullad, annars ligger den inte plant på bordet. Mattans bakstycke är som brukligt av gummi och den ligger därmed stadigt på de flesta underlag.

Det hårda ytskiktet ger också märkbart lägre friktion än konventionella mjuka mattor (jag testade mot Corepad Eyepad) men är inte lättare att göra rent; mattan jag testade var vit och hur snygg som helst, tills den en dag blev smutsig. Rykten säger visserligen att mattorna är tvättbara, men det är inget som Qpad själva rekommenderar. Lyckligtvis finns CT också i svart, för oss lortgrisar. För att passa olika smaker går den också att få i flera olika tjocklekar.

Nya glidkuddar är numera näst intill ett krav om man vill ha bästa möjliga musglid och sådana har Qpad skickat med i förpackningen. Tyvärr handlar det om "teflontejp", inte kuddar som är anpassade till musens form - detta kan man förvisso inte klandra Qpad för, då det hade varit en omöjlig uppgift att skicka med kuddar för alla möss på marknaden. Den som söker riktigt låg friktion bör alltså överväga att shoppa ett gäng nya kuddar om de gamla börjar se ofräscha ut. Eller ta fram stora saxen och nöja sig med de medföljande.

Perfekt kompatibilitet med så gott som alla förekommande möss är i det närmaste ett krav för en matta i den här klassen. Jag testade både den svarta och den vita varianten av Qpad CT med en uppsättning möss och kan konstatera att mattan fungerar utmärkt med såväl nya som lite äldre optiska möss, samt med lasermöss. Underligt nog upplevde jag bättre precision på den svarta mattan än den vita med min Razer Copperhead - en smula konstigt med tanke på att den vita mattan borde reflektera ljus bättre och därmed vara lättare för musen att få "grepp" om. Med en modern optisk mus märkte jag ingen skillnad i precision mellan de två mattfärgerna.

Jag kan säga med viss övertygelse att Qpad har träffat helt rätt med CT. Den kombinerar låg friktion med hög hållbarhet som en hård matta, men är behaglig att vila handen på, fäster bra mot underlaget och är lätt att rulla ihop för transport. En utmärkt matta som dessutom funkade klockrent med såväl lasermöss som optiska diton. Priset i butik är drygt 250 kronor, vilket kan tyckas en smula högt - men att ligga på topp kostar...

Detta kan tyckas en smula sent, men jag ville upplysa om att jag har använt Qpad CT:n som recensionen handlade om varje dag sedan recensionen (alltså cirka 9 månader nu). Fortfarande inget slitage. Då mattan började bli skitig slängde jag den i tvätten.... 13/07 skaffade en large idag, och den var stor! men ack, jag kan dra ner till den låga sence utan att behöva "flappa" med musen....its like a dream come true! Men har ett problem nu ;O, vet inte om det är musen,datorn lr mattan. Jag sitter o surfar, och plöts... 12/04 4mm e lite mjukare typ, å den låter inte riktigt lika mycket(kan vara på grund av musen)? å vissa tycker att väldigt tunna mattor är fladdriga. Var hos min polare igår å han har precis införskaffat sig en intelli 3.0 och Qpad CT White Large 4mm. Tjockle... 21/10 Vad är skillnaden på 4mm och 1,5mm versionen förutom att den ena är tjockare??. 21/10 Tycker inte att den är så stor? Kanske Large, men värkligen inte Medium?. Själv har jag en Medium Svart 1.5mm(impulsköp, ville ha en men dom var för dyra så när den gick ner i pris så gick de fort :) ) Undrar lite de där med tejp? jag fick me kuddar och... 20/10 Är väl precis som jag väntade mig, alldeles för stor. Men samtidigt så ser den snygg ut där den ligger. Känns också ganska bra jämfört med den gamla 'Dell-mattan' som efter fyra år fick lämna sin tjänst. Var värd 220 spänn bara för att den ser snygg ut... 19/10 Vad tycker du om den då? 19/10 Såg denna liggandes helt ensam på en hylla i min lokala elektronikaffär idag, impulshandlade den omedelbart. :P 19/10 min musmatta är 1,5 dm på var sida och är av märket "Komvux". I alla fall så står det så på dem. Fick den gratis och fungerar bra. Måste man verkligen ha en dyr musmatta för att spela? Jag tycker att jag torskar i FPS:er bra nog som det är :P 19/10 Började asgarva när jag såg adressen. :D Tänkte direkt på CS kids som skryter om hur bra fps de får med sina musmattor ;) Har också en Qpad fast en sådan där med eget tryck. Supernöjd är man :) 19/10
Skicka en rättelse