För bara några år sedan var det otänkbart att spela Quake med mus. Sedan dess har det hänt hänt otroligt mycket. Idag finns det företag som specialiserar sig på att tillverka möss och musmattor specialanpassade för gamers. På senare tid har man även bytt ut de traditionella tygmattorna mot så kallade Everglide mattor som är gjorda av hårt plast. Vi har lagt vantarna på en Everglide Giganta och hårdtestat.

Utseende

Det som först och främst utmärker Gigantan är som man hör på namnet dess storlek. Den är betydligt större än den vanliga Evergliden och är nästan fyrkantig. Den stora ytan är perfekt för alla oss som spelar med en låg sensitivity då man kan göra stora och breda rörelser över hela ytan. Den enda nackdelen med den stora ytan är det automatiskt stora mellanrummet man måste ha mellan händerna. Detta går givetvis att lösa genom att lägga upp lite av tangentbordet på mattan för den som är ovan vid stort mellanrum mellan händerna. Everglide Giganta finns endast i svart färg sedan Everglide slutat tillverka den blåa versionen.

Känsla/Precision

Det som är Everglides Gigantas absolut starkaste sida är precisionen. Everglide ytan gör att musen har ett väldigt jämt glid över hela ytan vilken är en enorm fördel i snabba actionspel. Precisionen är även bland det bästa jag varit med om, inte många slår Everglide Gigantas exakta och precisa rörelser. För att testa om musmattan fungerade för alla sorters spel och sensitives så körde jag både med 20 och 5 i sensitivty och båda fungerade perfekt. Bättre precision hos en musmatta är nog svår att få.

För/Nackdelar

Att skapa en musmatta som passar alla är i stort sett omöjligt. Vissa kommer att tycka den är på tok för stor medan andra tycker att Everglide är mycket sämre osv. Fördelarna enligt mig är storleken på samma sätt som det är en nackdel. Om jag hade fått designa den själv skulle jag ha haft samma höjd men mindre bredd då jag ogillar att ha stort mellanrum mellan händerna. Största fördelen och anledningen till att jag bytte från min gamla slitna IKEA 5 kronors matta är den enorma precisionen och jämna glidet man får med Everglide Giganta.

Sammanfattning

Everglide Giganta är utan tvekan ett måste för alla de som tar gaming seriöst och dessutom är på jakt efter en ny musmatta. För dig som sedan tidigare är van vid tygmatta kan om omställningen till Everglide vara aningen svår men när du väl har vant dig kommer den att gynna dig i spelen. För dig som har problem med musarm finns även ett speciellt handledsskydd att köpa till som placeras i utskärningen längst ner. Kanske inte perfekt att ha när man spelar men helt klart skönt att ha annars då man kan låta handleden slappna av. Priset för en Everglide Giganta är 199 kr vilket kan tyckas vara dyrt men musmattan är utan tvekan värd sitt pris.

Av: Carl Persson

Skicka en rättelse