Logitech och Microsoft kämpar dagligen striden om vem som skall bli störst på kontrollenhetsmarknaden. De försöker slå varandra med bättre tangentbord, styrspakar, rattar, gamepads men kanske framför allt möss. Även om Logitech har en större arsenal med möss så är Microsofts varianter ändå väldigt vanliga. Nu kommer Logitech med nästa trumfkort, den första musen som både är sladdlös och optisk. FragZone tar en titt på om musen är något för den riktiga gamern.

Orden optisk och sladdlös i mussammanhang har alltid fått mig att rysa då jag inte ansett att något kunnat slå en bra mus med kula och sladd. Men tekniken utvecklas och jag tyckte det var dags för att se om den nya tekniken nu kunde utmana den gamla. Optiska möss har accepterats mer och mer av gamers på sista tiden då de nästan har samma precision som en mus med kula, och framför allt så slipper man damm och ludd inne i musen. Däremot har det nästan varit tabu på sladdlösa möss då dessa oftast varit PS2 möss med en dålig uppdateringsfrekvens. Logitechs Cordless Mouseman Optical är dock en USB mus och är sagd att ha en högre uppdateringsfrekvens än tidigare sladdlösa möss, men är det tillräckligt?

Utformning och utseende

På grund av utformningen så ligger musen riktigt bra i handen, men är ändå inte så stor och klumpig som den vanliga Mouseman. Som de flesta Logitech mössen idag har den två stora knappar, en tumknapp och ett mushjul som också kan fungera som en knapp. Även om utseendet kanske inte är det viktigaste så får jag säga att det är en av dagens snyggare möss.

Optisk

Som tidigare sagts så har optiska möss tidigare inte riktigt haft samma precision som de med kula. Men tekniken verkar ha kommit ikapp och nu märker jag knappt någon skillnad alls. Även om man den inte riktigt hänger med om man drar musen riktigt snabbt fram och tillbaka så är det sällan man behöver göra detta i ett spel. Dessutom så slipper man att kulan plötsligt stannar till på grund av damm och smuts inne i musen.

Sladdlös

Man märker också att tekniken bakom trådlösa möss förbättrats ordentligt. Det hackar långt ifrån så mycket som med de äldre sladdlösa mössen. Men tyvärr så är det inte tillräckligt då man snabbt märker att musen fortfarande inte är lika bra som en gammaldags mus i spel. Även om det nu, tillskillnad från tidigare, är spelbart så är det fortfarande en för stor skillnad mellan trådlösa och icke trådlösa möss. Ett annat problem är självklart att sladdlösa möss kräver batterier.

Underlag

Optical Cordless Mouse fungerar bra på så gott som alla ytor, även om en bra musmatta är att rekommendera för att själva musen ska röra sig friktionsfritt. Jag var dock tvungen att lägga min Icemat åt sidan eftersom glasunderlag och optiska möss inte går så bra ihop.

Slutord

Själv gillande jag verkligen Logitechs Cordless Mouseman Optical och blev besviken när jag märkte att den förbättrade sladdlösa tekniken fortfarande inte var tillräckligt bra. Eftersom problemen först märks när man spelar så är den utmärkt som mus i andra sammanhang, men tyvärr inte som spelmus. Seriösa gamers får hålla sig borta från trådlösa möss ännu en tid.

Skicka en rättelse