Den är vitfärgad men ändå grå. Den lyser klart rött i både mörker som ljus och är lättare än de flesta av dess konkurrenter. Ändå har den en precision och en smidighet som gör den överlägsen. Vad är det jag talar om? Jo det är en av de senaste mössen Microsoft släppt i sitt försök att erövra våra datorplatser med optikens hjälp! Den nya varianten av Microsoft IntelliMouse Optical landade graciöst i brevlådan och det fanns inget annat alternativ än att se vad råttan gick för.

Låt mig börja med att klargöra en sak. Det här är inte samma IntelliMouse Optical som tidigare sålts i butikerna. Om än något klumpigt av Microsoft så är namnet på denna mus precis samma som på dess föregångare. Skillnaden i utseende är i princip inget annat än att lådan fått en ny design. Men vad är det då som gör att den ändå är värd att lansera igen?

Tekniken äntligen ikapp

IntelliMouse Optical är som sagt en optisk mus. Det innebär som det helt käckt står på lådan att det inte förekommer några rörliga delar som samlar smuts. Du kan dessutom när som helst luta dig tillbaka, lägga upp fötterna på bordet och surfa genom att använda ena låret som underlag, men det visste du säkert redan!

Det som däremot gör IntelliMouse Optical till en pryl som du verkligen måste ha är precisionen. Låt oss börja från början. Den första optiska musen från Microsoft, IntelliMouse Explorer, hade 1500 bps där bps står för bilder per sekund. Detta innebär att i den gamla varianten av Explorer-musen fanns en kamera som fotograferade underlaget 1500 gånger per sekund. Det kanske låter mycket, men i verkligheten är det nästan ingenting alls. Med en sådan mus så kunde man inte göra hastiga rörelser för att kameran i musen då inte hängde med vilket resulterade i att muspekaren hamnade på helt andra platser än vad du tänkt dig.

Men glöm alla sådana problem. De nya optiska mössen från Microsoft har hela 6000 bps. Hur jag än satt och skakade musen kunde jag inte få fatt på det felet som med min tidigare mus irriterat mig så. För det är inget kul att bli skjuten bakifrån i Counter-Strike, rycka till musen snabbt åt vänster för att vända sig om men i stället hamna i något hörn stirrandes i taket. Nej fy sjutton för möss med låg precision! Som tur är slipper man sånt med en IntelliMouse Optical...

Ambidextrös

Ambidexter var en person i antikens Grekland som fick en gåva av gudarna, han kunde skriva med båda händerna samtidigt. Efter honom uppkallades en förmåga som visst folk än idag besitter, nämligen att kunna använda båda hjärnhalvorna samtidigt oberoende av varandra. Varför nu Microsoft har valt att kalla sin mus för ”Ambidextrous” förblir något av en gåta, men troligtvis har det att göra med att den kan användas av såväl högerhänta som vänsterhänta, den är nämligen symmetrisk! Och möss för vänsterhänta är tyvärr sällsynt i dagsläget, vilket är något underligt.

Något för liten

Musen har fem stycken knappar. Förutom de två som är standard för alla möss utom de till Macintosh så finns en tumknapp på vardera sida (för vänsterhänta som sagt…) och dessutom kan scrollinghjulet agera som knapp. Med Microsofts behändiga lilla program kan dessa knappar användas till i princip vad som helst, du kan ha en funktion för varje knapp men ändå olika funktioner i olika program. För att ta ett exempel, du kan använda tumknappen till att kopiera text i Word, medan den används till att klistra in text i Excel. Än en gång har Microsoft frälst oss med en liten, men nyttig funktion.

Även goda ting kan ha onda sidor tyvärr. IntelliMouse Optical är inget undantag och dess främsta nackdel som jag märkt av är att den känns för liten. Det kan ju bero på att jag har stora händer, för jag har till skillnad från många andra inte alls några problem med att fatta tag om Optical-musens storasyskon, Explorer-musen. Oberoende av mina egna bravader så har jag fått höra klagomål på att Explorer-varianten är alldeles för stor, så det kan ju vara jag och inte musen som är felaktig.

Ska det hela sammanfattas så blir det ett bra betyg för den här musen. Den har allt man behöver, men för en gamer så saknar den det där lilla extra, dels i designväg och dels i ergonomiväg. Kontentan är att IntelliMouse Optical är en utmärkt kontorsråtta, men FragZone är en spelsite och därför blir betyget en fyra. Har du fortfarande en mus med muskula så bör du häcka vid din lokala datorbutik runt 11 november, då den bör ha levererats och börjat säljas. För du vill väl också ha en mus som lyser rött?

Skicka en rättelse