Av alla datorprylar är tangentbordet det som utvecklats minst. Visst, specialknappar, trådlöshet och ergonomisk design får väl ses som landvinningar men om man jämför dem med till exempel mössen och bildskärmarna ligger de långt efter. På senare tid har dock tillbehörstillverkarna fått upp ögonen för bokstavsplattor med spelinriktning och produkter såsom Belkin Speedpad, Flexiglow Cyber Snipah och Zboard har sett dagens ljus.

En produkt som är på väg till den svenska marknaden är WolfClaw Keyboard som i likhet med Zboard har en komplett uppsättning tangenter, vilket Belkins och Flexiglows varianter saknar. Vi tar oss en titt.

Det gemensamma syftet med tidigare nämnda produkter och Wolf Claw Keyboard, från företaget PD Scientific från Singapore, är att utveckla användandet av kombinationen w, a, s och d. Dels för att det ska bli mer ergonomiskt men främst att göra fler knappar mer lättillgängliga för spelaren. Wolf Claw Keyboard tar sig an uppgiften på ett något annorlunda sätt än konkurrenterna, istället för att framhäva just wasd-tangenterna är det knapparna runt omkring som förstorats och flyttats till för fingrarna mer naturliga platser. Det tydligaste exemplet är att mellanslagstangenten, som de flesta använder till att hoppa med, lagts i en lodrät vinkel vilket gör att tummen går längs med tangenten och lätt hittar sitt mål. Även shift, z, x och c har förstorats, samt o och b som är belägna på höger sida vid tummen. K-tangenten längst ner till vänster är dessutom låsbar, ett tryck räcker för att funktionen den är bunden till ska fortsätta vara aktiverad tills du trycker igen, du behöver alltså inte hålla tangenten nere. Perfekt för att till exempel huka sig en längre tid eller aktivera den allt vanligare röstkommunikationen.

Skrivdelen av tangentbordet är hyfsat standardmässig, om än något hoptryckt för att hålla storleken nere. De stora skillnaderna är att numpad-delen är borttagen och att gruppen med insert, home, delete, end, page up och down är placerade vertikalt längst ut på högerkanten, förutom delete som är placerad bredvid alt i nedersta raden. I dagsläget finns Wolf Claw endast med engelsk layout men förhoppningsvis ska våra svenska tangenter hitta till Singapore under nästa år, då kommer det troligtvis också att finnas tillgängligt i handeln. Idag är det postorder från utlandet som gäller, vilket såklart höjer priset.

Man blir snabbt vän med upplägget, fastän man till en början har svårt att nöta bort gammal vana. Inledningsvis hände det flera gånger att jag la handen på skrivdelen av Wolf Claw Keyboard, tio års fps-spelande sätter sina spår. Tangenterna på både spel- och skrivdelen ger ett ganska hårt motstånd, ungefär som Keytronics klassiska bräda, men de är väldigt tysta tack vare tre lager silikon. Personligen föredrar jag denna typ av tangentbord och knapparna på den runda speldelen är någon tunnare för att flörta med båda läger av användare. Ovanför skrivdelens tangenter hittas även ett par snabbknappar för internetsurfande samt två usb-portar.

Det som talar mot Wolf Claw Keyboard och liknande produkter är att jag och alla andra spelare använt wasd-kombinationen i väldigt många år och att ändra väl ingrodda vanor tar lång tid och kan påverka dina prestationer negativt till en början. De som dock är beredda att lägga ner tid på att träna om sin vänsterhand finner ett väldigt kompetent tangentbord i Wolf Claw, de många och lättillgängliga knapparna du har till ditt förfogande kan i slutändan göra dig till en bättre spelare. Det som drar ner betyget är att det än så länge inte finns med svensk layout och det hyfsat höga priset på 49 amerikanska dollar, exklusive fraktkostnader. När det finns med nordisk smak är jag beredd att ge det en ny chans.

Skicka en rättelse