Storleken har betydelse, tycker Microsofts mustillverkare och skissar ihop en mikroskopisk skapelse. Men eftersom gemene pekdonsanvändare är bortskämd med snitsiga funktioner ser man till att allt extra ingår. Som en vanlig mus, alltså. Fast mindre. Och sämre?

Datorernas utveckling kan sammanfattas med att mer får plats på mindre utrymme. Mycket behändigt: vi får mer kraft under huven och ges därmed möjlighet att kombinera rå prestanda med estetiska önskemål (Apples iMac-koncept är ett talande exempel). När det kommer till möss begränsas formaspekten av det faktum att man inte kan tänja på gränserna särskilt mycket innan användbarhet och ergonomi blir lidande.

Microsofts Notebook Optical 3000 är som namnet antyder avsedd för användning med bärbara datorer. Denna miniråtta är blott 90 mm lång, ungefär två tredjedelar av standardstorleken hos normalstora släktingar, och därmed farligt nära gränsen till obekväm. (Det ilsket blåa skenet i bakkant väcker frågan om den måste vara upplyst för att man ska hitta den?) Målgruppen torde vara folk som av något skäl sätter storlek framför bekvämlighet och jag måste erkänna att Microsoft trots allt lyckats på den fronten; en mindre mus med bibehållen användbarhet lär vara svår att få till.

Rent tekniskt är musen sladdbunden och nosar sig fram med hjälp av en optisk sensor som hinner läsa upp till 38 centimeters förflyttning per sekund. I skenet av spelanpassade lyxmöss låter det inte mycket, men med en sladdlängd på ynka 80 cm lär du inte rycka råttan runt mattan i de farterna. Den snikna sladdlängden hämmar för övrigt användningsområdena. Även om skapelsens primära värd är bärbara datorer finns inget skäl att komplicera saker för stationärt folk - det är inte sladden som tar mest plats vid frakt. Har du en golvplacerad låda med USB-portarna på baksidan räcker sladden nätt och jämnt upp till normal handposition. Annorlunda uttryckt: tankefel i designstugan.

Dvärgegenskaperna inverkar inte på innehållsdelen. Du får leka med ett vickbart hjul (scrollar horisontellt och vertikalt) och fyra knappar (två standard, en i hjulet, en tumknapp på vänstersidan). Standardknapparna bjuder lagom motstånd medan hjulknappen är alldeles för hård. Kombinerad med steglös scrollning som snurrar på tok för lätt blir resultatet mängder av oavsiktliga rullningar, i alla fall om du nyttjar mittknappen flitigt. Sidscrollningens motstånd är däremot för en gångs skull väl avvägt. Om du köper denna gnagare ska du vara medveten om att den inte överlever i vilken miljö som helst. Optiken är osedvanligt känslig för underlagets färger, där min erfarenhet är att flerfärgade underlag lätt ger avläsningen tuppjuck. På enfärgade mattor har jag dock inte haft några problem.

För en knapp trehundring får du en hårt nischad produkt avsedd för en målgrupp som man måste fråga sig om den ens existerar. Jag menar, släpar du runt på en laptop får du utan större bekymmer också med dig en fullväxt mus. Som gamerverktyg är den värdelös. Bland laptop-folk kommer dess trots allt generösa funktioner uppskattas. Längre sladd, en smula bättre optik och något större dimensioner hade gjort denna produkt intressantare utanför de tilltänkta användarnas skara. Nuvarande modell är föga mer än en gäspning, trots vickhjul, förstoringsfunktioner i mjukvaran och liknande moderna lockbeten.

Skicka en rättelse