Själv har jag sedan några månader tillbaka helt gått över till att använda optiska möss. Anledningen var att jag slutade spela Counter-Strike seriöst, och därför inte längre var så villig att byta mus varannan månad då den jag hade börjat förlora prestanda på grund av utnötning och smuts. Då hade optiska möss blivit tillräckligt bra för att kunna användas i spel, men de hade fortfarande svårt att konkurrera med en riktigt bra mus med kula. Nu har däremot även optiska möss utvecklats och fått en sådan precision att man kan säga att de är mer eller mindre specialgjorda för spel. Logitechs senaste mus, Mouseman Dual Optical, har två stycken optiska sensorer för att öka precisionen ytterligare.

Utformning och utseende

Mouseman Dual Optical ser i stort sett precis likadan ut som Cordless Mouseman Optical. Den är inte lika klumpig som en äldre Mouseman, men inte heller lika liten som en Wingman Gaming Mouse, vilket gör att man kan styra med antingen fingrarna eller hela handen. Precis som på Cordless Mouseman Optical så finns där 4 knappar; två huvudknappar, en tumknapp och ett mushjul som även fungerar som en knapp.

Två optiska sensorer

Mouseman Dual Optical är den första musen som har två optiska sensorer. Den ena sensorn är vinklad, vilket enligt Logitech skall ge musen en högre precision. De båda sensorernas signaler sammanställs med hjälp av en mikroprocessor i musen. Om dessa två sensorer på vardera 2000hz kan mäta sig med Microsofts senaste möss med 6000hz är svårt att säga, speciellt då även dpi (dots per inch) är viktigt för musens precision och prestanda. Vad jag vet är dock att Mouseman Dual Optical har en precision jag tidigare inte sett hos optiska möss. Den registrerar väldigt små rörelser, och olikt många optiska möss (och även en del möss med kula) så hänger den mycket bra med i snabba rörelser.

Underlag

Mouseman Dual Optical fungerar bra på så gott som alla ytor, dock är en musmatta att föredra för bästa prestanda. På grund av att den är optisk så fungerar självklart inte glasunderlag, därmed är en Icemat inget bra val. Jag blev dock glatt överraskad att musen glider precis lika bra som en wingman gaming mus på everglide musmattorna.

Slutord

Det räcker kanske med att säga att jag nu lägger min gamla mus åt sidan för att gå över till en Mouseman Dual Optical. Det är inte bara för att de optiska sensorerna nu kan konkurrera med de bästa kulmössen, utan även för att den har en riktigt bra utformning och design. Musen får faktiskt 5 av 5 i betyg då jag egentligen inte kan hitta några nackdelar med den.

Skicka en rättelse