Trots sina webbkameror och högtalare är Logitech väl mest kända för sina kontroller: Möss, tangentbord, joysticks, rattar och gamepads vilka länge (tillsammans med Microsofts motsvarande prylar) satt ribborna för hur bra spelhårdvara skall byggas. Personligen har jag alltid tyckt att Microsoft gjort de bästa mössen och tangentborden, medan Logitech varit bäst på all spelhårdvara. Jag hade således höga förväntningar när det blev läge att testa Logitechs senaste (och dyraste) ratt, som bar ett för mig välbekant namn: Momo.

Vad är då Momo, kan man fråga sig? Jo, Momo är ett italienskt företag som sedan 1960-talet varit aktivt inom motorsport, som tillverkare av just rattar - i början till Ferraris F1-bilar, men på senare år har dessa berömda styrdon spritts till sportbilar av alla märken över hela världen - och nu har Momo-rattarna alltså nått datorspelarna, ty ratten som Logitech säljer under namnet Momo Force är visserligen inte tillverkad av Momo, men väl designad därav - något som i allra högsta grad avspeglar sig på dess ypperliga kvalitet.

Momo Force är i grundutförande inte helt olik andra rattar från Logitech (eller andra tillverkare). En röd plastlåda (innehållande alla mekaniska delar och elektronik) på vilken ratten sitter monterad, utgör huvuddelen. Denna spänns fast i datorbordet, lämpligtvis framför skärmen, med ett par skruvtvingar i hårdplast - jag oroade mig till en början för att dessa inte skulle hålla, men oron visade sig obefogad: även vid hård användning rubbas inte ratten en centimeter. Rejäla tumskruvar gör det lätt att skruva fast och få loss ratten från bordet.

Själva ratten består av ett trearmat nav i borstad aluminium, på vilket sex knappar och två lysdioder (för ström av/på och force feedback av/på) sitter. Rattkransen är läderklädd (dock ej stoppad) och på rattstången sitter som brukligt två spakar, även dessa i metall, vilka fungerar som rattens knapp ett och två. Kransen ligger perfekt i händerna; den tycks inte vara gjord för barn med små händer likt allt för många andra (och betydligt plastigare) spelkontroller jag provat tidigare. Knapparna sitter så att man lätt når alla utan att flytta onödigt mycket på händerna, och samtliga, även spakarna, ger ifrån sig distinkta klickljud. Ljud, ja; relativt hög volym rekommenderas när man spelar med den här ratten, för motorerna kan ge ifrån sig en hel del läten. Inte störande, men ändå märkbara.

Pedaler ingår naturligtvis också i Momo Force-paketet, dessa ansluts med en pass-through RS232-kontakt till rattdelen och sedan vidare till datorn, där den kopplas in i en ledig USB-port (gameport-stöd saknas). Strömmen, från den medföljande transformatorn, ansluts till pedaldelen, vilket känns en aning konstigt eftersom all elektronik sitter i rattdelen, dock är det logiskt ur sladdragningssynpunkt. På tal om sladdar: har du närmaste USB-port längre bort än en meter (sladdsträcka) från där ratten står kan det bli problem med längden - inget kritiskt problem men värt att ha i åtanke.

Hur är Momo Force då att köra med? Ett ord: Underbar. Force Feedback:en är den starkaste jag känt av i en ratt av den här klassen, och Logitechs drivrutiner (medföljer till alla Windows-versioner utom XP), vilka trevligt nog inte krävde någon ombootning för att installera, tillåter justering av kraftmängden för den som vill ha lite mer eller mindre. Precisionen är trots den stora kraften i motorerna utmärkt, ett klart steg uppåt från tidigare Logitech-modeller. En annan ovanlighet som definitivt förhöjer kvalitetsintrycket är att ratten klarar 270 graders rattutslag, till skillnad från billigare modeller som bara klarar 180. Drivrutinerna kalibrerar ratten automatiskt och dessutom medföljer ett program som kan ändra knappinställningar och dylikt beroende på vilket spel som körs; dock funkar ratten utmärkt även utan detta program igång, en välkommen detalj för den som vill spara internminnet till annat.

Sammanfattningsvis: Gillar du att köra bilspel (och då menar jag inte arkadspel typ Rollcage och Need For Speed 1-4, utan snarare simulatorer typ NFS 2000: Porsche Challenge och Colin McRae Rally) är Logitech Momo Force en utmärkt, om än ekonomiskt påfrestande (i skrivande stund kostar den cirka 2 200 kronor inkl moms), investering. Det enda minuset är egentligen att det saknas växelspak och koppling, men sådana detaljer används av få och kostar desto mer. Detta hindrar dock inte denna ratt från att ta hem full poängpott - med undantag för ett par småsaker är den helt enkelt den bästa jag använt. Den som inte spelar bilspel särskilt ofta bör dock tänka över om en billigare modell inte skulle räcka - det finns trots allt många att välja på.

Testad under:

Windows XP
Need For Speed 4
Need For Speed 2000: Porsche Challenge
Test Drive 6.

Skicka en rättelse