För bara ett par år sedan var datormusen en synnerligen oglamorös varelse - ja, faktiskt en liten grå mus på alla sätt. Ingen funderade så mycket på att det skulle finnas mer än två eller möjligtvis tre knappar och en kula i botten. Sedan dess har det hänt en hel del, och idag har musen upphöjts till något som mer liknar accessoar än arbetsverktyg. Senast, och värst, i denna redefinition av musbegreppet är Logitechs Mouseman Traveler. Phat har gett den lilla råttan vad den tål...

Det bästa med dagens råttmode är att allt funkar. Oavsett om jag kör Win*, Mac OS*, Linux eller Unix, så brukar det inte vara svårare att få igång de små gnagarna än att trycka i dem i USB-kontakten. De flesta operativsystem av någorlunda modernt snitt har ju oftast standard-drivrutiner för USB-enheter, vilket gör att man för första gången kan tala om "plug & play".

Så när jag får nya Mouseman Traveler i handen, är det lika lätt att använda den till den stationära PC:n som till min bärbara Mac PowerBook. Eftersom det här handlar om en mus för den mobila generationen, blir testplattformen naturligtvis den senare.

Världens minsta optiska råtta

För att reiterera - det här testet handlar alltså om Logitechs senaste bidrag till mus-faunan, Mouseman Traveler. Det är en mus i miniformat, men optisk sensor, scrollhjul och design i borstad aluminium. Den är knappt hälften så stor som en normal mus, och levereras tillsammans med en praktisk liten läderväska som ytterligare ska förstärka själva mobiliteten i det hela.

Förutom att det är en tjusig skapelse, som säkert fyller sin plats hos den designmedvetne notebook-resenären, har faktiskt Mouseman Traveler en hel del att erbjuda under det minimala skalet. Dels använder den samma teknik (det vill säga den senaste optiken) som sina storebröder i Logitech-familjen. Det innebär att den fungerar utmärkt även till applikationer med höga precisionskrav, eller till och med FPS-spel. Det senare förutsätter att man har små händer förstås...

Men där slutar också berömmet. För Mouseman Traveler är i ärlighetens namn inte särskilt användarvänlig. Datormöss har, precis som mobiltelefoner, en gräns för hur små det kan bli innan det går ut över användbarheten. Och Traveler är snäppet för liten för att man ska kunna hantera den på ett naturligt vis. Den är dessutom kantig och vass - och detta i kombination med att de bägge huvudknapparna är ganska tröga gör att man snabbt får ont i handen av att använda den. Det dröjer inte särskilt länge innan jag har gått tillbaka till den inbyggda styrplattan på den bärbara.

En mus för B&O-konsumenterna

Problemet med Mouseman Traveler är väl snarast att det är en produkt som egentligen är totalt överflödig. Meningen med att koppla en extern mus till sin bärbara dator är ju trots allt att man ska få en större bekvämlighet och precision än med den inbyggda plattan. Och eftersom man ändå släpar runt på 3-4 kilo dator, spelar det ju knappast någon större roll om man packar ner en mus i "fullstorlek" istället för Mouseman Traveler.

Ska man vara lite elak, kan man säga att det här är en accessoar snarare än ett verktyg, designad mer för att falla Bang & Olufsen-publiken i smaken än den vanlige datoranvändaren.

Men för all del - den är ganska snygg att se på. Erkännes.

Testsystem:

Macintosh Powerbook G3 400 MHz
320 MB RAM
PC, Win 98 SE
256 MB RAM

Skicka en rättelse