Logitech och Microsoft har länge legat låsta i tvekamp vad gäller möss och tangentbord. Trådlöst, optiskt, extraknappar, rullhjul, det finns ingen gräns för uppfinningsrikedomen men däremot för användarnas tålamod. Nu presenterar Logitech ett rejält paket med såväl mus som tangentbord av hög kvalitet. I mitt förra test påstod jag att Microsoft fortfarande gör bättre möss och tangentbord än Logitech. I dag vet jag att jag bara hade till hälften rätt.

Så, vad är det med Logitech Cordless Desktop Optical (långt namn!) som är värt att bli upphetsad över? Till att börja med så visar Logitech återigen att man är bättre än Microsoft på att designa saker. Logitechs tangentbord är skitsnyggt, själva bordet har en ovansida i mattsvart halvgenomskinlig plast med gråa tangenter. Två hörn av klar plast rymmer fem specialtangenter vardera, och i mitten sitter en konsoll för media med volymkontroll i jog-shuttle modell samt rejäla knappar för play/pause, stop och prev/next track. Snabbknapp för att stänga av ljudet finns också, likaså en som tar fram en meny med de mediaspelare du har installerade. Oerhört användbart om man sitter inne i ett spel eller sitter och skriver mejl och vill byta spår eller ändra volymen. Att dessutom ha en snurrplatta som ändrar volymen istället för klumpiga plus- och minus-knappar som på Logitechs äldre tangentbord är guld värt.

Något mindre användbar är den lilla silvriga ovalen med rullhjul och Internetknappar som sitter till vänster på tangentbordet. Hjulet fungerar som ett vanligt mushjul med den skillnaden att man genom en klickning får upp en meny med vilken man kan ändra hjulets funktion. Det kan t ex användas för att byta aktivt program (samma som Alt-Tab med andra ord), fungera som en andra volymkontroll eller direktlänka till ens favoritlista från Internet Explorer. De två knapparna under hjulet fungerar som "Back" och "Go" i IE, men deras användningsområden är begränsade eftersom man allt som oftast ändå sitter med handen på musen när man surfar.

Slutligen har tangentbordet tio extra funktionstangenter, placerade i övre vänstra och högra hörnen av bordet. På vänster sida finns en knapp för att stänga av/starta om datorn, samt fyra knappar med käcka beteckningar som "Finance", "Community" och "Favorites". Ytterligare fem av dessa finns på höger sida, och de är alla omprogrammerbara - du kan få E-mail-knappen att starta Quake III om du så vill. Praktiskt? Nja, själv anser jag alla extraknappar överflödiga, men det finns säkert folk som tycker att de är den bästa uppfinningen sedan CD-spelaren.

Såväl tangentbord som mus kommunicerar för övrigt via radio, vilket innebär att ingen fri siktlinje behöver finnas mellan sändare och mottagare. Själva mottagarenheten kopplas in i datorn antingen via USB eller två PS/2-kontakter - skulle du av någon anledning koppla in bägge två så används USB. Tangentbordets kommunikation med mottagaren är för övrigt krypterad (om du vill), vilket ger skydd mot avlyssning. Som en ytterligare trevlighet kan såväl mus och tangentbord kopplas om mellan olika kanaler, vilket minskar risken för att flera användare av trådlösa möss/tangentbord som vistas på samma plats skall störa ut varandra. Trevligt!

Så, är Logitech Cordless Desktop Optical ett nödvändigt köp? Nej. Det finns nämligen en rejäl nackdel med hela paketet, och det är musen. Visserligen ligger den hyfsat bra i handen men precisionen är inte ens på samma nivå som min två år gamla Microsoft Intellimouse Explorer, och tumknappen är definitivt för liten. Varför Logitech valde att lägga med en medelmåttig mus med ett sådant underbart tangentbord är bortom mitt förstånd - och varför går det inte att köpa tangentbordet separat? Musen har för övrigt en tendens att lagga till ibland, troligen eftersom den stänger av sig så fort man låter bli att röra den på en stund. Strömsparfunktioner som jag antar är nödvändiga för att få ut någon vettig batteritid. Batterierna ökar dessutom musens vikt. Ett stort minus för musen med andra ord, Microsoft är och förblir bäst på möss även om Logitech tycks vara på frammarsch även på detta område.

Sammanfattningsvis: Ett bra paket så länge du inte är i behov av en mus i toppkvalitet - är du villig att slösa pengar kan det vara en idé att köpa paketet för tangentbordets skull och sedan koppla in en Microsoft-mus, men om precision inte är en av de viktigaste egenskaperna hos en mus för dig så kommer du inte att ha några problem. För den som spelar mycket rekommenderar jag inte den här musen, eftersom den tappar all kontroll vid allt för hastiga rörelser. För kontorsarbete och spel som inte kräver så mycket i musväg (t ex RPG eller äventyrsspel) duger den dock utmärkt, och att den är optisk är ett plus då ingen kula finns som behöver rengöras.

Fyra poäng av fem möjliga - det bästa tangentbord jag använt hittills, dock tillsammans med en mus som inte håller måttet men är svår att bli av med. Snälla Logitech, börja sälj tangentbordet separat!

Testsystem:

AMD Athlon 1 GHz
256MB PC133 RAM
Windows XP Professional

Skicka en rättelse