Den som idag vill köpa sig en bärbar musikmaskin av något slag har inte ett helt enkelt beslut framför sig. Förutom vanliga bärbara CD-spelare som fungerar lika bra idag som för fem år sedan finns det MiniDisc och, det för många naturliga valet, MP3-spelare. De flesta MP3-spelare kommer dock med löjligt små mängder minne, och undantagen är oftast ganska dyra. Finns det en lösning?

Lösningen heter MP3-CD, alltså MP3-filer brända till CD. Spelaren är helt enkelt en vanlig bärbar CD-spelare med inbyggt stöd för MP3 - inte lika kompakt som en renodlad MP3-spelare eller en MiniDisc, men knappast för stor för att hänga i bältet. Formatet har dessutom flera fördelar - lagringsmedian är väldigt billig, du kan återanvända den (om du kör med CD-RW) och utrymmet slår de flesta MP3-spelare i samma prisklass - på en CD får du rum med minst 650 Mbyte, vilket motsvarar uppemot 200 låtar - och du kan dessutom spela gamla hederliga CD-skivor om du vill. Att dessutom kunna se titel och artist på varje låt när du bläddrar, allt tack vare att spelaren läser ID3-taggar, är fantastiskt bekvämt.

Den spelare jag så fick i mitt knä heter AVC SoulPlayer, har modellnamnet DMP-01 och är den fjärde av AVC's MP3-spelare, men den första från denna tillverkare som använder MP3-CD formatet. MP3-CD är för övrigt lite missledande, eftersom spelaren även till fullo hanterar Microsofts WMA-format. En mängd olika bitrates stöds också - från 16 till 320 Kbit/s - så du behöver inte oroa dig för att dina låtar måste konverteras innan du skall spela dem. Såväl CD-R som CD-RW-skivor stöds naturligtvis, både 120- och 80-millimeters. Väl tilltaget skakminne på 120 sekunder för MP3/WMA-filer och 40 sekunder för CD-skivor finns med, och en stor bildskärm gör det hyfsat lätt att leta igenom även stora mängder filer. Dessa kan dessutom organiseras i underkataloger, och de inbyggda shuffle/repeat-funktionerna kan ställas in på att bara välja låtar ur en enda katalog, eller ta från hela skivan. Du kan också programmera egna playlists direkt i spelaren, med upp till 999 spår. Det finns även en equalizer inbyggd, med fem förinställda lägen och ett som du kan konfigurera själv. Ljudvolymen är det heller inget fel på, fjärrkontroll ingår naturligtvis och de medföljande hörlurarna är av bra, om än inte ypperlig, kvalitet. Bärväska, som även fungerar som CD-fodral, medföljer.

Är då allt med AVC SoulPlayer frid och fröjd? Nej, det kan jag inte påstå. Till att börja med så saknar den den enligt många självklara funktionen att kunna ladda upp sina egna batterier - kopplar du in den i väggen via en batterieliminator (medföljer ej!) så använder den nätspänningen, men har du samtidigt batterier i så laddas dessa inte upp som är fallet i många andra bärbara spelare av liknande sort. Du måste alltså använda en extern laddare, vilket innebär en extrakostnad på några hundringar. Batterier ingår naturligtvis inte; ett par räcker i ungefär 13 timmar - en bra batteritid visserligen - men skall du köpa nya batterier varje gång blir det kostsamt. Uppladdningsbara batterier är den självklara lösningen, men innebär även de en extrakostnad. En annan sak man kan gnälla lite på är att fjärrkontrollen saknar bildskärm, vilket gör den något mindre användbar men den fyller ändå sin funktion - alla nödvändiga knappar för att navigera runt finns där, och knapplås på både huvudenheten och fjärrkontrollen.

En annan intressant detalj med SoulPlayern är att det kontinuerligt släpps uppdateringar till den inbyggda programvaran - att installera dessa är mycket enkelt, och de såväl fixar gamla buggar som introducerar nya finesser. I skrivande stund finns version 1.05s av programvaran ute, med enda brist att spelaren tar en stund att "boota upp" när du slår på strömmen. Inte ett stort problem, men är du van vid att musiken kommer igång direkt så känns det lite konstigt att behöva vänta några sekunder. En annan mindre brist är att läsningen av skivan ganska lätt tappar greppet om den skakas för mycket - skakminnet på 120 sekunder gör att du kan röra dig ganska fritt utan att spelaren skippar. Med en vanlig MP3-spelare som använder sig av fast minne skulle du dock slippa sådana problem helt. En sak att tänka på innan man bestämmer sig.

Allt som allt är AVC SoulPlayer DMP-01 en produkt att rekommendera till dig som är ute efter en MP3-spelare, men saknar pengar att köpa en med stort diskutrymme, och ogillar MD av någon anledning - t ex att musiken där måste spelas in 1:1, så att en skiva med 74 minuter musik tar 74 minuter att spela in. Att bränna CD-skivor är snabbt och enkelt (om du har en brännare). Det bör dock nämnas att det i dagsläget saknas en svensk leverantör av SoulPlayern - huvuddistributören heter EasyBuy2000, ett företag som inte har ett helt felfritt rykte, men som - åtminstone i mitt fall - lyckades leverera spelaren utan problem. En lustig detalj är dock att de vid kreditkortsbeställningar kräver att man e-mejlar ett foto av sin legitimation som identitetsbevis. Om detta stör dig, köp inte från EasyBuy - det finns minst en till online-butik som säljer SoulPlayern.

Sammanfattningsvis: En utmärkt MP3/WMA-spelare som slår det mesta vad gäller pris och lagringsutrymme - helt klart den bästa MP3-CD-spelaren som finns ute nu, men ändå inte ett självklart val. Lite trasslig att få tag i, men underbar när den väl kommer. Gott om utrymme, bra ljudkvalitet, massor av finesser. Mer information finns på hemsidan.

Skicka en rättelse