Den som i dag bestämmer sig för att gå ut och köpa något bärbart att lyssna på musik med står inte inför något vidare lätt val. Utöver de nu ruskigt föråldrade CD-spelarna i alla dess varianter har vi MiniDisc, ett format med sina egna för- och nackdelar, och relativt dyra spelare. Ett annat alternativ är MP3-spelare; de finns i mängder av varianter, och har tydliga fördelar; de är mindre, kan lagra enorma mängder musik, och saknar helt rörliga delar.

Det enda problemet med MP3-spelare i dag är väl egentligen förhållandet mellan lagringsutrymme och pris; att 32 Mbyte inte räcker långt kan de flesta säkert hålla med mig om, men en spelare med plats för 64 Mbyte musik kan kosta ett antal tusenlappar extra och blir nästan lika snabbt full. Du kan naturligtvis köpa en spelare med inbyggt skivminne - t ex Apples iPod, som med sina fem eller tio gigabyte utrymme likt en krokodil sväljer hela din musiksamling, eller åtminstone en rejäl bit av den. Få vill dock lägga ut dryga 6 000 kronor för en bärbar musikmaskin. Så hur löser man problemet? Jo, det finns en typ av lagringsmedia som är billig men som rymmer tillräckligt mycket musik för att de flesta skall bli nöjda - vanliga hederliga CD-skivor. Det enda som krävs är en CD-brännare, och musik kan snabbt och enkelt kopieras från dator till spelare. Lite av kompaktheten går visserligen förlorad, men det vägs mer än väl upp av bekvämligheten - och priset. Tekniken kallas MP3-CD.

Jag har skrivit om en MP3-CD-spelare förut här på FragZone - AVC:s första, kallad AVC SoulPlayer DMP-01. Den gav mig en god insikt i fördelarna och nackdelarna med MP3-CD-tekniken; visst är det bra med stort lagringsutrymme, men CD-läsare behöver mycket skakminne för att kunna leverera musik oavbrutet samtidigt som man går, springer, cyklar eller kör bil. De kan dessutom vara ruskigt osmidiga att ha att göra med, och designen - åtminstone i DMP-01:s fall - var inte direkt i Sony-klass. Jag kan dock meddela att AVC Technology tagit till sig all den kritik som deras första modell genererade - DMP-201 är mindre och teknologiskt överlägsen sin föregångare, samtidigt som den gör sig betydligt bättre i ett skyltfönster än många andra spelare av samma typ.

Skall man vara riktigt teknisk av sig är DMP-201 - som även kallas SoulPlayer 2 - inte en ren MP3-CD-spelare. Den klarar nämligen Microsoft's WMA-format också, vilket beroende på hur mycket du använder det är en onödig bonusfunktion eller en absolut nödvändighet. Säga vad man vill om Microsoft, men WMA tar mindre plats och låter bättre än MP3, och att rippa en (lagligt inköpt) CD till WMA-filer är busenkelt med Windows Media Player, som är gratis och följer med Windows XP. Naturligtvis kan SoulPlayern - likt alla andra MP3-CD spelare på marknaden - även spela vanliga ljud-CD, så du behöver inte rippa om du inte vill.

Praktiskt är också att SoulPlayern utöver vanliga CD, CD-R och CD-RW skivor även stöder CD-Extra och UDF-kodade skivor, samt 80mm skivor av typen som används i mindre MP3-CD-spelare, typ Philips eXpanium. Spelaren kommer ihåg upp till 12 skivor, vilket kortar ned tiden det tar för spelaren att gå igenom låtarna på skivan - en nödvändighet för att läsa av ID3-taggar, som identifierar artist och namn på varje låt.

En av de saker man snabbt blir varse om när man provar en CD-spelare - oavsett typ - är hur bra skakminnet är. Utan skakminne blir det en ren omöjlighet att lyssna på musik samtidigt som man rör sig - med ett alltför kort skakminne dyker problemen upp efter några minuter. En av de största fördelarna med "vanliga" MP3-spelare är bristen på rörliga delar, vilket gör skakminne mindre viktigt - en fördel som MP3-CD spelare inte kan tillgodoräkna sig. Detta problem har AVC dock praktiskt taget eliminerat genom att SoulPlayern har hela 480 sekunder (8 minuter) skakminne vid uppspelning av MP3:or, och 960 sekunder (16 minuter) skakminne när man spelar WMA. Den som lyssnar på vanliga ljud-CD skivor får nöja sig med 192 sekunder (drygt 3 minuter) men i det flesta fall är skakminnet mer än tillräckligt för att hålla musiken igång, kunde jag nöjt konstatera under mitt testande.

En annan detalj som jag uppskattade med SoulPlayer DMP-201 är att den jämfört med sin föregångare DMP-01 har fått en rejäl ansiktslyftning - kolla in bilden på de båda spelarna sida vid sida uppe till höger så förstår du vad jag menar. Med en matt silverfärgad yta, blå bakgrundsbelyst LCD-skärm och kromade knappar är den helt enkelt trevlig att titta på. Även fjärrkontrollen är en rejäl förbättring över föregångaren, inte bara utseendemässigt; knapparna är större, lättare att hitta, och knapplåset har blivit enklare att hantera. Spelaren och fjärren har varsitt knapplås men fjärrens styr även spelarens, så att man kan vara säker på att knapparna på spelaren är avstängda när man förvarar den i t ex en väska.

Något man inte fixat mellan den första och andra SoulPlayern är bristen på LCD-skärm på fjärrkontrollen - jag antar att den såsom ganska onödig finess offrats för att spara batteritid och hålla nere priset, som ligger på helt överkomliga $139 dollar - alltså drygt 1 400 kronor, förutsatt att du redan har en CD-brännare. Inga tomma CD-skivor ingår när du köper spelaren, men en enda CD-RW räcker länge eftersom du kan radera och lägga till låtar på den efter eget tycke. Uppladdningsbara batterier ingår och den troligtvis mest saknade finessen i DMP-01 - inbyggd batteriladdare - finns med i DMP-201. Att ladda batterierna tar ungefär åtta timmar när de är helt tomma, och ett par fulla batterier räcker i 12 timmar - helt okej.

Och hur står det till under skalet på SoulPlayern? Alldeles utmärkt. Det föredömligt enkla systemet i DMP-01 har fått en rejäl uppgradering och tar nu en kort stund att lära sig använda, om man inte orkar läsa i manualen hur det går till. Spelarens beteende ända ner till hur snabbt låtnamnen rullar förbi på skärmen går att ställa in via menysystemet som styrs med knapparna på spelarens ovansida. Där kan man även ställa in olika equalizerinställningar för olika typer av musik, extra bas, uppspelningsläge (repeat, shuffle, intro osv) och man kan navigera igenom hela sitt låtarkiv, sorterat om man så vill - praktiskt om man har 200 låtar på skivan och vill ha tag i en särskild. När spelaren spelar musik visar bildskärmen matnyttig information som ID3-tagg, bitrate, nästa låt i listan, equalizer- och repeatinställningar, och så vidare. Oväntat mycket får rum i den lilla rutan, men att försöka läsa vissa av de mindre detaljerna rekommenderas inte för den som har dålig syn eller lässvårigheter. Du kan inte göra playlists men du kan få spelaren att endast välja låtar ur en viss katalog på CD:n, eller bara låtar som du markerat i menysystemet.

Skulle programvaran av någon anledning behöva bytas ut eller uppgraderas är det både enkelt och snabbt avklarat - den nya programvaran laddas hem från AVC:s webbsajt, bränns på en skiva, och laddas sedan in automatiskt när spelaren startar upp. Enklare kan det inte bli.

På tal om uppstarter, en annan jobbig detalj med SoulPlayer DMP-201 är att den liksom sin föregångare kan ta en liten stund på sig att börja spela efter att man satt igång den - uppemot 20 sekunder tar det. Stör sådana saker dig, välj en annan spelare. Ytterligare ett litet problem är att SoulPlayern saknar återförsäljare i Sverige - du måste beställa den från utlandet, vilket betyder extra kostnader, inte minst för att den medföljande nätdelen inte nödvändigtvis passar i svenska elurtag utan en adapter. Detta åtgärdas visserligen snabbt med ett kort besök på närmaste Clas Ohlson eller motsvarande, men är ändå värt att ha i åtanke. Hörlurarna som följer med är inte heller av någon vidare bra kvalité - något som man tyvärr rätt ofta får stå ut med när man köper bärbara musikspelare av olika slag. Återigen är det ett problem som är snabbt åtgärdat men som betyder en extra utgift på en hundralapp eller två - själv testade jag spelaren med ett par microhörlurar av typen Sony MDR-E818 (130 kr) och MDR-ED238ML (250 kr) vilka gav ett enormt lyft från de medföljande lurarna och visade att SoulPlayer DMP-201 - likt sin föregångare DMP-01 - klarar av att prestera riktigt bra ljud. Även inkopplad i en (bil-)stereo via Line Out-utgången är ljudet alldeles utmärkt, i varje fall så vitt mina öron kunde avgöra.

Medföljer i paketet med spelaren gör utöver hörlurar, uppladdningsbara batterier och nätadapter också ett praktiskt gummifodral för att skydda spelaren från smuts, ett program för att bränna CD-skivor (om du inte har) och en välgjord användarmanual på engelska.

Kan jag rekommendera AVC SoulPlayer DMP-201 till dig som är ute och letar efter en bärbar musikmaskin just nu? Ja, förutsatt att du har det mesta av din musik i MP3 eller WMA-format, äger en CD-brännare som klarar CD-RW-skivor, och inte behöver mer än 650-800 Mbyte lagringsutrymme för de låtar du tycker om, även om det visserligen inte finns något som hindrar att du bär på dig flera CD-skivor. Vill du ha en spelare som är så liten som möjligt är SoulPlayern kanske inte heller ditt första val. Men om du vill ha en spelare som är prisvärd, har många praktiska finesser och få onödigheter, klarar vanliga musikskivor såväl som brända skivor med MP3- eller WMA-filer på, är hyfsat enkel att använda och går alldeles utmärkt att gå eller springa (inte alltför långa sträckor) med, skall du definitivt ha SoulPlayern i åtanke.

Den kanske är precis vad du letar efter.

Skicka en rättelse