Jag minns de första lektionerna i datorhantering vi hade på högstadiet. Programmet vi använde kallades för TTWin och hjälpte eleverna att skaffa rätt tangentbordsfattning redan från början. Jag själv som använt datorer sedan flera år tillbaka förstod inte riktigt varför man nödvändigtvis skulle hålla händerna just sådär när mitt eget sätt, en slags blandning av kaotiska spasmer och pekfingervalsen, oftast gick mycket snabbare. Så jag fuskade mig fram genom tangentbordsövningarna, använde bara rätt fingerfattning när läraren tittade på och lät sedan mina händer flyga runt på ett högst oergonomiskt sätt så fort fröken tittade bort.

När jag nu tryckte in PS2-kontakten på mitt nya Natural Multimedia Keyboard från Microsoft så känns plötsligt datoranvändandet som en enda stor och brutal flashback från början av högstadiet. Plötsligt blir jag tvingad att använda rätt fingerfattning för skulle jag få för mig att låta höger pekfinger trycka på tangenten g så blir det en rejäl rörelse för hela högerhanden. Försöker Microsoft våldta mina två tiofingrade inmatningsdon?

Natural Multimedia Keyboard är alltså namnet på den knappbräda som recensionen berör och ordet ”natural” betyder i Microsofts lexikon att det är ett ergonomiskt utformat tangentbord. Vad detta rent krasst innebär är att tangentsektionen är tvådelad för att handledernas vinklar ska bli mer naturliga. På köpet får man dessutom en måttligt hög inlärningströskel, då jag vill lova att det inte alls är samma sak att skriva på ett tangentbord av detta slag. Men sant är faktiskt att man redan efter någon timmas användning känner sig avslappnad i handlederna på ett lite annorlunda sätt. Troligtvis är den vinkel man tvingas ha när man skriver på ett tangentbord av detta slag rätt så nyttig, men det är ingen produkt som kommer att frälsa dig eller ge dig ett bättre sexliv precis. Själva principen med ergonomiska produkter är lite överskattad, ett tangentbord som detta är inget som läker onda handleder utan borde istället förebygga dem.

Precis som det andra tangentbordet jag recenserade, Wireless Optical Desktop, så har teknikerna på Microsoft tänkt till och funderat rejält över vad det är för funktioner vi behöver på våra tangentbord. Den översta raden knappar visar faktiskt snabb sin nytta, att kunna trycka paus som hastigast eller att höja eller sänka volymen när man tittar på film, det är rent av oumbärligt. Att alla kanske inte behöver just en knapp för att komma till mappen ”Min Musik” är en annan fråga, men problemet är lätt avhjälpt. I mitt fall tog det bara ett tiotal sekunder innan jag klurat ut hur man skulle göra och bundit om den knappen till att istället starta Winamp.

Microsoft har i all sin vishet näst intill skrotat användningen av funktionen scroll lock, i varje fall finns här ingen lampa för den knappen. Istället har man tagit med sitt eget F-lock, som gör att F-knapparna (F1-F12) får dubbla funktioner som främst är nyttiga vid skrivande eller surfande. Exempel på dessa funktioner är undo, open och reply, som lätt och behändigt kan nås med sina egna knappar. Jag minns min egen skepticism då Microsoft introducerade Windows-tangenten, men såhär i efterhand är jag glad över den lille rackaren och dess arbetsbesparande kortkommandon. Förhoppningsvis är Microsoft på rätt spår även denna gång.

Vi kan göra en sak klart direkt, det här är inget dyrt tangentbord. Vid lanseringen låg det på runt 400:-, en summa som säkerligen med tiden kommer sjunka. Man får dock vad man betalar för, då tangentbordet faktiskt ger ett väldigt plastigt intryck och ibland knarrar sådär obehagligt som bara hårdplast kan göra. Men trots ljudeffekterna (som kan bekämpas med musik vars volym är modell skithög) så fyller tangentbordet väl sin funktion och om du är på jakt efter en bräda som gör dig avslappnad i tentaklerna så är det här ett väl motiverat val. Ser du å andra sidan lite mer seriöst på ditt skrivande så finns faktiskt inmatningsdon som är lite med luxuösa och som erbjuder större komfort än denna blåvita plastbit. Fast då stiger ju givetvis även priset kraftigt. Sammanfattningsvis, det låga priset gör detta till ett billigt och bra tangentbord som borde räcka gott och väl till den genomsnittliga användaren. Förutsatt att man inte har något emot att få flashbacks från högstadiets datorlektioner det vill säga.

Skicka en rättelse