För två år sedan var jag på Loro Parque Zoo på Teneriffa. Det är en rätt imponerande djurpark med delfiner, späckhuggare, hajar, gorillor och tigrar, men den står sig slätt mot Zoo Tycoon 2. Särskilt efter det senaste expansionspaketet med över 30 utdöda djur - livs levande. Film är bäst på bio men djurparker är bäst i datorn.

2001 släppte Microsoft Game Studios Zoo Tycoon där spelarna fick en egen djurpark att sköta om. Det var naturligtvis en riktigt bra idé i rakt nedstigande led från Sim City men varken grafiken eller spelkänslan var särskilt lyckade. Tre år senare kom tvåan, som med uppdaterad grafik och fler djur fick bitarna att falla på plats i ett fyndigt och väl fungerande om än lite omständligt datornöje. Extinct Animals är expansionspaket nummer fem i ordningen vilket vittnar om stor popularitet. Precis som titeln antyder handlar det om utdöda djur den här gången.

Jobba jobba jobba!

- Djurskötare är inget för latmaskar

Om nu någon trodde att det är en räkmacka att sköta ett zoo så är han eller hon rejält ute och cyklar. Ligger du på latsidan vid datorn får du inte in några pengar och då har du varken råd med djur eller mat varpå besökarna uteblir. Det ligger helt enkelt massor av hårt jobb bakom framgången i djurparksbranschen. När du pustar ut och tror att allt är frid och fröjd efter en hård dags jobb så klagar besökarna på att det finns för få toaletter.

Det är emellertid inget nytt för Extinct Animals-expansionen. Där börjar det hända

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=55474&w=170&h=140&s=&a=FkNjAyYTcxZm" style="border: 1px solid black"></img>saker när du investerar i ett laboratorium med forskare. Med hjälp av upphittade fossiler och vad jag antar är högst avancerad genteknik kan dessa forskare ge nytt liv åt de utdöda djuren. En rätt hyfsad publikmagnet tänker du och det bästa är att allt kan bli verklighet. Bland de drygt 30 nya djuren i expansionspaketet märks den bedårande dronten, den sicilianska dvärgelefanten, jättesengångaren och den sabeltandade katten. Mest skräckinjagande är dinosaurierna med tyrannosaurus rex, dimetrodon och carnotaurus i spetsen. Här finns helt klart pedagogiska poänger och massor av djurkunskap att frossa i. Inte visste jag att gigantopithecus är den största apan som har funnits.

Först måste du emellertid hitta de där nedrans fossilerna. De är lyckligtvis inte längre bort än att de finns i marken i din egen park. Om du inte har tid att knata runt och leta själv i förstapersonsläge kan du hyra in panteolog, det vill säga en person som letar djurskelett och andra efterlämningar. Han är dyr men jobbar bra.

När fossilerna har plockats in ska du pussla ihop dem bit för bit innan du matchar deras DNA. Det är inte så krångligt som det låter men kräver en del noggrannhet.

En fungerande nästan-repris

- Konceptet håller för ännu en vända

Grafiken är av samma Sims-liknade stil som i tidigare Zoo Tycoon-utgåvor. Mest arbete har lagts på djuren som tycks vara en aning mindre pixliga än förut.

För Zoo Tycoon-fansen råder det ingen tvekan om att Extinct Animals är av intresse. Jag tänker mig ett typiskt Zoo Tycoon-fan som en dator- och djurintresserad tjej i tolvårsåldern. Frågan är om hon egentligen blir så glad över de nya dinosaurierna, men det är kanske bara en högst fördomsfull invändning.

Skicka en rättelse