Den finns i var mans hem, näst intill alla har någonsin använt en och den finns i lika många exemplar och skepnader som bröstfokuserade bilder på Dolly Parton och BigBrother-Linda. Vad jag talar om är givetvis inte någon köksmixer eller diskmaskin, utan allas vår vän musen. Det damp in en mus utan svans, en trådlös sådan, här på redaktionen och nyfikna som små tomtar tog vi oss en rejäl titt.

Musen är av det föga intetsägande märket Microsoft. Företaget, sin vana trogen, lanserar musen som ett verktyg i det trådlösa skrivbordet, en del av köksdatorn eller varför inte den perfekta leksaken till affärsgurun som alltid har med sig sin laptop. Men sånt jidder tror jag inte så många av oss gamers är intresserade av. Den alltmer viktigare frågan är om den går att spela med!

Den som ingen råtta har...

Rätt ur paketet finner vi två delar – sändaren och musen. Precis som vanlig med hårdvara från Microsoft så är paketet dekorerat av små gröna lappar med uppmaningar om att installera mjukvaran innan man sätter in musen. Vi låter CD-läsaren spinna igång, göra sitt och vips så är vi då igång.

Jag minns inte vilken mustillverkare som var först med att ha fler än tre knappar, eller vilka som var först med scrollhjul. Microsofts hårdvaruavdelning brukar i alla fall inte vara sena med att anamma nya idéer och vad som förväntas chockera den stora massan denna gång är ett ”tiltbart” scrollinghjul. Scrollinghjulet går med andra ord att inte bara rulla upp och ner, utan även att vrida kanske 15 grader åt vartdera hållet.

Vän av ordning inser direkt nyttan med detta. Inte nog med att man nu kan rulla text upp och när, även åt vänster och höger ska det med den här musen fungera. Men måla inte upp några våta drömmar om denna funktions användning – den funkar väldigt dåligt. Funktionen går inte att använda i några spel (åtminstone inte än) och inte ens program som Excel där man kan tänka sig att funktionen vore nyttig får med musens programvara stöd för horisontell rullning.

Ambidextra – mer än bara ett trendord

Microsofts IntelliMouse Optical-serie har alltid haft en för många väldigt viktig egenskap ända sedan den första råttan i serien släpptes. De är nämligen samtliga symmetriska och duger därför för såväl höger- som vänsterhänta.

Men det märks tydligt att vissa funktioner fått sätta livet till när jag jämför med den IntelliMouse Optical 1.1 jag har sedan tidigare med sladd. På den fanns det en extra tumknapp på vardera sida om musen, knappar som med fördel kunde användas för att bläddra bakåt och framåt på hemsidor. Jag har min egen lilla teori om detta, nämligen att dessa knappar togs bort för att skillnaden mellan musen Optical och musen Explorer skulle bli större och den senare skulle kunna marknadsföras som en lyxvariant. Om detta stämmer, att man tar bort nyttiga funktioner som knappt kan kosta så mycket att ha kvar, ja då är det sannerligen ett stort minus till Microsoft.

Trådlösheten

Det är inte så lätt att säga så mycket om hur länge musen klarar sig på de två AA-batterier som sitter i, men det känns ändå som att det kommer ta ett tag. I inställningarna för musen kan man efter att ha installerat rätt mjukvara se såväl signalstyrka som batterinivå. Än så länge står båda på ”good” och min förhoppning är att det så ska förbli.

Det som gör att många räds trådlösa möss är att de inte har en erfarenhet av att vara sämre till spel, på grund av lägre uppdateringshastighet. Jag minns de dagar då man installerade tweaks till PS2-porten för att få högre uppdateringsfrekvens, något som försvann rätt snabbt när USB lanserades. Men faktum är att teknologin numera överbryggat problemen. Visst kan det hända att överföringen mellan mus och mottagare kanske inte är lika hög som det hade funnits en sladd, men det märks inte. Jag har spelat såväl Halo som Transport Tycoon Deluxe med den här musen och den har hållit måttet varenda gång.

Helhetsintrycket

Det jag för stunden (nästan i alla fall) håller i min hand är en riktigt bra mus, om den saken råder inget tvivel. Men ända upp till full poäng når den inte, detta framför allt av två viktiga anledningar. Dels är stödet för den horisontella scrollningen fortfarande ofärdigt och hela konceptet känns än så länge mer eller mindre meningslöst. Min andra anledning är de två saknade knapparna, för jag vill verkligen ha en bakåt- och en framåtknapp på min mus när jag surfar. Men även solen har fläckar och Microsoft har släppt produkter med brister tidigare som använts i vida omsträckning. Om inte annat så är det trevligt att man numera kan få sin mus i ett gäng olika färger för att matcha skrivbordets övriga innehåll.

Skicka en rättelse