Sisådär 35 år har förflutit sen musen gjorde entré i datorvärlden. Få innovationer presenterades under dess första årtionden, men nuförtiden erbjuds alternativ till grundläggande komponenter som kula och sladd. Med Microsofts senaste skapelse - IntelliMouse Explorer 2.0 - är det dags för nästa eventuella musrevolution.

På senare år har tillverkarna av komponenter till PC-datorer tagit intryck av Apples mästerliga formgivare och äntligen lärt sig att form och färg inte nödvändigtvis måste andas grå förortstristess. Detta är extra tydligt vad gäller möss, där inte minst Microsoft nuförtiden stoltserar med flera väldesignade skapelser. En av deras nya kreationer - Wireless IntelliMouse Explorer 2.0 - säljs i hela fyra olika färgsättningar (grå, silver, blå samt en svart läderimitation) och formen är såväl estetiskt tilltalande som bekväm.

Textstrafe - en blivande hit?

På funktionsfronten står fem knappar till buds: två vanliga, en i scrollhjulet och två tumknappar på vänster sida. Inga överraskningar men fullt i linje med dagens standard. Nyheterna hittas istället på scrollhjulsfronten, precis som hos den avlägsna släktingen Wireless Optical Mouse 2.0. Förutom den i dagsläget nästan obligatoriska vertikala sidrullniningen lanserar man en horisontell scrollfunktion, som sätts i funktion genom att luta hjulet åt vänster eller höger. Olyckligtvis stöds funktionen inte av just några program eller spel alls, men det kan nog komma att ändras framöver, åtminstone om det nya greppet får genomslag.

Formgivningen är av den art att fingrarna vilar i nedsänkta spår. Bekvämt, men samtidigt utesluts den vänsterhänta minoriteten. Majoritetsanvändarna finner att knapparna är vettigt placerade och bjuder lagom mycket motstånd. Med ett betydande undantag. Motståndet för scrollhjulsknappen är hårt och i kombination med den steglösa vertikala scrollen blir effekten oavsiktliga förflyttningar i höjdled när mittknappen används. Också scrollning i sidled medför höjdändringar, trots att motståndet där är betydligt lägre. Den dämpade steglösa scrollen är förvisso skön men de beskrivna problemen förtar lite av nöjet.

Stora ord

På sant Sherlock Holmes-manér har du efter att ha sett musens namn säkert redan räknat ut att kommunikationen med datorn sker på trådlös väg. Av någon anledning är det närmaste vi kommer produktinformation en medföljande manual med installationsanvisningar. Inte heller på hemsidan hittas särskilt mycket matnyttigt, mest en hoper superlativ om produktens förträfflighet. Trots Microsofts ovilja att redovisa tekniska data kan vi fastslå att det rör sig om radiobunden överföring samt att rörelserna avläses med hjälp av en optisk sensor. Två AA-batterier av standardtyp borgar för kraftförsörjningen och enligt uppgift ska strömsnålheten vara förträfflig; ett batteripar sägs kunna stå pall i uppåt ett halvår. Tro´t den som törs.

Den trådlösa anslutningen fungerar tillfredsställande, även om den inte är den bästa som setts. Överföringen flyter felfritt på avstånd upp till omkring en meter. Vid användning utanför spelområdet fungerar trådlösheten skapligt, men räkna med smärre irritationsmoment som att muspekaren uppvisar viss tröghet och att knapptryckningar ibland inte registreras (om detta hänger på trådlösheten eller på dålig kontakt för knapparna vågar jag inte sia om). Vid spelande märks förstås samma problem, med skillnaden att de blir mer uppenbara eftersom många spel ställer krav på konstant kontroll över rörelserna. Inte heller precisionen är något att hänga i granen, den nämnda segheten märks tydligt i biljardspelet Virtual Pool 3, som ställer mycket höga krav på exakthet.

Kontorsråtta

Microsoft ska ha all heder av sin ambition att förnya sättet på vilket vi manövrerar oss fram i den virtuella världen. Tyvärr känns det som att de lagt för mycket krut på fräckt utseende och innovationer, på bekostnad av funktionalitet. Att den nya horisontella scrollen varken fungerar särskilt bra eller är speciellt användbar i nuläget må vara ursäktat, men problemen med den trådlösa överföringen gör musen till ett mindre bra köp för gamers. Visst, den är acceptabel för vardagsanvändning, men den som har för vana att fördriva tiden med precisionskrävande spel kommer inte ha särskilt stor nytta av nytänkandet och den läckra designen. Om vi får se en Wireless IntelliMouse Explorer 2.1 med bättre överföring och omgjort scrollhjul så råder inga tvivel om att den kommer vara ett gott köp. Men gamern bör nog hålla i plånboken så länge.

Skicka en rättelse