Efter att ha köpt dig fattig på den senaste überfeta hårdvaran kanske du tycker att det är läge att vara nöjd ett tag. Icke! Hårdvaran måste omges med innovativ kringutrustning, exempelvis en käck (och kostsam) musmatta. FZ har granskat hur våra sydvästliga grannar vill få oss att hala upp en allt tunnare plånbok.

Är danskar ett ironiskt folk? Några vedertagna folkliga "sanningar" i stil med att skottar är ekonomiskt lagda finns såvitt jag vet inte, men väl vissa tecken på att de gemytliga pilsnerdrickarna vurmar för motsägelser. Mest känd är den danska filmens Dogma-manifest. I mitten av nittiotalet enades ett antal filmregissörer om ett regelverk som tydligt bestämde förutsättningarna för hur film ska göras. Manifestet fick stort genomslag i filmvärlden, men såhär i efterhand ser filmvetare det hela som en ironiskt menad spark mot svindyra Hollywood-produktioner. Ett par mindre intellektuellt utmanande exempel är dansk rockmusik - kommer till sin rätt först med ironi i sinnet - och Steelpad - en musmattetillverkare som namnet till trots hittills inte levererat en enda matta av stål.

För ett par månader sen tog vi en titt på Steelpad 4S, ett kompetent aluminiumunderlag med tung prislapp. Nyligen lanserade företaget ytterligare en materialmässig ironi - Steelpad 4D - en matta som alltså inte heller den har något med stål att göra. Istället rör det sig nu om plast, ett material som trots att det inte varit trendigt på ett halvsekel faktiskt fungerar utmärkt som boplats för pekdon.

En välbekant tunnis

Plastmattan har samma form och mått som sin aluminiumföregångare - 290 gånger 257 mm och bågformad horisontell del - med tjockleken som undantag, 4D är endast 2 mm hög. Den låga profilen innebär att handleden vilar skönt också när man härjar i mattans utkant, men dessutom att häftiga rörelser bör undvikas. Förvisso är kopplingen mellan datoranvändning och våldsamt beteende kanske inte alldeles glasklar, åtmintone inte om du är en stillsam natur. Dåliga förlorare vet emellertid att vad man i efterhand brukar kalla "olyckan" ibland kan vara framme, och vid såna tillfällen är det inte dumt med robusta prylar i omgivningen.

I den föredömligt tunna kartong mattan levereras i hittar vi två delar: dels själva musmattan, dels ett underlag som ytterst effektivt förhindrar oavsiktliga förflyttningar. Bortsett från denna uppenbart positiva egenskap medför underlaget ytterligare en bonus; mattan har två sidor. Tillverkaren har inte försuttit denna möjlighet, utan anpassat den ena sidan till optik och den andra till kulmöss. Lysande initiativ, som dessutom ger mattan bättre fäste tack vare ett antiglidunderlag som naturligtvis biter bättre än traditionella fötter.

Hur nödvändigt är det då med anpassning för flera typer av möss? Frågan kan betraktas från två perspektiv. Å ena sidan torde dubbelnaturen vara överflödig för de flesta - jag gissar att majoriteten är monogama i fråga om musanvändning. Å andra sidan fungerar olika underlag olika bra för såväl optiska som kuldrivna möss. Logitechs MX-serie, som såvitt jag förstått är ett föredöme för optiska möss i fråga om funktionalitet på bökiga underlag, kommer väl överens med Steelpadens matta sida, men råkar i svår konflikt med den blanka sidan. Kulmöss däremot - Boomslang 2100 agerade provexemplar i denna recension - gifter sig med båda underlagen. En sanning som gäller oavsett mustyp är att dubbla underlag är en klar tillgång.

Dubbla tillgångar till bra pris

Jämfört med Steelpads aluminiumskapelse 4S är dubbelmattan 4D ett avsevärt bättre köp. En betydligt lägre prislapp - cirka 150 kronor billigare - innebär förvisso att man får klara sig utan den antifriktionstejp som ingår i 4S-paketet, men förutom att den prishöjaren känns rätt omotiverad är 4D också en skönare bekantskap. Den lägre profilen, antiglidskyddet som borgar för stillhet, och dessutom ger en lätt svikt, samt att mattan faktiskt är två underlag i ett ger oss sammantaget en klart köpvärd produkt.

Skicka en rättelse