Ingen kan anklaga Logitech för att sitta med armarna i kors och bara räkna pengar. För ett drygt år sedan revolutionerade företaget gamingvärlden genom att låta oss kapa sladden till våra råttor med den hypersnappa MX-serien. Nu är det dags för nästa revolution – och den stavas Bluetooth. FZ har testat flaggskeppet i Logitechs höstkollektion - ursnygga (och dyra) DiNovo Media Desktop.

För oss som tillbringar ungefär halva tiden framför en Macintosh, är tjusig design inget nytt - Apples datorer och kringutrustning har aldrig kunnat konkurrera riktigt med processorhastighet, men när det gäller utseende och stil har det varit spel mot öppet mål för Steve Jobs del.

Det är något som Logitech uppenbarligen tänkt att ändra på. Nya DiNovo Media Desktop må ha ett krångligt namn och ett skyhögt pris - men så är det också den snyggaste (och måhända skönaste) tangentbords- och mus-combon som går att köpa idag.

DiNovo Media Desktop består av tre delar; ett trådlöst tangentbord, en trådlös mus och en tillika trådlös "Media Pad" - alltså den numeriska delen av tangentbordet som också fungerar som fjärrkontroll för att styra mediaspelare, bläddra i fotoalbum och få reda på när man har nya meddelanden (stöd finns för MSN Messenger). Sedan går det förstås att ha den som miniräknare också, även om den är lite för stor för att ligga bra i handen. Liksom andra ”media-tangentbord” har även DiNovo ett antal snabbknappar för att starta epost-program, mediaspelare mm.

Musen i den här kombinationen heter MX 900, och är en uppsexad version av trådlösa MX 700. Den största skillnaden är att musen, liksom alla delarna i paketet, kommunicerar med varandra med Bluetooth istället för radioteknik.

Fungerar även som Bluetooth-hub

Just Bluetooth-tekniken är det andra stora numret i detta paket, vid sidan av den slimmade och stilfulla designen. Logitech tänker storsatsa på Bluetooth framöver, och DiNovo Media Desktop är den första aningen om hur det kommer att kunna bli. För till skillnad från ett vanligt RF-baserat trådlöst tangentbord, så kan DiNovo också fungera som en Bluetooth-hub, till vilken det går att koppla andra enheter som kommunicerar via Blutetooth. En skrivare i rummet bredvid, en mobiltelefon (inkommande SMS kan läsas på den lilla skärmen på Media-pad;en) eller kanske en handdator. Emellertid är det ett relativt omständligt jobb att få sådana enheter att fungera som det är tänkt, men mjukvaran för detta kommer säkert att utvecklas snabbt.

Det är ingen tvekan om det – DiNovo är det skönaste tangentbord jag använt. Det är exakt, har perfekt tangentmotstånd och är helt tyst genom sin kompakta design i metall och hårdplast. Musen reagerar blixtsnabbt, precis som man är van vid med MX-mössen, så även den mest krävande gamer kan vara lugnt förvissad om att DiNovo gör jobbet.

Och nu börjar vi såga...

OK, nu har jag öst beröm så länge att det börjar bli dags för lite skäll också. Jag har ju redan sagt att DiNovo är ohemult dyrt, men jag gör det igen. Att begära över 2.500 kr för ett tangentbords-/muspaket är sanslöst, hur snyggt och nyskapande det än må vara. Om man inte är helt fixerad vid design, så finns det ett flertal billigare alternativ (som Microfts trådlösa combo) som kostar en tredjedel av priset för DiNovo.

Men det är inte bara priset som är fel. Bluetooth-tekniken är visserligen utmärkt när den väl funkar, men drivrutinerna är långt ifrån stabila. Dagen efter jag installerat hela paketet, hade Bluetooth-hubben inte längre någon kontakt med vare sig mus eller tangentbord – endast Media-pad:en fungerade som den skulle. Så det blev till att dra ut alla sladdar, sätta i ett tangentbord med svans och sedan köra Logitechs installationsprogram för att åter upptäcka Bluetooth-enheterna. Ett samtal med Logitechs produktsupport i Schweiz fick till följd att jag uppmanades tanka hem nya drivrutiner, då detta problem var känt med de som levererades tillsammans med Desktop-paketet.

Och visst gick det bättre efter uppgradering – en hel vecka hade tangentbordet kontakt med hubben innan det var dags att lägga av igen.

Vid installationen av varnas man också för att inte ha kvar Microsofts egna Bluetooth-drivrutiner eftersom dessa kan störa, men att avinstallera dem är lättare sagt än gjort eftersom de ligger som en del av det installerade operativsystemet och alltså är ganska krångliga att hitta för den som inte är ganska insatt i Windows XP.

Ett par uppdateringar till, så löser sig säkert dessa barnsjukdomar, men ni som köper DiNovo redan nu - se till att spara ert gamla tangentbord ett tag framöver. Och var säkra på att Systemåterställning är aktivt...

En annan observation jag gjorde var att Blutooth-enheten gav mycket störningar vid inspelning av musik (via Midi), något jag inte riktigt kan förstå. Midisignalerna distorderade i alla fall, och resultatet var instrument som inte gick att använda i sequencern. Problemet försvann när jag pluggade in det trådlösa Microsoft-tangentbordet. Dock påverkades inte ljudet i spel eller andra applikationer.

Förvuxen miniräknare

Vad gäller den separata "miniräknaren", Media Pad, så kan jag inte riktigt bli vän med den. Visst är det bra att kunna sitta med ett mindre tangentbord i knäet ibland, men den numeriska delen är oftast inte av den digniteten att man behöver den särskilt ofta. Här blir det en extra bit hårdvara som bara tar upp plats på skrivbordet utan att bli använd. Den är alldeles för stor och klumpig för att använda som miniräknare, och mediespelar- och bildvisningsnavigationen verkar mest vara något som lagts in för att motivera dess existens. En minimerad Winamp eller iTunes-spelare funkar minst lika bra, och man behöver knappast ha ett extra tangentbord för att växla mellan låtarna.

I alla händelser är DiNovo Media Desktop ett djärvt grepp, och ett välkommet försök att göra våra datorskrivbord snyggare. Men det krävs stabilare mjukvara - och ett betydligt lägre pris - om det ska bli något annat än en nischprodukt för den grupp som ändå alltid måste ha allt.

Testdator

Pentium 4 2,4 GHz
1 GB RAM
Windows XP
Matrox P650 Dual DVI
Waveterminal 192L

Skicka en rättelse