Att hålla koll på utbudet i konsoltillbehörsdjungeln är inte alltid lätt. FZ drar fram macheten och guidar dig genom grönskan.

Så här ett par månader efter releasen av Xbox 360 börjar hypen kring konsolen lägga sig, samtidigt som tredjepartstillverkarnas produkter börjar nå marknaden. En av de tillverkare som blivit godkända för att sälja kringutrustning till Xbox 360 är Joytech, som i sitt utbud redan har flertalet produkter som nu når den svenska marknaden. Vi har tagit oss en titt på vad företaget har att erbjuda.

Att byta ut plastfronten på sin hårdvara var ett koncept som Nokia började med för flera år sedan med sina mobiltelefoner och i och med Xbox 360-lanseringen har detta även nått konsolmarknaden. Den vita front som sitter på konsolen som standard kan med ett enkelt handgrepp plockas bort och ersättas av en annan, så att du får en riktigt personlig touch på din konsol.

Fronta konsolen

Från Joytech kommer frontarna i tre olika paket. Det första paketet innehåller en enkel men samtidigt stilren front helt i svart, vilken tillsammans med den i övrigt vita ytan på konsolen ger en riktigt härlig touch. Det rekommenderade priset för denna faceplate är 179 kronor, vilket de första rapporterna från handlare tyder på även är det faktiska priset för dig som kund. Microsofts egentillverkade faceplates ligger som jämförelse på 199 kronor.

Köp fler och priset per exemplar blir billigare är en devis som förstås även gäller här. Från Joytechs håll erbjuds även två stycken tvåpackserbjudanden. Det ena är vackert kamoflagefärgade faceplates, den ena i djungelkamo och den andra i ökenkamo, som måhända peppar upp stämningen när du lirar Perfect Dark Zero. Det andra är något mer subtilt färgade fronter som är något genomskinliga, det ena i blå nyans och det andra i svart nyans. Ljuset från konsolens statuslampa ger en härlig effekt på fronten när konsolen är igång. Från distributörshåll är det rekommenderade priset 259 kronor, det vill säga knappa 130 kronor per front, väl under priset på Microsofts officiella fronter.

Kontroll för kontrollfreaket

Under namnet Neo Se Advanced Controller släpps en handkontroll i det något lägre prissegmentet. Handkontrollen känns rätt så plastig, men är samtidigt riktigt robust och en höjdare att låna ut till den som inte är så försiktig med dosan, som mindre barn. I stort sett ser den ut precis som Microsofts handkontroller, bortsett från att styrkorset är lite mindre bekvämt, triggerknapparna ger lite mer motstånd och att start- och back-knapparna är förpassade till kontrollens nedre vänstra sida.

Vad som däremot är intressantare är att kontrollen fungerar alldeles utmärkt även till datorn. När jag prövade att sätta in mina trådlösa kontroller (med hjälp av USB-laddningssladden) från Microsoft var det nobben, men Joytech har tydligen lyckats bättre och datorn hittade automatiskt lämpliga drivrutiner. När det kommer till priset är det rekommenderat till 299 kronor, men i realiteten säljs det på flera håll betydligt billigare. Butiker som Webhallen har satt priset till 219 kronor, vilket hamnar betydligt lägre än Microsofts hårdvara. Kanske inte så förvånande dock.

Sladda försiktigt

Jakten på det perfekta ljudet (och tillhörande fulländad bild) går vidare. Hemmabio-fanatiker har ju sedan flera år varit beredda att investera tusenlappar enbart i kablage med guldpläterade kontaktytor, så varför skulle inte Xbox 360-ägare med Farbror Barbro-ambitioner dra upp lädret för att ytterligare förfina TV-spelsupplevelsen?

Joytechs Digital AV Cable Pack ersätter 360:ns medföljande monitor- och ljudkablar, och om det är någon egentlig kvalitetsskillnad jämfört med standarduppsättningen ska jag låta vara osagt, jag tycker mig märka en något annorlunda bild ­ framför allt lite mörkare och mer mättad ­ men det kan förstås lika gärna bero på att Joytech använder S-Videoingången (alternativt scart) på TV:n, medan orignalkablaget använder komposit. Det är väl också främsta anledningen till att köpa en sådan här kabelhärva: DVD-ingången på TV:n frigörs. Och så följer det med en optisk ljudkabel, för 5.1-ljud.

Skicka en rättelse