Jakten på det ultimata musglidet fortskrider och det senaste säljargumentet är en naturlig men ändå oväntat oteknisk skapelse som förlitar sig på frukterna från moder jord.

2000-talet har inneburit en formidabel revolution i fråga om musunderlag. Som en följd av de snabba onlinespelens genomslag hos den stora massan för ett knappt decennium sedan dök en rad allt kvickare möss upp, varpå en rad företag tog fram musmattor anpassade för den nya tidens krav. Vi har sett mattor tillverkade av så skilda material som tyg, glas och aluminium. Med den svenskutvecklade Ninjapad nås ytterligare en milstolpe - en matta av trä.

Materialvalet får nog ett och annat ögonbryn att höjas, men vid närmare eftertanke är det inte så dumt: ett snyggt material med välkända egenskaper. Vurmar du för stilrenhet är Ninjapad med sin enkla, fyrkantiga design och lätt inbuktade underkant ett kap; en hyfsat diskret logotyp i nedre högra hörnet är det enda som bryter harmonin. Materialet är ytbehandlad fanér, vilket levererar ett bra glid, dock inte excellent. Utan att ha testat med glidtejp på mustassarna vågar jag påstå att det är en lämplig åtgärd för friktionshatare, sannolikt får det också den glatta ytan att förbli sådan under längre tid. Notera att tillverkaren PeGu avråder från att använda modellen Hyperglides.

Att Ninjapad främst vänder sig till gamers märks på priset: få andra grupperingar lär vara beredda att spendera 200 kronor på en matta, ett pris som ändå får ses som ganska normalt för mojänger av denna art. Också storleken skvallrar om den tilltänkta målgruppen: 34 gånger 24 centimeter och fem millimeter hög. Mattan är förhållandevis hög, vilket beror på materialet och fyra gummitassar på undersidan. Antiglidkuddarna är ganska hårda och förhindrar inte oavsiktliga förflyttningar i den mån jag önskar, även om det är ett problem av låg dignitet. Tack vare de generöst tilltagna måtten är inte heller höjden något bekymmer, förutsatt att du inte har för vana att hålla dig till kanterna.

Även om du faller för mattans smäckra utseende och inte fruktar att den en dag ska bli huvudrätt för en svulten termitflock med exklusiva vanor, ska du uppmärksamma att endast vissa möss stöds innan du beställer. Den officiella rekommendationen är optiska möss och laserditon av nyare modell (några märken nämns dock inte). Gamlingen Logitech MX 500 (optisk, nästan 3,5 år gammal modell) fungerar dugligt men muspekaren har en tendens att leva sitt eget liv, främst märkbart när man inte spelar. Microsofts halvårsgamla Laser Mouse 6000 fungerar dock klanderfritt, vilket pekar på att det finns substans bakom tillverkarens rekommendation. Det vore dock bra med en lista över vilka möss som har officiellt stöd.

Sett till design och material är Ninjapad en frisk fläkt i musmatteträsket. Trä är skönare att vila handen mot än både glas och metall, men det kan givetvis inte mäta sig med tyg/gummi. Det hårda materialet genererar vissa rörelseljud, vilket ljudkänsliga bör ta notis om. Om du liksom underteckand är fäst vid en gnagare av äldre modell ska du tänka till innan köp; lämpligt är att fråga supporten om din gunstling tros gilla sin tilltänkta nya bostad. Sammantaget: ett snyggt och trevligt tillskott i gebitet musmattor för gamers.

Skicka en rättelse