Tvåsidiga musmattor där olika underlag ska passa olika sorters spelare har funnits ett par år nu, storsäljaren fUnc pryder många skrivbord och hyllas av många som ”the best a mouse can get”. Jag kan tycka att det är konstigt att marknaden för möss och musmattor är så pass uppdelad som den är, på den ena sidan tävlar företag som Logitech och Microsoft mot varandra med att utveckla de bästa mössen. På den andra sidan försöker helt andra företag få fram det bästa glidet med hjälp av en mängd olika underlag. Resultatet blir att man måste pröva sig fram till vilket underlag man själv och framförallt ens mus trivs bäst på.

Amerikanska Razer har sedan starten runt millennieskiftet endast inriktat sig på gamers och deras första produkt, musen Boomslang 2000, fick väl kanske inte det superlativmottagande de hade hoppats på. Företaget finns dock kvar och de tre produkterna de nu har i sitt stall är två optiska möss och en musmatta, Razer eXactMat vilken vi ska titta närmare på i den här recensionen

I likhet med några av Steelpad-modellerna är eXactMat gjord av metall, närmare bestämt behandlad aluminium med två sorters ytor med olika egenskaper. Vilken sida man använder är väl egentligen en smaksak men enligt tillverkarna är den ena för dem som har hög känslighet inställd för musen (Speed) medan den andra ska tilltala dem med låg (Control). Skillnaden på de två underlagen - förutom att den illgröna texten hjälper dig att veta vilken som är vilken - är ett helt klart bättre glid på ”Speed”-sidan gentemot ”Control”-sidan. Den senare är helt enkelt lite skrovligare och personligen tycker jag inte att det ökar kontrollen för optiska möss. Däremot är den att föredra om du kör med låg känslighet med en kulmus då greppet blir avsevärt bättre gentemot ”Speed”-sidan där den låga friktionen kan skapa problem för kulans fäste. Skrovligheten orsakar ett något högre oväsen men det är egentligen bara något ljudnazister borde störa sig på. I övrigt är eXactMats utseende lite fulsnyggt, jag är svag för neongrön text mot svart bakgrund och den vågiga utformningen av kanterna passar fint på skrivbordet.

Under livliga speltimmar kan även den dyraste musmattan göra en besviken på grund av att mattan är på väg att rymma ner till dammråttorna på golvet. Det är dock inget man behöver oroa sig för med eXactMat. Razer har uppfostrat metallplattan väldigt bra med avlånga gummifötter i varje hörn vars enda brist är att de sticker upp någon millimeter från resten av ytan. Till en början trodde jag att dessa skulle vara ivägen mest hela tiden men efter en veckas intensiva testar har jag inte fastnat i dem mer än ett par gånger och eftersom de gör sitt jobb så pass bra får de godkänt. De påverkar inte heller mattans höjd mycket, med själva mattans tjocklek på 2,5 mm blir det inte mer än 3,5 mm totalt.

Så här i slutet av texten börjar det bli dags att låta fördelarna gå ett par ronder mot nackdelarna för att se vilken sida som har kraftigast högerkrok. De nackdelar jag plitat ner under veckans test är att metallen lätt kyls ner och att gummifötterna kan var ivägen för de mer livliga musrörelserna. De två olika ytorna ger användaren möjlighet att köra hög känslighet när de inte spelar och låg när de väl ska pricka rätt (eller tvärtom) vilket är en klar fördel mot ensidiga musmattor. eXactMat är också lika väluppfostrad som en polishund när det gäller inte röra sig förens den har blivit tillsagd. Storleken på 33,3 cm gånger 26,5 cm borde tilltala alla de som inte kräver ett halvt skrivbord för att få plats med sina yviga spelmanövrar. Priset, vilket borde landa på mellan 250 och 400 svenska enkronor, gör att Razers debut på musmattemarknaden ser ut att bli lovande.

Skicka en rättelse