I myllret av nya musmattor sticker Ulti-mat ut som en produkt där krut lagts på funktion snarare än form. I alla detaljer, från den enkla förpackningen till den diskret mörkgrå färgen, märks att det här är en matta som är till för att användas, inte beskådas. Tyvärr är den behäftad med ett mycket högt pris och det visar sig återigen att orden "fungerar med alla möss" i reklamen inte är att lita på.

Nya musmattor hoppar upp i en sådan takt att man kan fråga sig om en webbplats inte skulle kunna uppehålla en hyfsad trafikvolym utan att behöva skriva om något annat. Samtidigt är det lätt hänt att man frågar sig vad som är poängen - sunt förnuft säger att musmattan har en ytterst liten inverkan på en spelares prestation. Det är ett svårbestridligt faktum att IKEA-musmattan för fem kronor står sig väldigt bra i jämförelse med någon UltiFuncExactRazorProMat (och så vidare) för 50 gånger så mycket pengar. Den som köpt just en sådan matta håller säkert inte med mig här; har man lagt flera hundra på en putsad plåtbit är det svårt för egot att säga något annat än att den smiskar alla billigare alternativ, vilket för övrigt också är anledningen till att folk betalar överpriser för vissa tyska bilmärken, för er som inte redan visste det.

För att återgå till ämnet: resultatet av kapprustningen är förhållandevis entydigt. För den som ser en ny musmatta som den självklara vägen till bättre spelupplevelser finns en uppsjö av mattor att välja på, alla med sina egna uppsättningar av för- och nackdelar. Dagens recensionsobjekt heter Ulti-mat och kommer från ett finskt företag med samma namn. På företagets hemsida kan man utläsa att mattan utformats i samarbete med professionella spelare och grafiker, att ytan är non-stick-behandlad (teflonbelagd på ren svenska) och att mattan fungerar med "alla nuvarande möss som finns på marknaden, både nya som gamla" (direkt citat, kom ihåg det till senare). Bilden som målas upp är helt klart lovande och i kombination med det faktum att Ulti-mat kostar en knapp hundralapp mer än sina närmaste konkurrenter ger på förhand intrycket att man är på väg att lära känna en musmattornas BMW.

Åter i verkligheten finner man snabbt att designchefen på ovannämnda biltillverkare antagligen skulle få sparken illa kvickt om man lanserade en produkt med utseende som Ulti-mat. Mattan, som mäter 300x250x4 mm, är mörkgrå till färgen och perfekt rektangulär så när som på lätt rundade hörn. Kanterna är hårda men inte särskilt vassa och eftersom mattan är så stor kan man vila handen uppe på dess yta utan att förlora allt för mycket utrymme. Ulti-mat vinner knappast några designtävlingar men ger ett mycket professionellt intryck. Personligen gillar jag det, men många vill säkert ha en matta som sticker ut lite mer i mängden på exempelvis DreamHack. Mattans storlek är väl tilltagen och lär vara tillräcklig för de allra flesta spelare. Att den säkert kan upplevas som lite väl stor av vissa är definitivt att föredra framför en matta som upplevs som för liten - lite extra utrymme gör ingen skada om man inte har ett väldigt trångt datorbord.

Ulti-mat tycks som sagt vara byggd för att användas snarare än beskådas och en stunds testande gjorde sitt för att förstärka det intrycket. Själva "mattan" består av en tunn metallskiva med ett underlag av gummi som gör den svår att rubba av misstag - väl på plats är den mycket svår att flytta om man inte tar tag om kanten. Ovansidan av mattan är teflonbelagd och ger musen ett enastående bra glid samtidigt som friktionen är fullt tillräcklig för att man skall kunna använda en gammaldags mus med kula. Till skillnad från exempelvis Corepad känns inte ytan skrovlig alls utan snarare som botten av en ny stekpanna, tyvärr har man inte lyckats få bort det typiska gnisslet som uppstår när plast möter metall och musen glider över mattan. Visserligen är gnisslet något som i princip alla mattor av andra material än textil måste dras med, men jag skulle helst vilja slippa det helt. Den som alltid bär hörlurar eller är van vid musgnissel sedan tidigare kommer nästan garanterat inte att störas av det. Med teflontejp på musens undersida mildras ljudet en aning, den förbättrar dessutom glidet.

Ett problem som jag snabbt upptäckte då jag testade med en mus modell äldre är att teflonskiktet på ovansidan repas relativt lätt. Det är alltså viktigt att endast använda möss vars undersidor är i bästa möjliga skick, annars kommer mattan snabbt att förlora sitt utmärkta ytskikt. Lyckligtvis följer tillräckligt med teflontejp med för att "sko" säkert 10-15 möss. Ett annat problem med mattan är att metallskivan är tunn och därför böjs relativt lätt, vilket inte är något att ora sig för så länge den befinner sig på bordet men väl om man avser att transportera den. Ett böjt hörn eller en buckla gör mattan oanvändbar, så vid transport bör man definitivt förpacka den, förslagsvis i originallådan. Fördelen med den glatta metallskivan är att den är väldigt lätt att hålla ren från exempelvis fingeravtryck.

Nu till den viktiga biten - Ulti-mats hemsida hävdar utan otydlighet att mattan är kompatibel med alla på marknaden förekommande möss, såväl nya som gamla. För att testa detta drog jag ihop en varierad testpanel bestående av två optiska möss (varav en nästan ny och en cirka två år gammal) samt en gammaldags kulmus av standardmodell. Med den nya optiska musen och den gamla kulmusen fungerade Ulti-mat felfritt, ingen av mössen hade några problem med att läsa av den lätt reflekterande ytan och jag upplevde perfekt följsamhet, även i mycket snabba rörelser som annars brukar vålla problem, särskilt med optiska möss på icke optimala ytor. Med den äldre optiska musen blev resultatet sämre - sådana möss har som bekant problem med reflekterande ytor, vilket ställer till problem med Ulti-mats glansiga ytbeläggning. Detta kan förvisso ses som ett problem med musen snarare än med mattan, men det visar i varje fall att Ulti-mat inte är riktigt sanningsenliga när de hävdar kompatibilitet med alla möss. Du som har en äldre optisk mus gör därför bäst i att noga kontrollera om den fungerar med Ulti-mat när du överväger ett eventuellt inköp.

Sammantaget är det svårt att ge Ulti-mat ett högt betyg. Den är fullt tillräcklig vad gäller storleken, har en enastående bra yta som ger utmärkta prestanda med åtminstone de flesta möss och den är lätt att rengöra. Jag uppskattar särskilt det faktum att gummiunderlaget är fastlimmat i mattan. Tyvärr utgör Ulti-mat, liksom de flesta andra mattor i dess klass, inte en tillräckligt stor förbättring över den generiska tygmattan för att berättiga ett femtiodubblat inköpspris. Även jämfört med exempelvis Q-Pad och Corepad är den dyr. Att man inte har någon lista på hemsidan över testade möss utan istället skrävlar med fullständig kompatibilitet väger också aningen ner betyget. Jag ger därför bara knappt godkänt - 2,5 poäng av 5 möjliga.

Skicka en rättelse