Efter gaminghandskar, musmattor av glas, greppförbättrande tejp och annan mer eller mindre onödig kringutrustning för datorspelande är turen nu kommen till musgebitet. Det USA-baserade (vad annars?) företaget MonsterGecko förändrar med sitt skjutvapenformade pekdon PistolMouse FPS synen på hur en spelmus ska se ut. Innovativt eller ännu en pryl att lägga i garderoben?

I ungefär tio års tid har sättet vi kontrollerar shooterspel på dominerats av mus och tangentbordsknapparna w, a, s och d. Kombinationen fungerar bra, faktiskt så bra att alternativa lösningar i stort sett lyst med sin frånvaro. Men viss utveckling står att finna, främst på mussidan, där nyheter som scrollhjul, fler knappar, optisk avläsning och sladdlöshet sakta men säkert blivit (eller försöker bli) standard. Evolution snarare än revolution, så att säga. Men amerikanska MonsterGecko nöjer sig sannerligen inte med stillsam utveckling. Deras PistolMouse FPS är en enkelbiljett till historiens soptipp för dina föreställningar om hur en mus ska se ut. Om du sedan bör ansluta dig till revolutionen är en fråga vi ska försöka reda ut.

Namnet avslöjar exakt vad det är för sorts produkt vi har att göra med: en pistolformad mus, främst avsedd för FPS-spel. Bortsett från scrollhjul, anslutningssladd och bottenplatta är den, enligt mina begränsade vapenkunskaper, tämligen lik en verklig pistol, både till form och utseende. Mattsvart plast dominerar ytan, med ett par röda löstagbara plastsidor på greppdelen som naturligt avbräck från den symmetriska formen (passar alltså både höger- och vänsterhänta). Musen fungerar exakt som valfri standardmus, givetvis med undantaget att greppet är radikalt annorlunda.

Minimalistiskt och enkelt

Tre knappar sköter pangade och besläktade aktiviteter, där avtryckaren agerar musknapp ett, tvåan sitter strax därunder (aktiveras med långfingret) och den tredje är inbakad i mushjulet, beläget i greppet mellan tumme/pekfinger. En optisk sensor av dugligt tung kaliber sköter avläsningen, tekniskt orienterade noterar 800 dpi i upplösning, reaktion på rörelser inom en hundradels sekund och ungefär 45 cm maximal förflyttning per sekund. I klartext - fullt tillräckligt för en modern spelmus.

Pistolråttan levereras i en rejält snygg kartong som utöver testobjektet endast innehåller en sparsmakad manual. Japp, inga extra sladdar, cd-skivor med drivrutiner och ett ton onödiga prestandaslukande sidoprogram av högst tveksam nödvändighet eller annat krimskrams. Locka ut gnagaren från dess bo, leta reda på ett ledigt usb-uttag, plugga i sladden och du är redo för strid - underbart!

När pistolmusen sätts i aktion noterar du omedelbart att du siktar som en amatör - greppet är som sagt fjärran från vad du är van vid. Två stora skillnader föreligger; först att handen inte har det stöd mot musmattan som man är van vid, sedan att vridning i sidled utförs på ett annat sätt. Den optiska sensorn är placerad en bit framför handens grepp, så vridning utförs helt enkelt genom att vrida musen, inte sidledes förflyttning. Det senare fungerar naturligtvis också, men är en både onödig och omständlig process.

Kanske inte nödvändig, men kul

Övning krävs för att lära sig den nya tekniken, på samma sätt som det tar ett tag att bemästra vilken ny kontrollmetod som helst. Det är egentligen inte svårt, bara annorlunda. Nyttan med PistolMouse FPS kan diskuteras, särskilt när den inledningsvis försämrar ditt shooterspelande. Som mus betraktad är den emellertid en högst kompetent skapelse; lättinstallerad, hyfsat billig (39,95 dollar) och väldesignad, både formmässigt och tekniskt. Ett kul komplement till din samling småbisarra datorprylar, i alla fall om du har en slant över.

Skicka en rättelse