Nederländska Corepad är flitiga av sig. Efter original-Corepadden av glas, som togs emot med något begränsad entusiasm här på FZ, har man lanserat den ena produkten efter den andra för att minska friktionen och öka precisionen hos dem av oss som ännu inte fallit ned i konsolträsket utan spelar med mus och tangentbord. Den senaste mattan från Corepad heter Victory och är deras första och enda musmatta i plast. Kan det vara något?

Som varje gamer med smak för exklusiva (läs dyra) musmattor redan vet, finns de att tillgå i ett antal olika material. Vilket som är bäst är förstås något av ett känsligt ämne; hårda ytor såsom glas, plast och metall är lättare att hålla rena, naturligt släta och lätta att putsa upp för att få ned friktionen, men går inte att rulla ihop för transport och kan ge ifrån sig en hel del störande ljud när musen ska flyttas fram och åter. Mattor av textil eller mjukplast är å andra sidan svårare att få riktigt släta och blir med tiden ganska slitna.

Corepad Victory tillhör den andra av de två sistnämnda kategorierna; den är gjord av mjuk plast, med ett underrede av gummi som håller den fast på skrivbordet. Mattan är generöst tilltagen med måtten 330 x 285 mm och endast 1.8 mm tjock vilket förbättrar komforten då det inte finns någon hög kant att skava handleden mot. Plastytan är lätt att hålla ren och bör funka med praktiskt taget alla förekommande möss då den inte är särskilt reflektiv. Ett av de stora problemen med Corepad Original var ju att den inte fungerade något vidare med vissa optiska möss på grund av sin spegelblanka yta.

Som med alla plastmattor får man betala ett pris i form av höjd ljudnivå när man använder Corepad Victory. Det är dock främst vid snabba rörelser som ljudet blir störande, och den som redan tidigare är van vid att ignorera musens gnisslande lär inte uppleva det som ett problem. Jag upprör mig också en smula över mattans pris, som ligger högre än någon annan matta i Corepad-sortimentet. Personligen skulle jag hellre välja den billigare EyePad, som har nästan lika bra glid men är skönare att vila handen på och absolut tyst. Victory uppnår således inte ett särskilt högt betyg i denna recension - två och en halv logga av fem möjliga.

Den som vill köpa en Corepad Victory får i dagsläget punga ut med 239 kr.

För övrigt...

Den ovannämnda Corepad EyePad har nyligen kommit i en XXXL-version, kallad Deskpad. Detta monster till matta har alla de silvermedaljsrönande egenskaper som den mindre EyePad XL gjort sig förtjänt av här på FZ, men är 900 x 450 mm stor vilket gör den mer lik ett skrivbordsunderlägg än en musmatta. Den är dessutom förhållandevis billig, tyst och lätt att rulla ihop.

Skicka en rättelse