I en värld där eliten av gamers inte nöjer sig med vad som helst har underlaget under våra möss blivit allt viktigare. För några år sedan började de första riktigt bra musmattorna dyka upp på marknaden. Det amerikanska företaget Everglide var en av de första aktörerna på denna lilla men snabbt växande marknad.

De snart tio år gamla företaget Everglide hade inte mycket konkurrens för några år sedan. Idag ser situationen helt annorlunda ut då konsumenter kan välja mellan mattor från en hel drös med företag som fUnc Industries, Steelmat, Icemat och Qpad. För den oinvigde kan det te sig löjligt i våra val av underlag, men när vi gamers vant oss vid ett märke gör de ofta väldigt små skillnaderna mellan märkena en väldig skillnad.

En av Everglides nyaste produkter är Titan GamingMat och den biffigare kusinen, Titan MonsterMat. Den förstnämnda har måtten 355 mm x 254 mm x 4 mm vilket borde vara stort nog för den mest kräsne FPS-idkare med lägsta möjliga känslighet på musen. MonsterMat är ännu större. Med ett mått på hela 444 mm gånger 355 mm och en tjocklek på 4,3 mm börjar man fundera över vilket syfte en så stor musmatta har. Förutom måtten är de båda underlagen identiska.

Före recensionsexemplaren damp ned i min brevlåda använde jag en gammal och sliten Icemat. För att kontrollera muspekaren använder jag mig av en Razer Diamondback. Glidet på den glasbaserade Icemat var helt oöverträffat men jag irriterande mig väldigt på det gnisslande oljudet av friktionen. Titan-mattorna använder sig av ett underlag som kallas Fibertek som enligt Everglide själva ska vara det senaste inom musmatteteknologi. Till skillnad från min förra musmatta är den här näst intill ljudlös tack vare det mjuka underlaget.

Mitt första intryck från känslan från underlaget var lite tveeggat. Jag märkte inte någon direkt skillnad i känsla jämfört med en gammal tygbaserad musmatta från tidigt nittiotal men ändå var den ändå väldigt behaglig. Musen glider inte heller lika bra som på min gamla trotjänare Icemat. Trots det har jag börjat att gilla de båda musmattorna. Min teori är att det helt enkelt handlar om vana. Musen glider visserligen inte lika bra som förr men precisionen är den samma, om inte ännu bättre än vad den var tidigare. Storleken är också större än min tidigare matta, och behöver jag nu av någon anledning en större variant finns alltid Monster-versionen till hands.

Titan GamingMat och Titan MonsterMat skeppas ihoprullade i snygga rörformade plåtrör vilket gör dem väldigt enkla att ta med och frakta på ett säkert sätt. Priset på Titan-mattorna hamnar på runt 270 spänn vilket är ganska högt för en musmatta. Sammanfattningsvis: dessa musmattor innebar ingen större revolution för mig. Glidet är en aning segare jämfört med till exempel Icemat eller fUnc-mattorna men det är just en vanesak och jag gillar mitt nya underlag. Behöver man en ny musmatta är GamingMat och MonsterMat intressanta alternativ. Letar man efter minimal friktion och har trångt på sitt skrivbord bör man dock leta vidare.

Skicka en rättelse