Det gamla uttrycket ”kärt barn har många namn” skulle i spelkretsar kunna skrivas om till ”kär mus har många underlag”. Det är ju inte alltför många år sedan då majoriteten lät sin handfaste vän glida runt på den musmatta som följde med datorn eller, gud förbjude, direkt på skrivbordet. Att lägga ner ett par hundra kronor för ökat glid och precision var en absurd tanke, men å andra sidan var styrkombinationen tangentbord och mus då fortfarande en nyhet.

Idag finns det oräkneliga företag som lovar att deras råttunderlag ger dig ett övertag gentemot dina fiender, dator- som människostyrda, och med det enorma utbudet kan egentligen bara en sak styra – den personliga smaken. Vissa föredrar hårda underlag av metall eller glas, medan andra vill ha mjukare doningar av tyg eller liknande material. I jakten på den perfekta musmattan har min sladdförsedda vapendragare av märket Razer den senaste veckan huserat på det nederländska företaget Core Gaming Gears senaste skapelse, EyePad.

Som namnet kanske avslöjar är underlaget framtaget med hjälp den framgångsrika och blågula klanen Eyeballers, som tillsammans med tillverkaren har utformat och testat produkten. Till skillnad från Core Gaming Gears tidigare musmattor i Corepad-serien, som var av härdat glas, är huvudingredienserna denna gång textil och gummi. Till skillnad från femkronorsmattor av samma material är EyePad extremt tunn, den höjer sig endast 1,6 mm över bordet vilket gör det i princip omöjligt att störa sig på någon kant. Detta är ett plus i mina och säkerligen många andras ögon. Den tunna tjockleken gör också mattan väldigt flexibel, du kan enkelt rulla eller knögla ihop den och stoppa ner väskan. Trots en sådan omild behandling är EyePad redo direkt efter att du lagt den på bordet igen, inga kännbara eller synliga deformeringar så långt musögat kan se.

EyePad kommer att säljas i två storlekar, standardmodellen mäter 32,5 cm i bredd och 29 cm i höjd medan storebror med den passande beteckningen XL är imponerande 45,5 cm gånger 40,5 cm. Standardmodellen passar finfint på de flesta skivbord och är riktad mot dem som inte använder sig av en alltför låg muskänslighet för att träffa rätt, XL är däremot en bjässe som kräver rejält med utrymme men som borde vara idealisk om ditt sikte rör sig i snigelfart även under de snabbaste arm- eller handledsrörelserna. I ärlighetens namn får XL inte plats på mitt skrivbord, som ni ser på bilderna (eller inte ser snarare) täcker den ett tangentbord av standardstorlek utan problem. Valfrihet är dock av godo så de två tillgängliga storlekarna hamnar även det på min pluslista.

Näst att bedömas är ögonmattans glidförmåga, eller snarare musens glidförmåga på mattan. Core Gaming Gear har denna gång valt att inte skicka med några specialanpassade tejpbitar för att minimera friktionen mellan musens tassar och underlaget, troligen till stor del för att de inte behövs. Det är inte en modern tolkning av Bambi på hal is som utspelar sig på mitt skrivbord och de som vill kunna förflytta musen med hjälp av lätta vindstötar blir kanske besvikna. Musen glider fram utan bekymmer men mer som en gammal eka i en sjö fast med undantaget att du inte lär får träningsverk efter ett par timmars användande. Textilmaterialet är skönt mot handleden och skavsår känns väldigt avlägsna, istället bådar det för ett mjukt och behagligt användande.

Trots ovanstående beröm är EyePads mest konkurrenskraftiga trumfkort det låga priset, standardmodellen ska enligt uppgifter på Core Gaming Gears webshop bli din för cirka 120 kronor medan XL-varianten går på några tior till, alltså ungefär 100 kronor mindre än vad många andra musmattor riktade mot spelare kostar. Låter man slutligen destillera den text du precis har läst får man fram betyget fyra FZ-logotyper. Det som hindrar produkten från att få guld- istället för silvermedalj är att den lider av samma sak som de flesta andra textilmattor gör, en förmåga att fransa sig i kanterna efter idogt användande. Med en häftmaskin eller några droppar klister är saken löst men det bör ändå räknas med i totalen.

Skicka en rättelse