Det är svårt att inte tycka om Asus nya NC1-lurar när man packar upp dem och börjar fingra på dem. De har en gedigen känsla och utseendet är inte så tokigt. Det är dessutom väldigt praktiskt att de kan vikas ihop effektivt och förvaras i en medföljande hård liten väska när du inte använder dem. Smidigt och genomtänkt. En bra detalj är att kontrolldosan med batterifacket sitter på sladden och inte inbyggd i lurarna, det gör både lurarna lättare och användandet mindre pyssligt. Jag tycker dessutom att det är en praktisk detalj att konstrolldosan har en fet mute-knapp som stänger av precis allt ljud i lurarna så länge du håller knappen intryckt. Det gör att du slipper ta av dig lurarna eller justera volymen om någon börjar prata med dig.

Lurarna har en väldigt smäcker design, och om du inte har osedvanligt litet huvud sitter de riktigt bekvämt.

NC1 är vanliga analoga lurar som ansluts till ljudkällan via en vanlig 3,5 mm-plugg, de fungerar fint med det mesta från mp3-spelare till stationära datorer och det mesta där emellan. Enligt Asus fungerar lurarna både med och utan att man aktiverar brusreduceringen, men det är en sanning med modifikation. Det fungerar visserligen, men med brusreduceringen avstängd blir ljudet patetiskt svagt och tunt. Metallica låter som nysande dansmöss och Battlefields stridsvagnar som små leksaksbilar.

Slå om strömbrytaren som ger lurarna ström och sparkar igång brusreduceringen, och då händer saker. Inte speciellt mycket, men det händer. Ljudbilden blir betydligt mer balanserad även om basen fortfarande är i tunnaste laget. Här är det däremot viktigt att tänka på att mycket hänger på ljudkällan. Har den tunn bas kan lurarna inte göra ett smack för att skapa vettig bas. Om ljudkällan däremot har kapacitet att skaka plomberna ur åhöraren återger lurarna en duglig bas, men inte mer än så.

Den lilla kontrolldosan har bara en av/på-knapp, volymkontroll och en praktisk mute-knapp.

Strömbrytaren aktiverar som sagt även den aktiva brusreduceringen som i teorin ska avskärma dig från omvärlden, så att du helt och fullt kan njuta av vad du nu lyssnar på. Den aktiva bruselimineringen fungerar i sig ganska bra, men på grund av att kåporna ligger utanpå och inte runt öronen läcker det in för mycket ljud utifrån för att lurarna ska ha en chans att göra någon betydande skillnad. Det är lite som att försöka sätta en ljuddämpare på en revolver: meningslöst trots att ljuddämparen i sig fungerar som den ska.

Lurarna levereras med en praktisk liten väska.

Lurarna levereras med en liten hård väska som gör de synnerligen vikbara lurarna väldigt lätta att ta med sig, om man inte vill ha dem på huvudet eller runt halsen. Det medföljer även några praktiska adaptrar, bland annat för att kunna ansluta lurarna till uttagen som brukar finnas på flygplan.

Asus NC1 är inte alls pjåkiga, men de faller olyckligtvis mellan två stolar. De är lätta och smidiga att bära, men brusreduceringen och kraften i lurarna är inte tillräckligt effektiv för att du ska kunna vara i din egen lilla ljudvärld ute på stan. De fungerar fint när du sitter vid datorn, men om du ändå ska sitta still vid datorn kan du lika gärna skaffa ett par omslutande lurar med tyngre element som ger mer tryck i ljudet.

Fotnot: Vid publiceringstillfället kostade hörlurarna mellan 650 och 750 kronor.