Tänk dig fröjden att befinna dig i din egen lilla ljudbubbla, avskärmad från omvärlden, avnjutandes din favoritmusik eller favoritskottsalvor när du spelar. Frågan är om Asus nya brusreducerande hörlurar NC1 kan ta dig till detta ljudvågornas Shangri-La.

Det är svårt att inte tycka om Asus nya NC1-lurar när man packar upp dem och börjar fingra på dem. De har en gedigen känsla och utseendet är inte så tokigt. Det är dessutom väldigt praktiskt att de kan vikas ihop effektivt och förvaras i en medföljande hård liten väska när du inte använder dem. Smidigt och genomtänkt. En bra detalj är att kontrolldosan med batterifacket sitter på sladden och inte inbyggd i lurarna, det gör både lurarna lättare och användandet mindre pyssligt. Jag tycker dessutom att det är en praktisk detalj att konstrolldosan har en fet mute-knapp som stänger av precis allt ljud i lurarna så länge du håller knappen intryckt. Det gör att du slipper ta av dig lurarna eller justera volymen om någon börjar prata med dig.

Lurarna har en väldigt smäcker design, och om du inte har osedvanligt litet huvud sitter de riktigt bekvämt.

NC1 är vanliga analoga lurar som ansluts till ljudkällan via en vanlig 3,5 mm-plugg, de fungerar fint med det mesta från mp3-spelare till stationära datorer och det mesta där emellan. Enligt Asus fungerar lurarna både med och utan att man aktiverar brusreduceringen, men det är en sanning med modifikation. Det fungerar visserligen, men med brusreduceringen avstängd blir ljudet patetiskt svagt och tunt. Metallica låter som nysande dansmöss och Battlefields stridsvagnar som små leksaksbilar.

Slå om strömbrytaren som ger lurarna ström och sparkar igång brusreduceringen, och då händer saker. Inte speciellt mycket, men det händer. Ljudbilden blir betydligt mer balanserad även om basen fortfarande är i tunnaste laget. Här är det däremot viktigt att tänka på att mycket hänger på ljudkällan. Har den tunn bas kan lurarna inte göra ett smack för att skapa vettig bas. Om ljudkällan däremot har kapacitet att skaka plomberna ur åhöraren återger lurarna en duglig bas, men inte mer än så.

Den lilla kontrolldosan har bara en av/på-knapp, volymkontroll och en praktisk mute-knapp.

Strömbrytaren aktiverar som sagt även den aktiva brusreduceringen som i teorin ska avskärma dig från omvärlden, så att du helt och fullt kan njuta av vad du nu lyssnar på. Den aktiva bruselimineringen fungerar i sig ganska bra, men på grund av att kåporna ligger utanpå och inte runt öronen läcker det in för mycket ljud utifrån för att lurarna ska ha en chans att göra någon betydande skillnad. Det är lite som att försöka sätta en ljuddämpare på en revolver: meningslöst trots att ljuddämparen i sig fungerar som den ska.

Lurarna levereras med en praktisk liten väska.

Lurarna levereras med en liten hård väska som gör de synnerligen vikbara lurarna väldigt lätta att ta med sig, om man inte vill ha dem på huvudet eller runt halsen. Det medföljer även några praktiska adaptrar, bland annat för att kunna ansluta lurarna till uttagen som brukar finnas på flygplan.

Asus NC1 är inte alls pjåkiga, men de faller olyckligtvis mellan två stolar. De är lätta och smidiga att bära, men brusreduceringen och kraften i lurarna är inte tillräckligt effektiv för att du ska kunna vara i din egen lilla ljudvärld ute på stan. De fungerar fint när du sitter vid datorn, men om du ändå ska sitta still vid datorn kan du lika gärna skaffa ett par omslutande lurar med tyngre element som ger mer tryck i ljudet.

Fotnot: Vid publiceringstillfället kostade hörlurarna mellan 650 och 750 kronor.

Tänkte bara säga att jag köpte Sennheiserlurarna. Det är väldigt bekväma lurar, lätta för att vara helkåpor, sitter superskönt på knoppen. Har haft dem för kort tid för att upptäcka något negativt. Brusdämpar ypperligt. 05/09 Shangri-La = Sharia-Law 28/07 Spelar ingen roll det heller. Jag är inte fåfäng. 27/07 Har en polare som har Sennheiser lurarna sedan ett par år, om riktigt grymma lurar. Bra ljud och riktigt bra brusreducering samt mycket bekväma. Sen ska ju tydligen Sennheiser ha lite speciellt ljud enligt diverse recensioner och audiofiler men vette... 27/07 Personligen hade jag velat testa Audio Technica som får väldigt bra betug i många tester av Audifiler. Sennheiser ligger också bra till. Bose är en lur som många audiofiler ser ner på då ljudet behandlas för upplevelsen och kanske inte ger det "renaste"... 27/07 Det stämmer, men det är fortfarande viss relevans. Låt mig ta två exempel (aningen överdrivna, så se till principen och ta det inte bokstavligt). :-) Om du har tätslutrande kåpor som isolerar väldigt bra behövs väldigt lite om ens något brusreducering... 27/07 Glöm inte extremt fula... 27/07 Just nu lutar det åt någon av följande: http://cdon.se/hemelektronik/bose_quiet_comfort_15_nc_fullsize-13684815 http://cdon.se/hemelektronik/sennheiser_pxc450_nc-872734 http://cdon.se/hemelektronik/audio-technica_ath-anc7b_nc-13441522 Får beslutsångest.... 27/07 Personligen gör det inget om lurarna är "stora, klumpiga och varma". Det är tystnaden jag prioriterar i fallet med brusreducerande lurar. :) 27/07 Kör med mina nokia... funkar bra till resor, spel och till telefon. 27/07
Skicka en rättelse