Hösten 2000 inhandlade jag min första riktiga spelmus. Den kom i en rund burk som liknande en kakburk. Musen var en Razer Boomslang 2000 och förutom att namnet förde tankarna till en sexleksak liknade den ingenting jag sett förut. De tidigare mössen jag ägt var helt vanliga standardmöss med värdelös precision och en undersida som sög åt sig mer damm än en modern dammsugare. Boomslangen funkade utmärkt men redan efter ett par månader bytte jag mus av tre anledningar: den första var att den var alldeles för stor för min hand, den andra var att det var en kulmus och den sista var att den var alldeles för tung.

Jag skaffade sedan en optisk mus och har sedan dess aldrig rört en kuldriven mus. Det har blivit ett antal möss under åren som gått. Min nuvarande mus är ironiskt nog en Razer Diamondback som jag stortrivs med. Den är lätt, smidig och skön att hålla i.

Mycket har hänt sedan 2000 då det egentligen bara fanns ett fåtal spelmöss. Idag slåss framför allt Logitech, Microsoft och Razer, som tillsammans dominerar musmarknaden. Raptor-Gaming är ett relativt nytt namn i branschen och lanserar nu musen M2, efterföljare till M1, i Sverige.

Trenden med plåtburkar verkar hålla i sig. Precis som Boomslang kommer även M2 kommer i en liten snitsig plåtburk. Förutom musen finner vi en installationsskiva, ett par vikter, ett par runda skates och en skruv för att fästa vikterna. För den som inte redan vet detta används den medföljande antifriktionstejpen för bättre glid på musmattan. Även utan dessa gled dock pekdonet alldeles utmärkt på min Func-musmatta.

Installationen gick alldeles utmärkt. Det var bara att plugga in, installera drivrutiner och tuta och köra. Förutom vänster- och högerknapp har musen två tumknappar, en scrollknapp och en knapp som sitter en bit inåt, ovanför scrollknappen. Placeringen av den sistnämnda knappen, som förövrigt används för att justera DPI:n (det vill säga precisionen), är av ett litet frågetecken för mig. En del möss från Logitech har också en knapp som sitter i samma icke ergonomiska område. En annan sak som till en början förvånade mig var att scrollknappen var oerhört tung att trycka ned. Jag fick nästan ta i för kung och fosterland för att knappen skulle tryckas in. Det hela kan dock röra sig om att jag fått ett måndagsexemplar. Alla knappar går naturligtvis att programmera.

Utseendemässigt påminner M2 en aning om Logitechs MX500. Det som är det utmärkande med musen är den höga upplösningen på 2400 DPI och den ställbara vikten. Musen skeppas med två vikter: 10 respektive 20 gram som kan sättas på efter eget tycke. Enligt förpackningen väger musen ungefärliga 110 gram men jag vägde mitt exemplar till cirka 90 gram. Jag vägde även min Diamondback som hamnade på 96 gram. Ett gram hit eller dit spelar väl ingen roll kan tyckas, men tio gram gör en väldig skillnad. Tyvärr kan man inte fästa bägge vikterna samtidigt vilket är lite synd för de som vill ha en tung mus. Personligen föredrar jag en så lätt mus som möjligt.

För mig som är högerhänt känns designen hyfsad. På höger sida finns en lite utformning där lillfingret är tänkt att vila. Jag brukar ha pekfingret på vänster musknapp medan jag använder långfingret till högerknappen. Musen är dock designad så att ringfingret skall användas för höger musknapp så det hela känns lite konstigt till en början man lär sig hantera det efter ett par dagar. Det har hänt att man råkat trycka ned höger musknapp av misstag då man kommit åt den med ringfingret. När jag skulle testa med min vänsterhand för att testa hur en vänsterhänt skulle uppleva den insåg jag att musen kändes bättre i min vänstra hand än i min högra, vilket är en aning bisarrt då den är avsedd för spelare med högerfattning.

Slutomdöme

När jag väljer mus är den ergonomiska biten den mest viktiga. När jag har Raptor-Gamings M2 i handen är det någonting som inte känns rätt. Den känns en aning för stor och otymplig för mig men annars är det kvalité rakt igenom. Idén med vikterna och den ställbara DPI:n är annars ett välkommet tillskott. Ingen hand är dock den andra lik, och jag rekommenderar att man testar innan köp!

Skicka en rättelse