I en spännande tid då allt fler spel har inbyggt stöd för röstkommunikation och onlinetillvaron präglas av samarbete mellan människor som sitter mil ifrån varandra börjar headsets bli standardutrustning även för de som inte spelar ”twentyfourseven”. Det märks inte minst på att företag som tidigare främst sysslat med annan kringutrustning börjar släppa öronintima högtalare och idag kan du till och med bära runt ett komplett surroundsystem på huvudet utan att bryta på österrikiska och ha ett svårstavat efternamn.

I djungeln av mikrofonförsedda hörlurar gäller det för tillverkarna att sticka ut på alla sätt och vis, vilket de löser på olika sätt. Vissa lägger halva budgeten på iögonfallande design medan andra låter samma pengar gå till att klura ut nya upplevelsehöjande funktioner, AudioFX Force Feedback Gaming Headset från eDimensional är något av ett mellanting.

eDimensional har sedan de startade år 2000 gjort sig kända för sina originella produkter med inriktning på upplevelsehöjande speltillbehör, däribland tidigare testade 3D Glasses
(recension) samt deras till synes mysiga matta för horisontalt spelande (mysig var ordet). För att ta till vara på de många explosioner och svulstiga ljud dagens spel ger ifrån sig är basåtergivningen i ett par hörlurar av högsta vikt, inte minst för att maximera njutningen av motståndarens hastiga bortgång (digitalt kallblodig? Jajamensan!). Med det i tankarna har AudioFX Force Feedback Gaming Headset ett inbyggt vibrationssystem vilket reagerar på de lågfrekventa bastonerna under 20 Hz som människoörat inte kan uppfatta - ett ganska enkelt och fiffigt sätt att förstärka känslan av att sitta bredvid en mullrande bastrumma. För att få till denna effekt ansluts headsetet med både tradionella stereokontakter direkt in i ditt ljudkort och en USB-kontakt, inga drivrutiner behöver installeras. Jag gillar att de tre kontakterna delas upp först ett par centimeter innan ändarna, med bara en ledning upp till den vänstra hörlurskåpan blir det mindre trassel. Sladden är även utrustad med smidiga reglage för vibration och volym samt på- och avstängning, pluspäng. Efter att allt är anslutet kan det vara en god idé att ta en titt på dina ljudkortsinställningar då jag till en början knappt märkte av några vibrationer utan att dra upp volymen till tinnitusframkallande nivåer. Efter att ha justerat staplarna i den visuella equalizern (ursäkta svengelskan) så att bastrumman i Break & Enter, inledningsspåret på Prodigys mästerverk Music for the Jilted Generation, både hördes och kändes ljuvlig, var det dags att låta headsetet visa vad det går för.

Som uppvärmning blev det en stunds Skype-snackande och där visade både mikrofon och hörlurar prov på god kvalité, vilket inte är så konstigt då headsetet är certifierat för röstigenkänning med teknik för att filtrera bort onödigt brus. Det riktiga testet är dock såklart hur de presterar i spel och där lär inte AudioFX Force Feedback Gaming Headset göra många besvikna. Vibrationen i kåporna påverkade inlevelsen mycket mer än vad jag först trodde och i intensiva spel såsom Call of Duty och Unreal Tournament 2004 kan du räkna med inlevelsehöjande öronmassage tills sista skotten har avfyrats. Fastän vibrationen stjäl mycket av basåtergivningens intryck så klarar sig hörlurselementen även utan den, ljudbilden lämnar litet att önska. Kåporna är av den slutna sorten som omsluter dina öron - personligen tycker jag att det alltid leder till ett maffigare ljud - vilket kan vara irriterande när du ska prata i en mikron men känslan av att höra din egen röst är klart mindre än med andra modeller jag testat. Inställningsmöjligheterna för mikrofonen är bra, den böjbara armen går att rotera i 130 grader (med start parallellt med hörlursbågen) och det enda som eventuellt saknas är ett reglage för inspelningsvolymen. Som jag nämnde i inledningen har eDimensional även tänkt på designen av sina Force Feedback-hörlurar, på kåporna finns tre stycken rader i växande storlek som blinkar i gult till i takt med det du lyssnar på. Helt rätt i tiden när det mesta i datorväg ska lysa och blinka enligt många.

Jag var till en början skeptisk om vibrerande hörlurar verkligen var något att hänga i majstången men efter att ha använt eDimensionals headset de senaste veckorna har jag ändrat åsikt. De skakande kåporna tillsätter en extra krydda till en redan storartad spelupplevelse och med den nätta prislappen på strax under 400 kronor får man mycket ljud för pengarna. Att ge och ta order med ett AudioFX Force Feedback Gaming Headset på svålen är ett nöje och tillsammans med det låga priset är de värda en stark fyra och får därför FZ:s silvermedalj.

Testat på:

AMD 64 3200+
1GB DDR Ram
ATI Radeon X800 Pro 256MB
MSI K8N Neo Platinum (integrerat ljudkort med 7.1-ljud)

Fotnot: Än så länge finns AudioFX Force Feedback Gaming Headset inte i handeln men enligt NovaDataCenter är de på väg. Ivriga köpare kan dock beställa via mailadressen order@novadatacenter.se.

Skicka en rättelse