Musmatteutvecklarna Ulti-Mat i Finland har släppt en ny produkt med det talande namnet Add 'n Slide - ett paket innehållande tio små teflonknoppar att placera på undersidan av musen. Effekten skall bli samma som med traditionella "skates" - bättre glid - men extra positiva effekter såsom bättre hållbarhet och tystare musrörelser. Håller produkten måttet?

Det första som hände när jag satte fast Add 'n Slide på min mus - en Microsoft IntelliMouse Explorer av nyare modell - var att musen slutade fungera. Pekaren rörde sig helt enkelt inte. En kort felsökning visade att avståndet från sensorn till underlaget helt enkelt var för stort med Add 'n Slide monterade. Lösningen blev att placera knopparna i nedsänkningarna i musens undersida där produktinformationen är tryckt. Sex knoppar (av paketets tio) gick åt för att musen skulle ligga plant på mattan utan att tippa vid ojämn belastning.

Innan jag monterade Add 'n Slide hade jag använt den teflontejp som följde med min musmatta (händelsevis en Ulti-mat). Jag jämförde musens friktion mot mattan med tejp, utan tejp och med Add 'n Slide. Trots en initial skepsis måste jag medge att skillnaden lät infinna sig. Med Add 'n Slide glider musen minst lika bra som med teflontejp, i sin tur en betydande förbättring mot att köra "rent", även på en hyfsad musmatta. Förhoppningsvis är effekten mer långvarig än av tejp; knopparna består av ren Teflon, varför de bör behålla sina välglidande egenskaper även efter visst slitage.

En annan välkommen fördel som jag upptäckte med Add 'n Slide var att ljudet från musen försvann. Att ha en musmatta av något annat material än textil för ju som bekant med sig att man måste stå ut med ett irriterande ljud då musen skrapar mot mattan, ett ljud som visserligen minskas med teflontejp men som är svårt att helt eliminera. Med Add 'n Slide fann jag att detta ljud inte längre kunde överrösta datorns fläktbuller, en klar förbättring mot tidigare.

Jag ger Ulti-mat Add 'n Slide en tumme upp, men då jag inte lyckades hitta någon uppgift om vad prylen kommer att kosta i handeln är det svårt att säga om det är en pryl för alla. Den som irriteras av störande skrapljud eller är missnöjd med dåligt fungerande teflontejp borde definitivt prova Add 'n Slide som ett alternativ. Produkten torde dessutom utgöra en perfekt present till den lille gamern som trodde att han hade allt.

Skicka en rättelse