Genom pc-spelens historia har lovande nykomlingar hela tiden höjt ribban i fråga om ljud och grafik, med lika spännande som kostsamma uppgraderingskrav i släptåg. Multiplayerspelens popularitet ställer nya krav på kommunikation, varför mikrofonförsedda hörlurar går en ständigt ny vår till mötes. Med en skapelse döpt till Steel Sound 5H ger sig danska Steelpad in i getingboet.

I en värld där multiplayerspel kapar åt sig fler och fler köpare växer kraven på smärtfri kommunikation. Inbyggd chattfunktion kan i många fall duga, men i uppmärksamhetskrävande actionstunder är röstburen kommunikation ett måste för effektivt lagspel. Ljudåtergivning kombinerat med mikrofon har alltså framtiden för sig, där hörlurar med inbyggd mikrofon i många fall är den smidigaste lösningen - högtalare i all ära, men omgivningens öron finner inte alltid glädje i att höra vad du pysslar med.

Den ambitiöses hörselkåpa

Danska Steelpad har sedan länge insett att man kan göra pengar på folk som vill kvalificera sig för spelvärldens seriösare domäner. Därmed innehåller företagets produktkatalog en rad kringutrustning som hävdas kunna hjälpa gamers till stordåd på online-slagfältet. Med draghjälp från spelvärldens kanske mest välkända varumärke - klanen SK - ger man sig in i headset-träsket, närmare bestämt med en produkt döpt till Steel Sound 5H. Det rör sig om en uppsättning hörlurar med mikrofon, med ett utseende som inte för tankarna till annat än just ett headset: traditionell utformning, svart och silver som färg, ordinär storlek. Verkligen inte Apple-design, men den funkar. En snabb designfråga: de där silverkluttarna på bågen, kommer de från någon ratad utstyrsel i Star Treks kostymförråd?

Som så mycket annat nuförtiden ansluts Steel Sound 5H via USB - hur smidigt som helst. Installera drivrutinerna från mini-cd:n, koppla ihop kablarna (två färgkodade kontakter att hålla reda på, begripligt också för en teknikanalfabet som undertecknad), plugga i USB-kontakten - klart. Du tvingas förvisso pilla i kontrollpanelens ljudinställningar, alternativt plugga ur hörlurarna, för att få liv i dina ordinare datorhögtalare igen, men det ska inte vara något större bekymmer om du är åtminstone flyktigt bekant med Microsofts operativsystem.

Dugligt men dyrt

En generöst tilltagen sladdlängd på bortåt tre meter lär eliminera farhågor om otillräcklig rörelsefrihet för de allra flesta, även om just hörlurar är ett område där man gärna ser sladdlösa produkter. De skumgummiförsedda kåporna täcker hela öronen (omgivningsljud utesluts till stor del) och sitter hyfsat bekvämt, även om något större storlek och mindre tyngd skulle passat mig bättre - långvarigt användande gör öronen lätt trötta. Bra detaljer är att sladden går till enbart ena kåpan och den utdragbara mikrofonen, som kan böjas efter önskemål. Det sitter givetvis en minifjärrkontroll på sladden en bit under lurarna, vilken har ett clip så att du kan fästa den i tröjan (bra) och försedd med volymkontroll (bra) och ett reglage med så löjligt små förklaringssymboler att det krävs ett mikroskop för att se vad det är man väljer. Dansk humor? Om inte förtjänar någon uppsägning.

Över till Farbror Barbro-delen - är det en krispig ljudbild vi har att göra med? Nja, röda plyschdräkter göre sig icke besvär. Folk med sundare inställning till hur vi föder våra hörselgångar kommer nog finna ljudet dugligt, men verkligen inte i en klass som motiverar inköpspriset (99 euro om du köper direkt från Steelpad, sisådär 900 svenska kronor exklusive skatter och frakt). Vad som är bra respektive dåligt ljud är en mycket, mycket subjektiv fråga, men samtliga kategorier av lyssnare kommer vara överens om att det där riktiga trycket saknas. Mina tio år gamla stereohörlurar av tämligen ordinärt snitt (femhundrakronorsklassen) ger avsevärt bättre bas än Steelpads betydligt dyrare gameralternativ. Till pluskontot ska dock läggas att mikrofonen fungerar mycket bra, exempelvis i Skype och att du inte besväras nämnvärt av att höra din egen röst.

För dig med tinnitus

Omdömet om produkter man kittlar sina öron med varierar som sagt från person till person, utifrån bedömningskriterier som passform, värme, utformning och ljud. Därför bör man om möjligt försöka testa aktuell hörlur innan man öppnar plånboken. Ett allmängiltigt omdöme om Steel Sound 5H kommer dock inte runt det bistra faktum att man får relativt lite ljud för pengarna. Personligen hade jag letat vidare, ty för närmare en tusenlapp förväntar jag mig hörlurar som med rejäl pondus förmedlar såväl den brutala motorn i GT Legends-Corvetten som Nine Inch Nails mest intrikata ljudutflykter på mästerverket The Downward Spiral.

Skicka en rättelse