Det händer att teknikerna är snabbare än pr-folket. Det verkar vara fallet med Razers populära gaminggnagare Razer Mamba, där uppföljaren heter... Razer Mamba.

En datormus är ungefär som en gymnastiksko. Om du har storlek 43 och skon är storlek 38 spelar det ingen roll hur tekniskt avancerad och modern gymnastikskon är, den är ändå inte bekväm. Med den liknelsen i åtanke tänker jag inte gå in på huruvida Razer Mamba 2012 är bekväm eller inte, passar den din hand gör den det, annars inte. Det beror lika mycket på din hand som på musen. Min hyfsat normalstora hand passar den alldeles utmärkt. Nåväl, låt oss fortsätta.

Redan förpackningen är som ett litet påkostat konstverk.

Om man tittar tillräckligt noga upptäcker man att denna gnagare faktiskt kallas Razer Mamba 2012, men eftersom det inte skulle sprida lika mycket förvirring har man nöjt sig med samma namn som föregångaren. Den till och med ser likadan ut. Däremot har #Razer varit flitiga under skalet.

Den gamla Mamban kunde läsa av underlaget i 5600 dpi (punkter per tum) vilket är riktigt bra. Nyversionen höjer ribban ännu mer med en kapacitet på ända upp till 6400 dpi. Personligen tycker jag att det är näst intill överdrivet mycket, dra upp avläsningen till max och peta på musen så far muspekaren iväg så den håller på att krossa sidan på skärmen och ramla ner på skrivbordet.

Dpi i all ära, men en av de större skillnaderna är det Razer kallar 4G Dual Sensor System, vilket i praktiken betyder att de har kombinerat optisk avläsning med laseravläsning. Kombinationen av tekniker gör att musen effektivare kan läsa av underlaget. Bägge teknikerna används dessutom för att kalibrera musen mot det underlag du använder den på, återigen för att göra avläsningen effektivare. Enligt Razer ska musen arbeta med en avläsningshastighet på 1000 Hz, men avläsningstester visar att det är en sanning med modifikation. Det är faktiskt ännu högre. Det är inte något större problem att stressa upp avläsningen en bra bit över 1000, nästan uppemot 1070 Hz. Verkligen inte illa.

Musens kurviga fysik ligger bra i handen, om du har en lagom stor hand.

En trevlig detalj är att du inte behöver välja om du vill ha sladdansluten eller trådlös gnagare, precis som tidigare erbjuder Mamban bägge delarna. Antingen ansluter du usb-sladden direkt till gnagaren, eller så ansluter du den till den stiliga dockningsstationen som både agerar radiomottagare för musen och laddare.

Just det där med trådlöst ställer speciella krav på en mus eftersom man inte vill få batteritorsk mitt i ett spel. Det är i och för sig ingen panik, anslut usb-sladden och du kan fortsätta samtidigt som du laddar. Den nya tekniken i 2012-Mamban är däremot mer strömsnål än i föregångaren, plus att batteriet ska vara kraftigare. Jag säger "ska vara" för jag har inget att jämföra med, men det nya är på 1100 mAh. Enligt Razer ska det räcka upp till 16 timmars oavbrutet spelande. Som alltid ska man ta "upp till"-siffror med en nypa salt och jag tycker nog efter idogt testande att 16 timmar verkar vara i överkant. Jag säger däremot inte att det är fel, eftersom mjukvaran erbjuder strömsparande funktioner om du är beredd att dra ner prestandan. Du kan till exempel dra ner avläsningshastigheten, stänga av belysningen och så vidare. Kör du plattan i mattan på allting skulle jag säga att du får nöja dig med sex timmars batteritid.

Dockningsstationen både laddar musen och agerar radiomottagare, och förvandlar musen till en prydnad.

Vilket leder oss till Mambans mjuka del, nämligen programvaran. Det är när man startar den som man inser vilket detaljerat monster det här egentligen är. Musens inbyggda minne lagrar upp till fem profiler, där du bland annat kan ange upplösningar, acceleration och energialternativ. Upplösning spänner mellan 100 och 6400 dpi, och du anger exakt vilken upplösning du vill ha i respektive profil, även individuellt för X- och Y-led. Programvaran är på engelska och trots mängden möjligheter tillräckligt lätt att begripa för att du ska kunna anpassa gnagaren av hjärtats lust.

Det är programvaran som visar hur mycket du egentligen kan göra med gnagaren.

Så på villkor att den nya Mamban passar handen, hur bra är den? Tillräckligt bra för att man ska behöva leta efter nackdelar, och de man hittar är så små att de inte spelar någon praktisk roll. Den använder ett specialbatteri, så vad händer när det blir gammalt och utnött? Jag bryr mig inte, jag kör ändå alltid med sladd för att få högsta prestanda. Den är dyr, men den har faktiskt prestanda att matcha prislappen. Frågan du måste ställa dig är om just du verkligen behöver all denna prestanda, och om du behöver den tillräckligt mycket för att hosta upp kosingen. Razer kan göra möss, det står bortom alla tvivel.

Fakta

Antal programmerbara knappar: 7 plus scrolhjul
Avläsning: Upp till 500 centimeter per sekund / 50g acceleration
Antal användarprofiler: 5 (lagras i musen)
Dpi: 100-6400, oberoende inställningar för X- och Y-led
Polling rate: 125, 500 och 1000 Hz
Mått: 128 x 70 x 42,5 millimeter
Pris vid test: 1100 kronor

Extra:
– Programmerbar och automatisk identifiering av ytan
– Växling mellan upp till fem dpi-nivåer nivåer under spelande
– Inspelning och programmering av makron
– Variabel belysning (styrka och färg)

Tack för en mycket bra recension. Blir dock inget köp p.g.a. små händer. 20/02 Lite tam recension imo, tyvärr. Hoppas på att hårdvarurecensenterna kavlar upp ärmarna lite högre i fortsättningen. Iaf vad gäller Mamban, har första modellen, den är mega, glitchar till ibland men det är sällan, så visst inte felfri men riktigt riktigt... 19/12 Hur bra är räckvidden? Kan man ha mottagaren på andra sidan av en vägg? Alternativt kan man koppla in två razer möss? En deathadder och en mamba. 21/08 ni vet väl vad man säger om personer med stora händer? dom fattar allt är ganska nöjd med min Logitech MX518 då den inte vill gå sönder :P sen har jag hyffsat små händer och tycker den passar utmärkt :D 18/08 Enligt PCGamer var den förra versionen "bra, när den väl fungerar". Denna kanske funkar bättre då! Jag sitter med Razermus och Headset. Headsetet (Megalodon) har inte fungerat som det ska under tiden jag ägt det (2 år), men musen (Lachesis) har det skön... 16/08 Som jag skrev i ett annat inlägg har jag inte haft några som helst problem med det i något av spelen jag testade den med. Om programvara innehåller buggar (vilket jag utgår från eftersom alla program har buggar, frågan är bara hur allvarliga), så var... 16/08 Varför skulle vi försöka få dig att byta bort en mus du trivs med och som (förhoppningsvis) är hel och fungerar? Trivs du med MX518, rock on. Om den går sönder i framtiden och du inte hittar någon ny, då kanske det här kan vara något. :) 16/08 Det kan säkert vara klurigt, men jag skulle tipsa om att dels försöka kolla när butiken lagt in produkten (den gamla mamban är ju ett par år äldre), eller kolla på specifikationerna och hålla tummarna att butiken inte har flummat för mycket när de la... 16/08 Först kan jag konstatera att jag inte har haft några som helst problem med gnagaren under testandet, vare sig i spel annars. Just "irrationellt beteende" kan däremot tillskrivas väldigt många olika saker där gnagaren och dess teknik givetvis kan vara... 16/08 Prova att göra en snabb rörelse, tex om du märker har du har en motståndare bakom dig. Då kommer ditt sikte att hamna högst upp i något av hörnen, beroende på vilket håll du vänder dig åt. Lite beroende på sensitivity kommer du även se att siktet hackar... 16/08
Skicka en rättelse