Att köpa billigt är att köpa dyrt, heter det. Må så vara, men ibland springer man på budgetprodukter som är minst lika bra som svindyra märkesvaror. Speed-Link har tagit fram en ratt som passar både pc- och PS2-spelare. Prislappen är duktigt slagkraftig, så frågan är om det blir dubbelt budgetgodis eller tveeggad besvikelse.

Hemmabilförare har ett mastigt utbud att leta favoriter bland. Allt från renodlade fantasifoster till ultrarealistiska skapelser ser till att det finns något för alla smaker. Konsolchaffisar får ofta nöja sig med mer arkadbetonade kreationer, men en sak har alla bilspel gemensamt: de blir roligare med ratt. Också här möter du mängder av alternativ; välj mellan plastiga leksaker och statushöjande märkesprodukter med funktioner i överflöd och ett par tusenlappar i inköpspris.

Från Speed-Link kommer en ratt med synnerligen konkurrenskraftig prislapp. Det bökiga namnet 2 in 1 Silver Lightning Wheel betyder översatt till begriplighet en svart- och silverfärgad sak som finurligt nog fungerar till både pc och Playstation 2. Ställ in omkopplaren för den plattform du avser nyttja och plugga i en av de två kontakterna (USB för pc eller PS2:ans standardkoppling). Fästet består av fyra stöddiga sugkoppar som greppar underlaget förvånansvärt bra, faktiskt en fullgod ersättning för de skruvdon vi datormänniskor är vana vid.

Handkontroller för tv-spel svänger sig som bekant med massor av knappar. Det är tänkt att du ska kunna använda ratten som gamepad-ersättning på konsolen i fråga, så knappbrist är inget du behöver oroa dig för. Layouten skvallrar om förlagan: d-pad till vänster och fyra "actionknappar" till höger får sällskap av två analoga spakar framtill, vilka fungerar som gas och broms. En uppsättning pedaler ingår också, då som ersättning för nämnda spakar. Snett upptill sitter två tumknappar och i navet trängs ytterligare sju knappar. Det är möjligen åldersrelaterad senilitet som tar ut sin rätt i undertecknads skalle, men jag föredrar en hanterbar mängd knappar placerade så att de är lätta att memorera. Denna silverratt har lite för mycket av det goda för att det ska vara nyttigt i stressade högfartsjakter.

Å andra sidan behöver man inte använda alla de funktioner som står till buds. (I vissa spel sköter det sig själv: knapparna låter sig inte ställas in...). Rattens primära funktion är att göra främst bilkörning trevligare än med andra styrdon och därmed infinner sig kravet att styrningen fungerar tillfredsställande. Det gör den dessvärre inte. Motståndet som centrerar ratten när du släpper den är på tok för hårt, med följden att mindre justeringar blir onödigt svåra. Problemet kan kringgås genom att mecka med "dödzonen" (hur fort spelet ska reagera på rattrörelser), men då krävs att spelet i fråga har en sån funktion. Slarvigt, även om det rör sig om en budgetprodukt.

Budget var ordet, ja. Rekomenderat pris är 279 riksdaler - synnerligen slagkrafigt. Som så ofta annars får man vad man betalar för, alltså en produkt som möjligen tilltalar den som nöjer sig att använda den sparsamt, och då utan krav på att den ska förbättra spelandet nämnvärt. Utformning och funktionalitet berättigar priset, medan irritationsmomenten säkrar ett betyg i det lägre segmentet. Rekommenderas enbart till den måttligt intresserade skrivbords-/tv-soffechauffören.

[i]Testad med följande spel:
- GT Legends
- Need for Speed: Most Wanted
- Trackmania Nations[/i]

Skicka en rättelse