Razer Krait är liten, orange och anonym. Vi testar om den kan väcka ett slumrande gamerlejon.

Jag tycker att Razer Krait låter som ett namn på en kaka och med sitt orangegula ljus liknar den lite ett digestivekex. Tanken från utvecklarna har dock säkert varit en annan och Razer Krait ska nämligen vara speciellt framtagen för strategi- och onlinerollspel. Vad det nu innebär.

En första anblick av musen säger mig att den är mindre och mycket riktigt har storleken ändrats något, framför allt så är kroppen lägre än dess systermus Razer Copperhead. Knapparna är utformade på samma sätt med den behagliga inbuktningen vid fingerspetsarna och mushjulet är av samma material, men med något mindre motstånd. Såväl mushjulet som sidan i gummimaterial lyser i en behaglig orange ton, fast inte i närheten så klart som dess föregångare. Krait-musen har inte heller någon pulserande logotyp.

Inte någon uppföljare...

Det står klart för mig rätt så omgående att den här musen inte är tänkt som en uppföljare, varken till modellen Diamondback eller Copperhead. Razer stoltserar själva med att musen stöder 1200 ”actions per minute” och det är väl bra. Men varför skulle just strategispelare vara i så mycket större behov av många klick än de som spelar skjutspel? Varför har man fått för sig att strategispelare vill ha en mindre och plastigare mus, som dessutom saknar tumknappar?

För tumknappar ser jag inte skymten av. När Copperhead hade fyra, två på varje sida, så har Krait inte en enda. Två musknappar och ett klickbart rullhjul är allt som finns att tillgå och personligen kan jag inte tänka mig ett strategispel där flera musknappar kan vara av ondo. Och plastigheten? Nej, här har man synnerligen mist sitt fokus.

...utan snarare en budgetvariant

Vad Krait-musen däremot kan stämplas som är en budgetmus. Den är lillebrorsan i gänget, musen som vill vara gamingmus men som inte riktigt når ända fram. Den har hög upplösning, Razer-gängets vana trogen en extremt bra precision på 1600 dpi och en attraktiv form. Den har den där härliga känslan man får om man köper en riktig mus, som storebror Copperhead. Men den har helt enkelt inte den robusta känslan en världsvan gamer vill ha.

Razer Krait är ett offer för felaktig marknadsföring. Det här är inte en mus som är riktad till de som spelar World of Warcraft, eller något annat MMO-spel för den delen heller. Det här är musen du köper till föräldrarna som hela tiden fumlar på tumknapparna eller till barnen som tycker det är coolt att musen lyser men som är lika försiktiga med pekdonet som en hungrig babian är med en nyskalad banan. Razer Krait är en lättviktare i musklassen och är prissatt därefter. Med 395 kronor i handeln får du betala lite mer än för en vanlig mus, men då det är en Razer så får du också lite mer. Och visst är det värt de extra slantarna.

Skicka en rättelse