Två bekännelser: Jag använder en väldigt sliten MX500 och min musmatta är gjord av lackad björk och är en del av skrivbordet. Min hårda musmatta är det inget fel på men musen däremot är sliten och en av tassarna undertill har lossnat vilket gör att den inte jämt glider lika lätt. Återstående fötter är rätt slitna efter fyra år av flängande. Kan Everglides MouseGlidez hjälpa mig?

Ett prov innan jag sätter på MouseGlidez på apparaten säger mig att på skrivbordet kunde den glida bättre och att den har gjort så en gång i tiden. Det känns ungefär som en puck på isen när det är plusgrader - det går, men inte så bra. På en Everglide-musmatta glider det väldigt bra och jag undrar om det kan gå lättare.

När jag öppnar förpackningen ser får jag fyra stycken uppsättningar av klisterlapparna samt en våtservett indränkt i alkohol avsedd för rengörning. Instruktionerna är enkla: ta bort de gamla fötterna, tvätta rent med medföljande trasa och sätt på nya och tryck en stund på dem så de fastnar ordentligt. De små klisterlappar som utgör själva produkten känns glatta i handen och de är gjorda av något som påminner om hård plast. Själva installationen tar inte mycket längre tid än att koka ett ägg.

Med de nya tassarna på musen glider den avsevärt mycket bättre på skrivbordet och det tog ett litet tag att vänja sig vid det. På Everglide-mattan jag har blev det också bättre flängfaktor men inte riktigt lika markant. Musen blåser fortfarande inte bort om man tittar på den men det är minusgrader på isen under pucken nu. Jag noterar också att de, förutom att vara hårdare, också är någon millimeter högre än standartassarna.

Sedan de optiska mössen blev så pass bra att man i värsta fall kan använda ett A4-ark som musmatta har jag varit skeptisk till behovet av musförbättrande åtgärder och hur bra en musmatta behöver vara. Min MX500 är dryga tre år gammal och rullar, med hjälp av Everglide Mouseglidez, ett tag till på skrivbordet. Med tanke på att priset ligger på runt 80 spänn kan jag rekommendera ett köp av dem om du har en mus du redan är nöjd med och vill förlänga dess livslängd, men att köpa Mouseglidez till en ny eller nära inpå ny mus är nog överkurs. Produkten kanske inte är så pass intressant att det blir köer utanför butikerna men det passar bra att lägga till den när du ändå beställer annan, viktigare, hårdvara.

Testsystem:

Logitech MX500, tre år gammal
Skrivbord av lackad björk
Everglide-musmatta

Skicka en rättelse