Är du trött på att sitta i ett veritabelt garnnystan av sladdar när du vill använda ett headset med din Xbox 360? Försmäkta ej, Steelseries rycker ut med trådlösa Spectrum 7xB.

Enkelt uttryckt består Spectrum 7xB av två enheter: lurarna och en liten dosa som du ansluter till Xboxens analoga ljud (det medföljer sladdar för att koppla in den mellan konsolen och teven), samt till en av konsolens usb-portar. Dosan fungerar inte enbart som sändare, den innehåller även en del av den teknik som annars hade behövt tryckas in i lurarna. Och Spectrum 7xB innehåller en hel del tekniska finesser som är riktigt klyftiga.

En av dessa är Livemix, visserligen en gammal beprövad #Steelseries-teknik men fortfarande lika trevlig. Dess funktion är att låta dig lyssna på spelljuden med ordinarie volym. När någon av de andra spelarna börjar prata över Xbox Live sänks spelvolymen och chattvolymen höjs, så att du ska höra vad medspelarna säger utan att det dränks av spelljudet. 1,5 sekunder efter att polarna har börjat hålla truten återgår spelvolymen till det normala. Du kan vilja skruva lite på volymkontrollerna för att få både spel- och talvolym som du vill ha dem, men sedan är det bara praktiskt. Om du har flera lurar i Steelseries Spectrum-serien liggande, kan du ansluta upp till fyra stycken till samma kontrolldosa när du spelar lokalt med polarna.

Den lilla lådan ansluts mellan konsolens analoga ljudutgång och teven.

Lurarna väger 280 gram inklusive de två AAA-batterierna (LR03) och batteritiden ligger på en bit över 15 timmar vid kontinuerligt spelande. Både bågen och kåporna är justerbara, så om du har ett normalstort eller större kranium bör du inte ha några problem att få lurarna att sitta bra. Du får däremot inte ha får stora öron, då kommer kåporna inte att täcka hela örat med mindre än att du skrynklar ihop öronen.

I nederkanten av höger kåpa finns en rad knappar för att justera volymen, bläddra mellan de olika ExactSND-inställningarna (jag kommer till dem senare), samt en av/på-knapp för Livemix och ytterligare en för själva lurarna. Utvecklarna har dessutom tänkt lite extra och placerat volymknapparna en bit från de övriga, för att minska risken att man trycker på fel.

Mikrofonen sitter praktiskt inrullad i vänster lurkåpa, och armen är föredömligt böjbar. Om du vill använda mikrofonen tillsammans med en Xbox 360 måste du däremot dra en sladd från handkontrollen (eftersom det fortfarande är Xboxens handkontroll som tar hand om den kommunikationen med konsolen) till lurarnas usb-kontakt. Inte helt sladdlöst med andra ord, men eftersom sladden bara går från handkontrollen till ditt huvud är det fortfarande smidigt.

Mikrofonen rullas smidigt in i vänster kåpa.

Nog med tekniskt babbel, hur är ljudet?! Riktigt bra, med tanke på omständigheterna. En detalj som i sammanhanget känns som en nackdel är att Spectrum 7xB inte kan använda det bästa ljudet som kan uppbringas, helt enkelt för att det enbart använder analogt ljud. Trots detta är ljudet riktigt trevligt, vilket till viss del kan tillskrivas en finess Steelseries kallar ExactSND. Lurarna saknar equalizer och eftersom de är avsedda för Xbox 360 går det givetvis inte att finjustera, men ExactSND erbjuder tre ljudprofiler. Performance vrider upp diskant och mellanregister för att göra ljudet skarpare, vilket enligt utvecklarna ska göra det lättare att positionsbestämma ljudkällor i spel. Jag kan inte påstå att jag håller med, men skärpan i ljudbilden går inte att bortse från. Entertainment är raka motsatsen som vrider upp basen, medan Immersion är en kompromissande medelväg. Tanken med ExactSND är inte dum och den modifierar ljudbilden på ett tydligt sätt. Om inte annat ger det möjligheten att väja vilket ljud man trivs bäst med, vilket jag tycker är en fördel.

Kontrollerna sitter placerade i nederkanten av höger kåpa.

Medan 5xB-modellen kändes plastig och av bensinstationskvalitet, känns 7xB lite bättre. De ger fortfarande ifrån sig en del plastgnissel, men man får aldrig känslan av att de ska explodera i ett moln av plastbitar. Spectrum 7xB fungerar även som headset till en dator tack vare ljud- och usb-anslutningen, men det är inte något jag har testat här eftersom Steelseries marknadsför headsetet som Xbox 360-utustning. Om du nöjer dig med att lyssna fungerar de även för Playstation 3 och mp3-spelare.

Även om Steelseries 7xB är ett trevligt headset förtjänar det också en del kritik. Jag kan inte rekommendera dem förbehållslöst, och det beror till största delen på priset. Det analoga ljudet duger och lurarna har praktiska funktioner, men med en prislapp på runt 1500 spänn tycker jag att man borde kunna förvänta sig mycket mer.

Lurar
Frekvens: 18 – 28000 Hz
Impedans: 32 Ohm
Sladd (för att ansluta lurarna till handkontrollen): 1 meter
Vikt: 280 gram

Mikrofon
Frekvens: 50 – 16000 Hz
Känslighet: -38 dB

Sändare
Ljud in: 3,5 mm stereokontakt
Radiofrekvens: 2,6 GHz
Räckvidd: 9 meter
Mått: 83 x 83 x 26 millimeter

Övrigt
Pris: 179 euro (hos Steelseries, finns från ca 1200 kr)

steelseries e största skiten.... har köpt prylar av dem för över 3k, fått saker för säkert över 2k o skiten håller i 4-5 månader -.-" 01/09 Funderar på att köpa ett par sånna här lurar, men det enda jag är liiite orolig för är ljudet. Har ett Siberia V2 och i dom är det peeerfekt ljud. Basen är hög men ändå inte för hög, man hör footsteps osv. riktigt bra samtidigt. Bra ljud i dom lurarna... 01/09 Faktiskt spelar sånt in. Jag har nyligen köpt en Yamaha surroundreceiver och kopplat till min tv till vilken jag även har datorn kopplad. Blir en JÄKLA skillnad i FPS-spel när man faktiskt hör exakt var ljuden kommer ifrån. Om någon går bakom mig så hör... 30/08 Men fortfarande så hör jag alla fotsteg på CS t.ex, hör mycket annat. Man blir verkligen inte en bättre spelare med denna senaste utrustning 7.1 ljud och skit. Kört på mina Deltaco i 6 år och det går bra. 29/08 Att höra bra och att ha bra ljud är inte samma sak... ;) 29/08 Sitter och lirar med ett par Deltaco för 49 kronor.. hör as bra, dom håller och jag pangar med dom. 29/08 Någon som vet om det finns lurar som bara översätter ljud och mic från mitt X-Fi kort till trådlöst? Såhär typ: Ljudkort -> via två vanliga mini-tele-stereo -> dosa som omvandlar ljuded till trådlöst -> trådlös föbindelse till lurarna -> trådlösa lurar... 29/08 Inte för dig kanske. Jag tycker att headsetet ser lite tråkigt ut. Men det verkar helt ok annars. 29/08 Är det inte vänster kåpa man rullar in mikrofonen? 29/08 Oj vad förvånande att priset än en gång stod som minus. Under 1000kr för ett sladdlöst headset är inte mycket pengar.. 29/08
Skicka en rättelse