När du efter för mycket datorkrigande fått grannen att frukta ryssens intåg är det dags att se över ljudsystemet. Ett gameranpassat headset är en bra start och månne är Everglides senaste produkt något för dig?

Jag erkänner, jag älskar 70-talet. Svala kläder, feta bilar och polisonger som i avrakat skick kunde löst vilken energikris som helst är min kopp te. Ändå blir jag skeptisk när jag packar upp Everglides senaste headset, en skapelse som formligen skriker dåtid. Datorprodukter tar ständigt stora steg mot det mindre, så man blir milt förbryllad när den småväxta förpackningen föder fram ett monstrum. Nostalgitripp? Ett offer för den ironiska generationen? Hjärnsläpp?

Ingendera, det finns en tydlig tanke bakom kolossalformatet. Hårdvarutillverkaren Everglide riktar i huvudsak in sig på seriösa gamers, så också med s-500, som hörlurarna heter. Gamers gillar lan, tillställningar med ofta duktigt uppskruvad volym. För att eliminera ljudet av omgivningens nytankade mp3:or från väsentligheter som varifrån Battlefield 2-fiendens skott kommer krävs ljuddämpning. I hörlurssammanhang innebär det kåpor. Ju större, desto effektivare. Everglide-lurarna är, föga förvånande, riktigt vassa på denna punkt.

Det gör faktiskt inte så mycket att man med lurarna på skallen ser ut som koala med öronimplantat från Tjernobyl, de är nämligen fantastiskt sköna och sitter som gjutna på skallen. Öronmuffarna av läder/läderartat material är sannolikt de fetaste du hittar på denna sida Sibirien - och därmed mysmjuka. Om de blir varma vid högsommarvärme kan jag inte svara på, men i svenskt vårklimat inomhus (omkring 25 grader) svettas mina öron inte nämnvärt ens vid flera timmars användning. Dock är vikten ganska hög (360 gram), så om du är lagd åt headbangande lär öronen få sig ett par omgångar.

Kåporna kan fås i svart eller vitt och hålls ihop av en svart, bekväm huvudbåge. Du kopplar lurarna till datorn (eller mp3-spelare, stereo eller annan ljudalstrare) med en vanlig hörlursplugg och den generöst tilltagna sladden (tre meter) är fäst i vänstra kåpans undersida. Något udda är att mikrofonen är separat, alltså inte den annars så vanliga modellen med mick på en utfällbar pinne. Istället fästs den med ett clip, ungefär som de där myggorna vi ser tv-folk brottas med inför sändning (fast här snackar vi snarare dopad humla). Frånsett att sladden är avsevärt kortare (ca två meter - idiotbeslut) gör micken sitt jobb mycket bra, den egna rösten hörs knappt alls i lurarna och mina ovetenskapliga tester visar att den snappar upp ljud på upp till 20-30 centimeter. Tyvärr saknas volymkontroll på sladden.

Lurarna lanseras som sagt som en gamer-anpassad produkt, med argumentet att ljudvågorna genereras av ett ultralätt membran som skickar iväg signalerna avsevärt snabbare än på motsvarande produkter. Om teorin stämmer med verkligheten får mer Farbror Barbro-inriktade individer reda ut, jag nöjer mig med att fastslå att ljudet i spel är excellent; små men viktiga detaljer som fiendens fotsteg i smygskjutare hörs tydligt. Tyvärr gör de sig sämre som musikmedium. Basen är på tok för klen för att göra priset rättvisa (100 dollar, drygt 700 kr före frakt, skatt och andra otrevligheter). Månne är det nämnda membran som spökar. Hursomhelst, inriktningen är som sagt den spelande befolkningen, men som både spel- och musikälskare förväntar jag mig mer för mina slantar.

Om du sväljer Everglides säljargument - ett headset för gamers - och inte tänker använda det till något annat är dessa lurar ett kanonköp. Som musiktok är jag lite besviken, även om den primära uppgiften sköts ypperligt. En trevlig men inte felfri bekantskap, väl värd sin tunga prislapp.

Lurarna är testade med ett Soundblaster Audigy-ljudkort.

Skicka en rättelse