Att ha rätt musmatta tycks bli allt viktigare och redan det första valet mellan en mjukt tygmatta eller en av hårdare plast delar upp gamers i två läger. Med sin nya musmatta 5L har SteelPad tagit fasta på de positiva egenskaperna hos de båda alternativen och försökt att utveckla en matta som tilltalar anhängare från båda lägren. Med ett inte riktigt lyckat resultat.

SteelPad 5L är ett försök att ta de bästa egenskaperna från en musmatta gjord av tyg och kombinera de med egenskaperna hos en matta gjord av plast. För att åstadkomma detta består mattan av inte mindre än fem lager där du från botten har en gummiyta, plastlager, skumgummi, tyg och överst en tunn yta av plastöverdrag. De många lagren gör att mattan är en bra bit högre än många av dess konkurrenter, 5 mm, ett faktum som av vissa kan upplevas som irriterande. Storleksmässigt hamnar SteelPad 5L annars med sina 38*28 cm mitt i fältet och den bör således räcka till för dem som gillar allt från hög till hyggligt låg känslighet när de spelar. Är du däremot en av de personer som behöver en halvmeter för att göra en 360 i en förstapersonsskjutare så finns det helt klart bättre alternativ.

Kontroll och precision

Det viktigaste för en musmatta som riktar sig mot den mer seriösa klicken av gamers är dess glid och precision. Det förstnämnda håller en hög, om än inte extrem nivå. Det finns mattor på marknaden med betydligt bättre glid, men jag slogs ändå av den känsla av kontroll som den gav mig. I många fall kan det ta ett tag att vänja sig vid en ny yta men med SteelPad 5L var invänjningstiden väldigt kort, ett par matcher i Unreal Tournament 2004 och sen satt det. Känslan av kontroll är något som också precisionen drar nytta av och även om det i princip omöjligt att jämföra precisionen mellan olika musmattor av den här typen så var inte min träffsäkerhet sämre med 5L än med den matta som jag använt det senaste året.

För det dagliga arbetet med datorn är dock inte precisionen det viktigaste utan snarare komfort och kanske framförallt ljudnivån. När det gäller ljudnivån så finns det inte mycket att säga om den, ytan är som den på en tygmatta och därför är ljudet i det närmaste obefintligt. Däremot är musmattans 5mm höga kant inte bra på något sätt och även om den inte var något större problem för mig så kan den säkerligen vara ett rejält minus i kanten för många andra. Är du en vän av tygmattor är det också en svaghet att 5L inte går att rulla eller vika ihop, men det är samtidigt ett nödvändigt ont i det här fallet på grund av mattans hårda natur.

Sammanfattning

Beslutet att ta det positiva från en tygmatta och en matta av hårdplast och sedan förena dessa är i det stora hela ett riktigt lyckat experiment. Musmattan fungerade utan några som helst problem med alla de möss jag använde i testet och den passar utmärkt för både det dagliga användandet som det mer seriösa spelandet. SteelPad 5L är inte en perfekt produkt, den har ett del negativa aspekter som den höga kanten och det något höga priset. Dock är den en riktigt bra början och något som SteelPad kan bygga vidare på i jakten på den ultimata musmattan.

Möss som använts i testet:

Logitech MX310
Microsoft Intellimouse
Razer Diamondback
Razer Copperhead

Skicka en rättelse