För ett par år sedan när Internet blev allmänt känt i varje hem var det som om vi fick en ny bokstav i alfabetet, @. De åren är tack och lov förbi men nu verkar det som om mustillverkarna har fått nipprnan på en annan bokstav. Vi har fått äran att kolla in Everglide G-1000.

Jag har redan förut erkänt att jag har en gammal mus och det finns ett skäl till att jag har det. Jag har provat några möss sedan dess utan att hitta något som kan ersätta den gamla MX500 jag fortfarande använder. Jag har inte letat men jag har ändå provat riktiga gaming-specialiserade möss och enklare IKEA-möss utan att hitta något jag gillar bättre.

Enklare installation existerar inte

G-1000 är enkel att installera, ärligt talat går det inte att få enklare installation. Inga drivrutiner betyder ingen tillhörande media i form av CD-skiva eller diskett och här är vi så nära Microsofts Plug and Play-dröm som det går att komma. Äntligen kan man nog tycka. När man kopplar in Everglides mackapär informerar Windows mig om att ny hårdvara har hittats och 10-15 sekunder senare är den klar att användas. Kan du stoppa in en rektangel i en annan så klarar du av det här.

Everglide G-1000 har två knappar på ovansidan, två tumknappar på vänster sida och ett rullhjul som också fungerar som knapp när det trycks ner. Utöver det finns det två knappar, en framför och en bakom hjulet, för att byta känslighet 'on the fly'. Valen står mellan 400, 800 och 1600 dpi (dots per inch, avläsningskänsligheten). Personligen använder jag inte funktionen men när jag försökte utnyttja den kändes hoppen ganska stora. Vi låter det vara en vanesak.

Billigare än på Malmskillnadsgatan

Musen känns överlag ganska billig och inte speciellt påkostad. Den är ganska kort (röster från personer med längre händer tyckte den var irriterande kort) samt bred och det känns som om designen och budgeten har kommit före ergonomin. Vidare är tumknapparna idiotiskt hårda att trycka in men den låga vikten och att sensorn "greppar" ganska högt när man lyfter musen, det avfärdar jag som rena vanesaker.

Det har gjorts många möss i datorvärlden och Everglide G-1000 må vara snygg och lättinstallerad, men vad hjälper det när man som gamer drar sig för att använda den? Jag försökte tvinga mig att använda den mer än en timma åt gången utan att lyckas speciellt bra. Är man en gamer som använder alla knapparna och håller i råttan ganska länge vill man inte tumma på ergonomin. Nu är det som om högerhanden fått allergi när man håller i den. Däremot duger den antagligen till enklare datorarbete på kontor och annat men för spelande tar jag lätt en Pilot-mus istället.

Skicka en rättelse