När de optiska mössen började slå igenom på allvar började också de hårda musmattorna komma in på markanden. Mössens känslighet var relativt låg och alla mattor fungerade inte med alla möss. Det gick också rykten om att plastskärbrädor fungerade lika bra - i vissa fall bättre. Jag provade aldrig men jag är glad att tekniken gått framåt och att vi inte sitter med skärbrädor under dagens möss.

Mattan kommer i ett plåtetui där skatten ligger i formskuren vaddering som skydd mot stötar. I paketet medföljer det med Q|Glidz, alltså glidtassar, och Q|Dome, alltså QPAD-loggor i form av klistermärken. Metallådan gör att det känns påkostat och lyxigt även om det tar ögonen från själva produkten man sedan använder. Men det är klart, hur mycket kan man göra med en musmatta egentligen?

En planka...

Mattan är den första hårda modellen från QPAD och enligt specifikationerna är den 35 gånger 26 cm stor och är 4 mm hög. De nio gummifötterna undertill ligger inklistrade i fåror för att inte mattan ska bli onödigt hög. De ser duktigt till att den inte rör sig när den ligger på datorbordet men oroande är dock att den mittersta gummifoten visar tecken på att inte vilja sitta fast över hela dess yta. Pratar vi om arean har QPAD snyggat till sifforna lite. Eftersom mattan inte är rektangulär innebär det att den faktiska ytan är mindre och måtten istället får ses som yttermåtten av plankan. Nu är det en detalj i sammanhanget eftersom den ändå är stor så att det räcker till, såvida man inte vill ha något i XXL-format. Ytan är smått skrovlig och gjord av något QPAD väljer att kalla Carbytek Hard-top.

...en känsla...

Men nu lämnar vi beskrivningen därhän och pratar om det subjektiva, känslan. Musen glider förträffligt över ytan utan att det blir sladdrigt och knaggligt som det ofta kan bli mot hårda underlag. Höjden är superb eftersom dess 4 mm inte är onaturligt högt på något sätt. När man spelar tänker man inte på mattans existens och det känns väldigt naturligt. Eftersom QPAD dessutom skickar med ett par glidtassar har de gjort allt de kan för att du ska få så bra glid och precision som möjligt för 299 kronor. Idag har optiska mössen så pass bra känslighet att kompabilitetsproblem inte längre är en fråga när vi pratar hårda musmattor, men jag passar ändå på att nämna att jag använde en MX500 till mitt test. Musen tappade aldrig "fästet" (tvärtemot hade jag problem att provocera fram det) vilket i betyder att den bör fungera med de flesta moderna optiska möss.

...en riktigt bra produkt!

I helhet är QPAD XT-R en riktigt bra produkt som ger dig precision och glid, speciellt om du är en gamer. Samtidigt är den lika skön och snygg att ha att jobba med. Tiden för IKEA:s 10 kronorsmattor är förbi sedan länge och tur är väl det: med denna känns det som att komma till nutiden igen och man vill inte ha någon annan.

Man kan nog göra en hel del med en musmatta ändå.

Skicka en rättelse