Svenska Avalanche Studios första digitala titel är resa tillbaka till det förflutna, på mer än ett sätt.

#Renegade Ops är ett spel som tar mig tillbaka. Jag får flashbacks till klassiker som #SWIV och #Desert Strike, särskilt när jag för en stund får flyga helikopter. Precis som dessa gamla godingar bjuder #Avalanche Studios första spel för onlinedistribution på snabb arkadaction, i det här fallet sedd uppifrån, även om världen förstås är renderad i utsökt detaljerad 3D därnere. Du är en av de lätt okonventionella supersoldaterna i gruppen Renegade Ops, och slåss mot er ständige ärkefiende Inferno som inte helt oväntat dyker upp med jämna mellanrum för att ställa till problem för er.

Inferno har bara ett öga, därför är han spelets onding

Spelmekaniskt är det en enkel historia: du styr din bil med vänsterspaken, skjuter med högerspaken och aktiverar din specialförmåga och turbofunktion med knapparna. Beroende på vem av de fyra hjältarna du valt kan du använda en emp-bomb för att sabba fiendens vapen, kalla in luftunderstöd eller mer. Dessa förmågor uppgraderar du sedan med poäng du tjänar på att döda fiender, och generöst nog får du behålla poängen för alla karaktärer även om du inte avslutar en bana. Vilket är tur, för banorna är i de flesta fall groteskt långa – när jag rusade igenom första banan för andra gången tog det 20 minuter.

Svårt är det också, även om snabba fingrar på spakarna och klokt användande av specialförmågorna fixar det mesta. Men det här är ett spel som sneglar på gamla tiders arkadspel, men glömmer bort att deras huvudsyfte var att få spelarna att stoppa i femma efter femma i maskinen. Därför kan jag tycka att Renegade Ops stundtals är lite onödigt taskigt mot den som spelar. Och jag fattar definitivt inte syftet med att ta bort i stort sett alla spelelement (erfarenhetspoäng, streaks och annat) om du väljer det lättaste läget – det är fruktansvärt korkat att straffa de som inte orkar eller kan spela på den svårighetsgrad man som utvecklare anser är den ”rätta”. För att få den kompletta spelupplevelsen måste du alltså spela på minst medium, så den som vill spela med till exempel sina barn eller småsyskon bör leta efter ett annat spel.

PANG! BOOM! KRASCH!

Dessutom är splitscreen-läget lite svårt att följa, eftersom skärmytan för varje spelare blir liten. Men samtidigt är spelet mycket roligare i co-op och dessutom en smula lättare, så länge ingen av spelarna dör permanent – man har givetvis begränsade liv i sann retrostil. Och det är kul att spela Renegade Ops, tro inget annat. Det är ett förtjusande litet arkadspel med mängder av charm och vackert serietidningsinspirerad presentation, som bara lider av några smärre brister.

Kul spel tycker jag men man kunde bli så jävla arg när man failade på slutet av en bana och fick börja om hela skiten. Väldigt bra grafik tycker jag. 23/09 Testplattform: PC, Xbox 360, PS3 Har ni testat det på alla tre, det tror jag knappast på !! skriv gärna vilken plattform ni testat på, kan inte vara så himla svårt att komma ihåg.. bra recension annars !! 22/09 Om de bara hade haft Normal och Hardcore skulle vi ha haft denna diskussion då? 21/09 Ja, kanske det, men har man nu ett lättare spelläge så ska man fan i mig inte sparka den som väljer det i kulorna! 21/09 Spelet är inte roligt förrän det börjar bli så svårt att man måste spela strategiskt. Riktigt roligt blir det först när man börjar jonglera med kill streaks, och de fungerar nästan bara i hardcore. Tror att dom försökt ge incitament till att prova norma... 21/09 Jag tyckte också det var svårt i början, men det är nog mer längden på banorna. Individuella fiender är ganska lätta, men när en bana tar 45 minuter att spela så nöts man sakta men säkert ner :). 21/09 I undergenren "jeepåhelikopterspel" är för övrigt gamla Amigaliret SWIV fortfarande klart bäst. Synd att man inte får flyga lite mer helikopter i Renegade Ops, f ö. 21/09 Spelet är i alla fall testat på Xbox 360, och lite, lite grann på PS3. Funkar lika bra på båda, förutom att man slår ihop tummarna på PS3:ans underdimensionerade handkontroll :). Och nej, det är inte okej att straffa spelaren för ett menyval. För att... 21/09 Jag vet vilket spel ni menar och vad det heter! ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Return_Fire 21/09 Vet precis vilket du menar och sitter med namnet på tungan vilket är sjukt störande. 21/09
Skicka en rättelse