#Renegade Ops är ett spel som tar mig tillbaka. Jag får flashbacks till klassiker som #SWIV och #Desert Strike, särskilt när jag för en stund får flyga helikopter. Precis som dessa gamla godingar bjuder #Avalanche Studios första spel för onlinedistribution på snabb arkadaction, i det här fallet sedd uppifrån, även om världen förstås är renderad i utsökt detaljerad 3D därnere. Du är en av de lätt okonventionella supersoldaterna i gruppen Renegade Ops, och slåss mot er ständige ärkefiende Inferno som inte helt oväntat dyker upp med jämna mellanrum för att ställa till problem för er.

Inferno har bara ett öga, därför är han spelets onding

Spelmekaniskt är det en enkel historia: du styr din bil med vänsterspaken, skjuter med högerspaken och aktiverar din specialförmåga och turbofunktion med knapparna. Beroende på vem av de fyra hjältarna du valt kan du använda en emp-bomb för att sabba fiendens vapen, kalla in luftunderstöd eller mer. Dessa förmågor uppgraderar du sedan med poäng du tjänar på att döda fiender, och generöst nog får du behålla poängen för alla karaktärer även om du inte avslutar en bana. Vilket är tur, för banorna är i de flesta fall groteskt långa – när jag rusade igenom första banan för andra gången tog det 20 minuter.

Svårt är det också, även om snabba fingrar på spakarna och klokt användande av specialförmågorna fixar det mesta. Men det här är ett spel som sneglar på gamla tiders arkadspel, men glömmer bort att deras huvudsyfte var att få spelarna att stoppa i femma efter femma i maskinen. Därför kan jag tycka att Renegade Ops stundtals är lite onödigt taskigt mot den som spelar. Och jag fattar definitivt inte syftet med att ta bort i stort sett alla spelelement (erfarenhetspoäng, streaks och annat) om du väljer det lättaste läget – det är fruktansvärt korkat att straffa de som inte orkar eller kan spela på den svårighetsgrad man som utvecklare anser är den ”rätta”. För att få den kompletta spelupplevelsen måste du alltså spela på minst medium, så den som vill spela med till exempel sina barn eller småsyskon bör leta efter ett annat spel.

PANG! BOOM! KRASCH!

Dessutom är splitscreen-läget lite svårt att följa, eftersom skärmytan för varje spelare blir liten. Men samtidigt är spelet mycket roligare i co-op och dessutom en smula lättare, så länge ingen av spelarna dör permanent – man har givetvis begränsade liv i sann retrostil. Och det är kul att spela Renegade Ops, tro inget annat. Det är ett förtjusande litet arkadspel med mängder av charm och vackert serietidningsinspirerad presentation, som bara lider av några smärre brister.