Tangentbordet MERC från ZBoard prövar ett nytt grepp genom att låta vänsterhanden vila på en speciell gamingsektion till vänster om den vanliga uppsättningen. Bra eller anus?

När man spelar med MERC-bordet går det till så att man byter placering på vänsterhanden till zonen med de 34 speltangenterna. Idén är att få dig att prestera bättre i spel. Tangentbordet är stort, över en halvmeter brett och det slår sig därmed in i samma liga som Logitech G15. Då har ZBoard ändå försökt minska bredden genom att spränga in piltangenterna i sifferdelen, vilket i sin tur har bidragit till en del specialtangenter såsom sök, stänga, minimera, klipp-och-klistra och annat.

Orsaken till den totala bredden är lekhörnet som är på vänster sidan Esc-knappen. Där har vi 34 tangenter i elva graders lutning som ska hjälpa dig fragga och farma bättre och snabbare. Längst upp till vänster hittar vi några multimediaknappar för att kunna hantera musikspelare och bredvid finns tre programmerbara snabbknappar som i standardläge öppnar Internet Explorer och ZBoards hemsida och forum.

Robust och stabilt

Tangentbordet känns så robust att de klarar färd till och från LAN-evenemang utan problem. De mer vanliga delarna av ett tangentbord finns där, såväl utfällbara fötter som kanaler på undersidan för att leda ut tangentbordssladden, som för övrigt slutar i en USB-kontakt. Tangenternas mjuka och välsmorda fjädring är en fröjd för händerna att dansa omkring på. Medföljande mjukvara heter ZEngine och kräver .NET installerat på datorn, naturligtvis följer det med i installationspaketet. ZEngine stödjer från grunden över hundratalet spel och för varje spel kan det också finnas olika profiler, till exempel för expansioner. Det byts automatiskt mellan standardprofilen och vald spelprofil när du tabbar ut eller startar och avslutar spel, däremot måste du själv välja vilket spel du ska spela från menyn. Vid byte av spelprofil ser du en översiktsbild över layouten och har dessutom möjlighet att skriva ut den på din skrivare. När en spelprofil är aktiv signaleras det med en liten lampa ovanför numlock-tangenten.

Låt mig säga det på en gång; det kräver sitt tålamod att vänja sig den annorlunda fingersättningen och att överhuvudtaget ha vänsterhanden till vänster om Esc-knappen. Men när man väl vant sig är det helt okej att spela utan att det för den skull är en änglalik upplevelse. Knapparnas olika form och yta hjälper fingrarna att hitta rätt på ett intelligent sätt. Detsamma kan dock tyvärr inte sägas om siffertangenterna, de är små, sitter tätt och det är lätt att trycka fel bland dem. Att behöva flytta handen för att konversera med medspelare eller mata in konsolkommandon gör bordet lite bökigt att använda till spel som är mindre action-betonade (läs: med mer tangentbordsprat).

Slutord

Man förstår ganska snabbt att MERC-bordets anpassning inte passar för alla, speciellt då det är utvecklat för FPS-spel. De flesta spelare idag är vana vid standardtangentbord och man måste fråga sig om det är värt energin att vänja om sig för något som ändå fungerar så pass bra. Om MERC passar för dig och du är beredd att nöta in en ny fingersättning, då har du något riktigt käckt att visa upp på nästa LAN.

Jag kör med Logitechs G15 och det fungerar ypperligt :) 01/10 Så onödigt. Dålig position. Tar upp mycket plats. Fult. 0/5. 02/09 Jag tycker att det e kul och bra att utveckligen går frammåt även på tangentborden. Detta kanske inte var super innovativt men det e ett försök. Nån gång får det komma nått verktyg som kan ta tangentbordet och musens plats. Bra recension. 02/09 ...och jag tycker du ska läsa recensionen för jag kan lova dig att recensionen inte påverkas av bilderna. Sen kan du också maila till ZBoard och be dem tillhandahålla produktbilder som de flesta andra producenterna gör. Till sist vill jag att du stoppar... 02/09 Worst... comment... ever! Har du inget vettigt att säga kan du bespara oss det. 02/09 Ge dom en bra kamera då. 02/09 Tycker FZ ska sluta ta egna bilder eller isf ta de från långt avstånd med bra skärpa. Antar att era kameror inte "pallar" närbilder. Det är inte fint. Annars var det en läsvärd recenssion! (läste den inte) 01/09 what a peice of shit.. ursäkta uttrycket.. 01/09 Den dagen någon gör en mus som är annat än "standard rak" eller ett tangentbord som kan anpassas till annat än högerhänta ska jag måla ett kors i taket med en jäkligt bred roller. Eterlyser produkter för oss som är vänsterhänta, jag antar att jag inte... 01/09 Jag sitter med första versionen av Zboard, och jag tycker att den funkar riktigt bra. Att sedan tanken går på att man måste ha hela spellayouten ska ligga direkt på tangetnbordet och blir stort blir jag väldigt skäptisk till. Jag tycker första är riktig... 01/09
Skicka en rättelse