I en bransch där utveckling är Gud chockerar Microsoft genom att återlansera ett fem år gammalt pekdon. Idébrist, resignation inför konkurrensen eller rentav ett genidrag?

Den första upplagan av Intellimouse Explorer 3.0 släpptes i början av decenniet och blev snabbt framgångsrik, inte minst bland gamers. Bidragande orsak var väl fungerande optik, en ovanlighet bland dåtidens gamermöss, som främst förlitade sig på kulstyrning. Kulmöss har en förmåga att dra åt sig rummets alla dammpartiklar och eftersom putsning inte är kul var den mogna optikens framgång självskriven.

Inte fullt så självskrivet var Microsofts val att sluta tillverka musen redan efter något år. Först nu kommer en ny upplaga av gnagaren, snarlikt döpt och med närmast identiskt utseende, fast under ytan har saker förbättrats. Optiken levererar 9000 avläsningar per sekund och över 1,3 meters förflyttning per sekund lär räcka för i stort sett alla behov. Form och material är i stora drag kopior av föregångaren (två vanliga knappar, en i det stegade scrollhjulet, två på vänster sida), medan mjukvara och drivrutiner, som är valfria att installera, innehåller ett par nyheter och justeringar.

  • Precision Boost, funktion som binds till valfri knapp och innebär att avläsningsfrekvensen sänks; lämpligt för exempelvis prickskytte i shooters

  • Gaming Toggle, växla mellan favoritvapnen med knapptryck

  • Instant Viewer, visuellt utvecklat alternativ till programväxling med alt+tab

  • Möjlighet att binda tangentbordstryck, såväl enskilda knappar som kombinationer, till valfri musknapp

Inga prisvinnande innovationer, men det behövs å andra sidan inte heller - saker fungerar som de ska. Inte minst optiken imponerar: trots idoga försök med våldsamt snabba rörelser hänger muspekaren med i svängarna, på mörka, ljusa och genomskinliga underlag. Glidet är dock inte lika vasst. På glasmatta finns inga klagomål, medan trä och mjukt tyg/gummi inte imponerar. Fast det är på intet vis förödande, släng på glidtejp om du lider av friktionsfobi.

Om du inte stött på denna musserie tidigare bör du få veta att vi har att göra med en storväxt skapelse, som jämförelse är den är något större än Logitechs MX500-serie. Den assymetriska formen (svängd, vänstersidan är högre, tumknapparna sitter på vänster sida) gör att endast högerhanden är lämpad att styra skapelsen med. Storleken till trots är vikten väldigt låg, vilket man inser vikten av (häpp!) när man återvänder till tyngre doningar; lättviktare innebär mindre ansträngning för hand och handled. Tyvärr innebär det även en plastig känsla, nästan som att kvalitén blivit lidande av jakten på låg vikt.

Kvalitetsfrågan är faktiskt det första som slår mig när jag pluggar in musen. Jag inhandlade ett stycke original då det begav sig och scrollhjulet på den gav upp efter ett drygt år. En veckas testning av uppföljaren ger givetvis inte svaret på om hållbarheten förbättrats, men de många likheterna gör mig orolig. Det, och plastigheten, är mina enda klagomål. Vi har att göra med en ytterst trevlig spelmus, med utmärkta funktioner, trevlig och inte överarbetad mjukvara, bra ergonomi och föredömligt låg vikt. Prislappen är också låg - någonstans mellan 300 och 400 kronor - så går du i musköpartankar är denna nygamla Microsoft-mus definitivt värd att kolla in.

the one and only 26/09 teX, gör så.. jag hoppas de flesta kör med logitech. Det gynnar bara oss med MS möss. Just därför som jag är ovanligt bra i FPS spel. Trodde jag hade ovanligt bra gener men det kan hänga mycket på musen oxå. 01/10 Jag har köpt min sista MS-mus. Blir Logitech nästa gång. 01/10 Jag vill veta om man kan dra musen rakt. Då menar jag tex en helt spikrak linje i paint. Det är busenkelt med Logitechs möss men helt omöjligt med Microsoft. Jag föredrar ändå MS 1.1 för spel eftersom den helt enkelt känns snabbast. 28/09 Lite smågnagd recension. 27/09 Jag har en av de gamla modellerna. Köpte den från maxfps.se för nästan ett år sedan. den har legat i sin förpackning tills en vecka sedan då jag släppte loss monstret på min musmatta med ett par hyperglides fötter fastklistrade på de gamla. De gamla 3.0... 27/09 Inte nu när dom har re-releasat den fattar du väl. 27/09 Även jag gillar musen ,min verkar vara en pin X06 version-Plastig ,skramligoch skön fast jag övergav min för logitechs musar:Spelade kanske ett år (halvår möjligen)max med den Gissar att den bättre än mx 510 Men tycker mx518 är mera följdsam och exakt... 27/09 Skiljer det verkligen så mycket mellan text och siffra? Det jag kritiserar är dåligt glid (kan enkelt åtgärdas), plastig känsla (petitess) och eventuellt dålig kvalitet (märk väl: eventuellt). I övrigt är det genomgående positivt, plus att priset är rik... 27/09 Tja... den information Microsoft ger hittas på musens hemsida (http://www.microsoft.com/hardware/gaming/ProductDetails.aspx?pid=087). Inte särskilt mycket, det ska sägas, ni som ser spelande som en materialsport får helt enkelt leta på diverse geek-sido... 27/09
Skicka en rättelse