Gamerprodukter kan vara svåra att få plats i marknaden men det finns företag som ändå envisas med tycka att vi mer och fraggar bättre med deras produkter. SteelSeries har kommit ut med version två av headsetet SteelSound 5H efter att föregångaren funnits i ungefär ett år. Vi tittar närmare på v2.

När jag först tittade på SteelSound 5H v2 trodde jag att chefredaktören skickat fel hörlurar till mig. Jag hittade ingen mikrofon nämligen. Jag vred och vände på det, såg de två kontakterna och logiken sa istället till mig att jag hade missuppfattat det hela och det var 5.1-hörlurar. Sedan såg jag mikrofonsymbolen på den ena kontakten och tittade på headsetet igen. De rackarna har gjort mikrofonen infällbar, inte undra på. Jag älskar smarta och oväntade lösningar.

Till version 2 av 5H har de lag ner energi på att hitta alla små saker som folk tidigare irriterade sig på. "Huvudet" i förpackningen gjordes mindre för att bågen skall bibehålla spänsten, mikrofonbommen gjordes 20mm längre, helt ny mikrofontyp, ny färgnyans, bättre kontakter i bågen. Bland annat.

Jag reagerade på att kabelns hölje är gjort i nylonväv, den liknar mer ett snöre än just en kabel. Skönare och snyggare i vilket fall. Skönt också att de skickar med ett två meter långt förlängningssnöre för de stackarna med långa datorer, om den första metern inte räcker till. Headsetet kan också enkelt plockas isär i tre delar för att transporteras lättare utan att riskera att de bryts sönder. Designmässigt försöker de vara ett par små hörlurar men det är fullstora heltäckande lurar. Med utfällbar mikrofon.

Kebabvänlig mikrofon

På snöret sitter det en volymkontroll som också har en omkopplare för mikrofonen, mer om kontrollen senare. Hörlurarna sitter skönt på huvudet och man blir lätt vän med dem. Hela örat får plats innuti lurarna, möjligtvis kan vadderingen i muffarna kännas lite hård. Höjden ställs in genom att justera in dess läge i förhållande till bågen i förutbestämda hack/lägen. Bågen har ett mjukt skumgummiliknande material för att inte skava mot huvudet. Mikrofonen är känslig tar upp det mesta som låter inom närmaste metrarna på ett bra och klart sätt. I utfällt läge placeras den bredvid munnen utan att för den skull vara i vägen när man äter sin kebabrulle (gissa olyckan som har hänt hos mig).

Hela spektrat av toner reproduceras tydligt vilket ger ett fylligt ljud utan att för den skull bli otydligt, tvärtom är det mycket klart ljud. I många fall har hörlurar fallit på att basen inte reproduceras tillräckligt, något som SteelSound 5H v2 klarar ypperligt. Diskanten arbetar lika klart men där krånglar volymkontrollen till det hela. Skruvar man upp volymen högt upp på skalan på den medföljande kontrollen ökar diskanten oproportionerligt mycket och blir riktigt vass på ett obehagligt sätt. Alltså bättre att sänka den ratten lite och öka på datorn istället. Detta bidrar till nackdelen att inte kunna ha på hög volym utan att kraftigt pilla i datorns diskantinställningar.

Mikrofonomkopplaren på samma kontroll har tre lägen; High, Low och Off. I High hördes allting klart och tydligt och tvapparaten i bakgrunden kom med lite den med medan Low var en mer ideal inställning. Det märks att mikrofonen också är förbättrad, dess riktningskaraktär fungerar ypperligt.

Sammanfattning

Priset ligger på cirka 650 kronor och för det hade jag förväntat mig en bättre volymkontroll. Hade man struntat i den hade det varit en bättre produkt, den ställer till med mer skada än nytta med nuvarande kvalitet. Låter du den vara har du ett utmärkt headset som även kan användas som vanliga hörlurar till din MP3-spelare utan att någon tittar konstigt på mikrofonen.

Skicka en rättelse