Jag minns höstar för många år sedan, då vi längtade efter ett nytt PES. Det är en svunnen tid, Fifa har tagit över helt och det enda jag gör åt Konamis releaser är att hoppas och hålla tummarna att de återfått sin magiska fotbollstouch.

Och nej, inte heller i år rullar Pro Evolution Soccer hela vägen över mållinjen, men om jag ska fortsätta med fotbollsmetaforerna kan man säga att de knappt är en "sista-minuten-Majstorovic-rensning" ifrån.

Vilt jubel i fotbollsvärlden efter att nya PES 2012 släppts! Eller...?

Men på den tiden #Konamis bollspel var överlägset #EA Sports Fifa-serie, kunde man ha överseende med vissa saker. Som att de saknar licenser för ens favoritlag (endast två Premier League-lag inkluderas med sina riktiga namn), eller att domarna (både huvud- och linjedomare) pekar åt fel håll när bollen spelas ut till hörna/inspark, eller att designen på menyerna är förskräcklig, eller att det tar så fasligt lång tid att ta insparkar och frisparkar. Det överseendet har jag svårt för idag.

Även om #pes 2012 är ett bra fotbollsspel, måste det ändå jämföras med huvudkonkurrenten #Fifa 12. Även om du i Konamis titel kan få till roliga matcher med ett kvickt spel och riktigt bra AI-spelare, så är de bitarna ännu bättre i EA Sports version. Och där pekar domarna åt rätt håll, designen är fräsch och du kan ta snabba frisparkar och inkast, ofta. Och, du kan spela med Arsenal i stället för North London...

Editorn där du kan skapa din avatar är extremt avancerad.

Hade Fifa inte funnits hade denna PES-version förmodligen känts riktigt bra. Det märks att de jobbat väldigt hårt med just AI:n (förutom att de skryter väldigt mycket om den i inledningsfilmsekvensen), då ens medspelare rör sig mer realistiskt i både försvars- och anfallsspel. Detta gäller särskilt i anfall där många spelare rör sig väldigt bra för att hitta målchanser, men det gör det också väldigt svårt att försvara sig – särskilt eftersom standardhastigheten på matcherna är väldigt snabb, åtminstone i jämförelse med Fifa. Och just hastigheten, samt att det är mycket lättare att få till bra anfall, dribblingar och skott, gör att PES än mer känns som arkadspelet av de två liren. Lite som NES-spelen #Ice Hockey eller #Blades of Steel över det hela.

Var din egen AI

En nyhet som ökar spelkänslan, och som Konami gjort bra, är att man numera kan styra sina medspelare med "off-the-ball control". Antingen assisterat eller manuellt, där den sistnämnda låter dig välja en medspelare med R3-knappen, och sedan styra honom med högerspaken innan du passar. Väldigt svårt att bemästra, särskilt med den höga spelhastigheten, men väldigt tillfredsställande när du lyckas göra ett vackert mål helt på egen hand.

Vägen mot mål är inte alltid spikrak.

I övrigt intet nytt under Konamis japanska sol. Du kan spela de licensierade turneringarna Copa Libertadores och Champions League, samt några inofficiella cuper och ligor. Master League låter dig vara manager, med allt som hör till, och i Become a Legend följer du en spelarkarriär från tonår till gråhår. Du kan spela online, givetvis, i rankade och orankade matcher samt i turneringar. Online Master League finns så klart med, där du använder prispengar i vunna matcher till att köpa nya spelare. Väldigt beroendeframkallande när du väl satt igång.

Men, som jag skrev redan i början – PES 2012 är varken lika bra eller lika roligt som Fifa. Visst, jag antar att smaken är som baken och att det finns en marknad för spelet trots allt. En del uppskattar säkert det kvicka spelet och den nya manuella medspelarstyrningen. Men för samma pris som Fifa 12 väljer jag EA Sports kreation och alla Champions League-, Premier League- och landskampskvällar i veckan.

Och jag tycker känslan är bättre i Fifa än i PES, men där verkar hälften hålla med mig och hälften hata mig... ;) 11/10 visst är det bra med delad smak! Men kan också vända på ditt resonemang. Jag skulle tex. inte uppskatta ett bilspel om körkänslan var usel. även fast allt annat var bra... 10/10 Jag spelade PES uteslutande sen PES 4, fram till förra året, då jag tyckte Fifa gick om i underhållning. Och det är ju hela underhållningsvärdet man betygsätter i ett spel, inte bara spelkänslan i själva spelet. Hela paketet. Jag själv kan inte förstå... 08/10 PES-fanboi varning även på mig faktiskt. Jag har spelat pes sen 3:an och är invand i alla problem den serien har. Men jag måste säga att efter ha testat PES2012 iår och AI:s förbättringar till trots blir man lite trött på att Konami ödslat tid på mellan... 07/10 Håller med gardis. Ja, FIFA har licenserna (utom champions league), publiken kastar lite konfetti och den övriga inramningen är helt ok (fast verkligen inte suverän), men bollkänslan och spelkänslan ÄR usel. Det är inte fotboll man spelar, vilket jag... 07/10 Min poäng är alltså att även hur mycket jag än gillar att domarna pekar åt rätt håll i Fifa, designen är fräschare och man kan ta snabba frisparkar och inkast inklusive alla licenser och inramning så kan det aldrig väga upp det mest vitala - en brist... 07/10 Men herregud... Hur fan tänker folk? PES har fortfarande flera brister gentemot Fifa. Det vanliga, licenser och inramning och en del finnish på vissa punkter. Fifas brister gentemot PES är färre med avsevärt större. Jag skiter fullständigt i all Fifas... 07/10 Vill minnas att Tomas Nilsson kallades PES-fanboy för ett par år sen. 07/10 Det som är bra med PES är Become a Legend. FIFAs Be a Pro är ett skämt jämfört med BaL. Det är tillräckligt för mig att köpa PES istället för FIFA. Dock håller jag med att själva spelkänslan är bättre i FIFA. 07/10 fanboy eller inte så är det sant. Fifa är bättre nu, och har varit det de senaste åren. Jag hade gärna sett ett bra PES men det betyder inte att man ska intala sig att PES är bra/bäst när det inte längre är så. Bort med Seabass så tror jag mycket ändrar... 07/10
Skicka en rättelse